Nem fokozzák le a komáromi kórházat

Nem minősítik le a komáromi kórházat – derül ki a kórházak besorolását tartalmazó listából, amelyet az egészségügyi minisztérium dolgozott ki. Ez azt jelenti, hogy a Komáromi járás betegeit ellátó intézményben továbbra is végezhetik az eddigi műtéteket, beavatkozásokat, vagyis régiónkban nem csökkentik az egészségügyi ellátás színvonalát adminisztratív módon. A kórházlista egyelőre nem végleges – sőt, tekintettel a politikai helyzetre, az egészségügyi reform jövője is kérdéses.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter december 30-án mutatta be a szlovákiai kórházak kategóriákba sorolását tartalmazó listát, ami a kórházreform egyik fő pillére. A tárca szándéka az, hogy emelkedjen az egészségügyi ellátás színvonala, kiszámíthatóvá váljanak a várólisták, és megszűnjön az ismerősök útján történő „orvoskeresés“.

Az ideiglenesen kinevezett miniszter hangsúlyozta, a nyilvánosságra hozott kórházlista nem végleges, ugyanakkor ez lesz az alapja az országos kórházhálózat átalakításának. A kórházak felosztásakor egyrészt előírták, milyen és mennyi egészségügyi beavatkozást, kezelést, programot kell kötelezően biztosítania egy-egy intézménynek a besorolásának megfelelő szinten, illetve azt is, az egyes kórházak milyen kiegészítő, speciális ellátást nyújthatnak az adott kategóriában. Lényeges, hogy a tervezett műtétek és egészségügyi szolgáltatások esetén előírja a maximális várakozási időt, amit be kell tartaniuk a kórházaknak. „Az egészségügyi problémákkal küzdő emberek pontosan tudni fogják, hogy a környezetükben melyik kórház nyújt megfelelő időben és megfelelő minőségben ellátást“ – emelte ki Vladimír Lengvarský.

A kategóriák kialakításánál 5 fő tényezőt vettek figyelembe: a potenciális betegek számát a kórház vonzáskörzetében, a létesítmény időbeli elérhetőségét, a minimális számú beavatkozás teljesítését, illetve a speciális személyi állomány és a kötelező programok meglétét.

Marad a színvonal Komáromban

A legmagasabb, ötös fokozatú besorolást egyedül a Pozsonyi Egyetemi Kórház (UNB) kapta meg, a hozzá tartozó négy pozsonyi kórházzal együtt. Eggyel alacsonyabb szintre került a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház és a besztercebányai F. D. Roosevelt Egyetemi Kórház. Harmadik fokozatú besorolást kaptak a megyei székhelyeken működő kórházak – köztük a nyitrai és a nagyszombati is –, továbbá a turócszentmártoni kórház.

A Komáromi Agel Kórházat második szintűnek minősítették, ami azt jelenti, hogy – bár egy teljesen új rendszert vezetnek be – nem „fokozzák le“, továbbra is „regionális kórház“ marad. Ugyanebbe a kategóriába tartozik majd például a dunaszerdahelyi, az érsekújvári és a lévai kórház is – a járási székhelyeken működő intézmények nagyobb része.

A kórházhálózat legalsó szintjére tágabb régiónkból a galántai és az ipolysági egészségügyi intézményeket sorolták. Ezeken a helyeken komolyabb műtéteket nem fognak végezni, egy alapszintű ellátást nyújtanak majd, a rehabilitációra fektetve a hangsúlyt.

Bezárás vár a legkisebb kórházakra?

A legtöbb kritika pont ezen utolsó kategóriába sorolt kórházak miatt éri az egészségügyi reformot (az első tervek szerint a komáromi kórházat is erre a szintre fokozták volna le – erről bővebben keretes írásunkban). A bírálók szerint a lassú elmúlás, illetve a bezárás várhat az egyes szintűvé nyilvánított egészségügyi intézményekre.

Mózes Szabolcs, a Szövetség alelnöke kiemelte, a reform keretében egy sor dél-szlovákiai kórházat – a galántait, az ipolyságit, a nagykürtösit, a tőketerebesit és a királyhelmecit is – leépítenének, hiszen ezeket a legalacsonyabb kategóriába, közösségi kórházak közé sorolták. „Komolyabb beavatkozásokat jórészt nem fognak végezni, főként ‘elfekvőként’, rehabilitációs intézményként működnek majd a későbbiekben. Jövőjük bizonytalan lesz“ – mutatott rá. Emlékeztetett, a kormányt az ünnepek előtt leváltotta a parlament, azóta ügyvezető kabinetként működik. „Jó lenne, ha az egészségügyi minisztérium is tartaná magát ehhez, a reformról pedig az új kormány és az új parlament döntene“ – fűzte hozzá.

A ProCare és a Svet zdravia kórház- és rendelőhálózat ugyanakkor alapvetően racionálisnak tartja a reform első eredményeit. Ezzel együtt néhány regionális sajátosság figyelembe vételét kérik majd, hogy bizonyos szakellátások ne kerüljenek veszélybe egy-egy térségben. A galántai kórházat a második szintre sorolnák be.

Megkerestük a komáromi kórházat is működtető Agel csoportot, azt kérve, értékeljék a friss kórházlistát, mely szerint sincs veszélyben a komáromi intézmény működése – egyelőre nem válaszoltak.

Kórházunk is veszélyben volt
Másfél évvel ezelőtt – 2020 nyarán – komoly tiltakozási hullámot váltott ki régiónkban, hogy az akkori elképzelés szerint leminősítették volna a komáromi kórházat, ezzel egy sor olyan kezelést és ellátást is ellehetetlenítve, amelyek kifejezetten magas szintűek, és amelyek fejlesztésébe az elmúlt években eurómilliókat fektetett a komáromi intézményt üzemeltető AGEL csoport. Ez egy teljesen abszurd terv volt, hiszen nemrégiben felújított és korszerűen felszerelt kórházi részlegek bezárásához vezetett volna. A kórház vezetése, Komárom városa, a Nyitra megyei önkormányzat is határozottan követelték a minisztériumtól, hogy módosítsa terveit, sőt, lakossági petíció indult – melyet online formában 5500-an, összesen 15 ezren írtak alá. A miniszter később, még 2020 őszén jelezte, mégsem kerül sor a komáromi kórház leminősítésére.

Csaba Ádám

Ismét jó értékelést kapott kórházunk
“Nincs veszélyben a komáromi kórház”
Mindenki a kórház lefokozása ellen
Határozatban is kiálltak a kórház mellett

Top