Már a megemelt Bethlen-támogatásra lehet pályázni

Még folyamatban a 2021/2022-es Bethlen-támogatások kifizetése, ugyanakkor már a folyó tanévre vonatkozó oktatási-nevelési ösztöndíjra is lehet pályázni. Kiderült, az új pályázat során már a megemelt, 100 ezer forintos pénzösszeget kapják majd a jogosult pályázók – tehát a magyar tannyelvű óvodába, alap- és középiskolákba járó tanulók. Május 24. a beadási határidő.

A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) közölte, április 11-től benyújthatók az oktatási-nevelési támogatásokra, egyúttal a hallgatói támogatásokra vonatkozó kérelmek. Előbbit a Szlovákiában magyar tannyelvű óvodába, alap- és középiskolákba járó tanulók, utóbbit a magyar nyelvű felsőoktatásba bekapcsolódó hallgatók igényelhetik. A magyar iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul programot a magyar kormány megbízásából minden évben a Bethlen Gábor Alapkezelő hirdeti meg.

Bár néhány hete még nem így tűnt, most kiderült: már az idei tanévre vonatkozó pályázat során a megemelt támogatási összeg jár majd – vagyis 100 ezer forintnak megfelelő euró. Ez azt jelenti, hogy csaknem 5-ször annyi, mint eddig. Jelenlegi árfolyammal számolva ez 270 euró.

A kérelmek benyújtása egyébként a megszokott módon zajlik, abban az egyes iskolák és óvodák is közreműködnek – a kinyomtatott adatlapokat szétosztják a szülőknek, majd kitöltve össze is gyűjtik. A hallgatói adatlap a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége honlapjáról, a www.szmpsz.sk weboldalról tölthető le.

A most meghirdetett pályázatra legkésőbb 2023. május 24-ig lehet benyújtani a támogatási kérelmeket. Ezeket egyenként értékelik ki, ami időbe telik, így nagyon valószínű, hogy leghamarabb idén ősszel kezdik utalni a megemelt összegű támogatásokat.

(d)

(Cikkünk a Delta előző heti számában jelent meg.)

Négyszeresére emelik az oktatási-nevelési támogatást

Top