„Nincs veszélyben a komáromi kórház“Nem fenyegeti leminősítés a komáromi kórházat a tervezett egészségügyi reform keretében – legalábbis ezt ígérte Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter Keszegh Bélának, Komárom polgármesterének. A találkozó után kiszivárgott egy újabb kórházlista, ami alátámasztja a miniszter szavait – úgy néz ki, valóban megmenekül a leminősítéstől a komáromi egészségügyi intézmény. Ugyanakkor a miniszter azt is jelezte, a korábbi tervekkel ellentétben csak jövőre teszik közzé a kórházreformmal kapcsolatos végleges listát.

Vladimír Lengvarský egészségügyi miniszter múlt kedden a Denník N országos napilap meghívására érkezett Komáromba. Államtitkárával, Kamil Százzal együtt Komárom polgármesterével, Keszegh Bélával is egyeztetett. A legfontosabb téma természetesen a komáromi kórház jövője, esetleges lefokozása volt – vagyis regionális kórházi szintről közösségi kórházzá minősítése, ami a legalacsonyabb szintet képviseli, és egyes osztályok, kezelések megszűnését jelentené, például a sürgősségi ellátásét is.

Úgy tűnik, nem volt hiábavaló a régiós képviselők, politikusok és a lakosok tiltakozása. „Nem kell félniük a térség lakosainak, a komáromi kórház nincs veszélyben“ – jelentette ki Vladimír Lengvarský a Komárom polgármesterével folytatott megbeszélésen.

Keszegh Béla lapunknak elmondta, a nyár folyamán sok fórumon, többek között a tárcaközi egyeztetésen is elmondták a kórház leminősítésével szembeni szakmai érveiket, most személyesen újra felhívta ezekre a tárcavezető figyelmét. Beszámolt a város és a kórház közötti remek együttműködésről, továbbá a leminősítéssel szembeni széles összefogásról.

A polgármester szerint Vladimír Lengvarský jelezte, tisztában van a komáromi régió számaival és adataival, azt is tudja, hogy a helyi kórháznak nagy a vonzáskörzete. Kiemelte az onkológia terén történt fejlesztéseket és a színvonalas belső gyógyszertárat, ahol el tudják készíteni a speciális kezelésekhez szükséges gyógyszereket. A miniszter egyúttal azt is jelezte, a korábbi tervekkel ellentétben csak egy év múlva teszik közzé a kórházak besorolásával kapcsolatos listát, azt követően, hogy minden egyes kórházat alaposan kiértékeltek.

A kormány rábólintott a reformtervezetre

A komáromi találkozó utáni napon a kormány rábólintott az egészségügyi reformtervezetre, amelynek értelmében – a gyakorlatban leghamarabb 2024-től – bevezetnék a kórházak többszintű felosztását. Eszerint a jelenlegi 98 szlovákiai kórházat 5 kategóriába sorolnák. Lenne egy-egy nemzeti jelentőségű, specializált egészségügyi intézmény, valamint három felsőfokú kórház, a nyugati, a középső és a keleti országrészben is egy-egy. További 9-10 kórház komplex besorolást kapna, nagyjából a megyei székhelyeken. Ezeken kívül nagyjából 30 kórház kapna regionális besorolást egyes járási székhelyeken, ami a komáromi kórház esetében – ha valóban nem kerül sor a lefokozásra – azt jelentené, maradna a jelenlegi állapot, illetve lenne lehetőség a további fejlesztésekre, illetve lenne értelme a folyamatban lévőknek. Ugyanakkor egyes járási székhelyeken már csak közösségi kórházak működnének, ahol elsősorban fekvőbeteg-ellátást biztosítanának, komolyabb műtéteket itt nem hajtanának végre. Ebbe a leg-alacsonyabb besorolásba 33-50 kórház kerülne, legtöbb esetben járási székhelyek kisebb kórházai.

A Sme napilap információi alátámasztják az egészségügyi miniszter Komáromban tett kijelentéseit, azaz jelen állás szerint, a frissített lista alapján nem kerül sor a komáromi kórház lefokozására. A lap birtokába került új lista már regionális kórházként jegyzi a komáromi intézményt, ahol már többek között sürgősségi ellátást is nyújthatnak. A minisztérium illetékese azt is megerősítette, egyelőre nincs végleges lista, ugyanis egy éven keresztül elemzik még a kórházakkal kapcsolatos adatokat, és figyelembe veszik az egyes érintettek érveit.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Határozatban is kiálltak a kórház mellett
Mindenki a kórház lefokozása ellen

Top