Országosan stabil a magyar elsősök számaTavaly tavasszal országszerte 3499 iskolakötelessé váló gyereket írattak magyar alapiskolába, idén április végéig 28 leendő elsőssel többet, összesen 3527 gyereket – derül ki a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) 2020-as tájékoztatójából, mely az egyes magyar iskolák által beküldött adatokon alapul. A járványügyi helyzet biztosan kihatott a beiratkozásokra is, így lehetséges, hogy a szokásosnál többen nem íratták be gyereküket a meghirdetett időpontokban, és csak később pótolják.

suli

Fekete Irén, az SZMPSZ elnöke hangsúlyozta, a számadatok csak irányadóak, a szeptemberi tanévkezdetig bizonyosan változnak, hiszen a nem iskolaérett tanulók pszichológiai kivizsgálása csak ezután következik. Ráadásul most a járványügyi helyzet következtében az iskolákban elmaradtak a figyelemfelhívó beiratkozási programok, és módosult a beiratkozás eddig megszokott módja is. Az önkormányzatok felszólítják azokat a törvényes képviselőket, akik elmulasztották iskolaköteles gyermekük beíratását, hogy ezt mielőbb tegyék meg.

A fenti okok miatt a tényleges elsősök száma csak szeptemberben lesz ismert, és megnövekszik az idei tanév 0. évfolyamos tanulóinak számával. Összességében elmondható, hogy a nagy számok tekintetében változás nem, vagy alig észlelhető, a magyar iskolát választó elsősök száma beállt erre a szintre – mutatott rá a pedagógusszövetség elnöke.

Jelenleg összesen 245 magyar alapiskola működik Szlovákiában, ebből 26 két tannyelvű alapiskola. Egy új intézménnyel bővült a hálózat, megkezdi működését Rimaszombatban a Református Alapiskola, de sajnos szeptemberben nem nyitja ki kapuit Óváron (Nagykürtösi járás) a magyar iskola. Az ok a tanulók létszámának vészes csökkenése, ide az utóbbi két évben nem jelentkezett egy tanuló sem.

További 8 kisiskola is veszélybe került. Óvár (Nagykürtösi járás), Réte (Szenci járás), Zonctorony (Szenci járás), Felsővámos (Dunaszerdahelyi járás), Királyrév (Galántai járás), Naprágy (Rimaszombati járás), Kecső (Rozsnyói járás) és Lelesz (Tőketerebesi járás) magyar alapiskolájába ugyanis nem írattak be elsőst a következő tanévre.

Layout 1

Míg Komáromban az elmúlt évtizedben viszonylag stabilan alakul a magyar iskolába íratottak száma, a Komáromi járás egészét nézve lassú csökkenés látható – az elmúlt 6 évben most a legalacsonyabb a beíratott magyar elsősök száma. Ezzel szemben a Dunaszerdahelyi járásban pont ellentétes a tendencia.

cs

Kapcsolódó cikkeink:

Kétszer annyi magyar elsős mint szlovák Komáromban

Egyre kevesebb elsős a városi magyar iskolákban – Gútán

Top