Újra kamionok robognak a Vág-hídonKomárom. Június végén újraaszfaltozták a Vág-hidat, múlt szerdán pedig feloldották a súlykorlátozást is. Ez leginkább Gútának és a kijelölt terelőút mentén lévő többi településnek jó hír, hiszen az északra irányuló kamionforgalom nagy része újra Komáromon keresztül, a Vág-hídon át halad.

Mint arról többször is írtunk, a Szlovák Közútkezelő Vállalat (SSC) egy évvel ezelőtt nagy hirtelenséggel jelentette be, hogy tilos a 15 tonnánál súlyosabb járműveknek áthaladni a Vág-hídon. A korlátozást azért vezették be, hogy csökkentsék a rossz műszaki állapotú, 64 évvel ezelőtt épült híd terhelését. Nem sokkal korábban ugyanebből a célból felmartak 8 centiméternyi aszfaltréteget is. A kerülőutat Gútán keresztül jelölték ki a 15 tonnánál súlyosabb járművek számára.

Annak érdekében, hogy ne történjék valamilyen tragédia, illetve hogy újra korlátozás nélkül haladhasson a forgalom a hídon, tavaly decemberben elkezdték a híd átmeneti alátámasztását, majd miután elkészült, május közepén próbaterhelésnek vetették alá. Egy hete lezajlott az újraaszfaltozás is.

Leszakadni nem fog, de….

Miután a próbaterhelés kedvező eredménnyel zárult, múlt szerdán délelőtt 10 órától a 15 tonnás súlykorlátozást is feloldották, így már a kamionok is újra használhatják a hidat. Komárom egyrészt örülhet, hogy legalább átmenetileg megoldódott a Vág-híd problémája, ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy újra a városon keresztül haladnak majd a kamionok. Mivel a nyár végén átadják az új Duna-hidat, vélhetően a mostaninál is nagyobb közúti teherforgalmat kell majd elviselnie a városnak. A gútaiak, keszegfalvaiak azonban fellélegezhetnek, hiszen már nem nekik kell szembenézniük a megnövekedő kamionforgalommal.

A problémát megoldhatná Komárom északi elkerülő útjának megépítése. Ez a Vág-hídhoz hasonlóan állami hatáskörbe tartozik, ám az elmúlt években nem sok lépés történt a megvalósulás irányába. Erről és a híd jövőbeni sorsáról bővebben a közlekedési miniszter komáromi látogatásáról szóló cikkünkben olvashat.

Az átmeneti alátámasztásnak a kivitelezővel kötött szerződés szerint legalább 2 évig ki kell tartania, ám megfelelő használat esetén ennél tovább is biztonságosan lehet majd közlekedni a hídon.

(csá)

(Cikkünk a Delta július 7-i számában jelent meg.)

Top