Négyszeresére emelik az oktatási támogatást

Százezer forint körüli összegre emeli a magyar kormány az oktatási-nevelési támogatást, amit minden évben azon határon túli szülők igényelhetnek, akik magyar tannyelvű iskolába vagy óvodába járatják gyermeküket. Ez nagyjából 250 eurónyi támogatást jelent majd a következő tanévtől – a pontos összeg azonban még nem ismert.

A magyar kormány a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást – jelentette be múlt heti kolozsvári sajtótájékoztatóján Panyi Miklós, a magyar miniszterelnökség stratégiai államtitkára. Rámutatott: az egész Európára jellemző demográfiai fogyás a Kárpát-medencei magyarságot is különösen érinti. A csökkenő gyereklétszám miatt a határon túli magyarság számára nehézséget okoz a magyar anyanyelvű oktatási intézmények fenntartása, az anyanyelvű oktatáshoz való hozzáférés, és ezekre a kihívásokra a magyar kormánynak reagálnia kell. Hangsúlyozta: a magyar kormány elkötelezett a magyar iskolát választók mellett, és emlékeztetett Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesnek a Magyar Állandó Értekezleten (Máért) tett tavaly novemberi bejelentésére, miszerint a kormány a jelenlegi 22 400 forintról (e pillanatban 57 euró körüli összeg) a többszörösére növeli a határon túli oktatási-nevelési támogatást.

Kárpátalján a háborús nehézségek miatt januártól bruttó 100 ezer forintnak megfelelő összeget kapnak a magyar oktatás mellett döntők, a következő tanévtől hasonló nagyságú összeg jut a többi határon túli magyar közösség magyar iskola mellett döntő tagjainak is – közölte Panyi Miklós.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke a sajtótájékoztatón emlékeztetett: szervezetük a maga civil eszközeivel járul hozzá a külhoni magyar oktatás fenntartásához, és 2004 óta a Felvidéken strukturált iskolaválasztási programmal is jelen van. Tavaly például elindították az iskolabuszprogramot, amelynek keretében 16 kisbusszal segítik a gyerekek eljutását egy-egy másik településen lévő magyar iskolába – főként a nyelvhatáron lévő kisrégiókban. Az iskolabuszok az alábbi települések iskoláihoz érkeznek: Hetény, Nagyszarva, Léva, Ipolyvisk, Ipolyság, Ipolybalog, Ipolynyék, Ipolyvarbó, Losonc, Rozsnyó, Szepsi, Kassa, Bodrogszerdahely, Vaján. Csáky Csongor szerint a program sikeres, hiszen 30 százalékkal nőtt a magyar iskolák első osztályba beíratott gyerekek száma az érintett falvakban és városokban. Ezt a programot most Erdélyben is elindítják a magyar kormány támogatásával – több mint száz erdélyi településről 34 általános iskolába szállítják majd a gyerekeket.

A Bethlen-támogatásnak is nevezett magyarországi ösztöndíjra a Szülőföldön magyarul program keretében lehet pályázni. A támogatást a magyarországi Bethlen Gábor Alap folyósítja külhoni partnerein keresztül, nálunk a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége (SZMPSZ) közreműködésével. Jelenleg az előző tanévre vonatkozó támogatások kifizetése van folyamatban – ezek utalása a közeljövőben várható.

(d)

Top