Kezdődik az elsősök beíratása

Komárom. Egyazon időben tartják a beiratkozásokat mind a hét komáromi alapiskolában, azaz április 12-én, 13-án, 14-én – szerdán, csütörtökön és pénteken – mindegyik napon 12 órától 17 óráig. A szülőknek előzetesen időpontot kell egyeztetniük a választott iskolával.

Azon gyerekeket kell beíratni az alapiskolák első évfolyamába, akik 2023. augusztus 31-ig betöltik 6. életévüket. Legalább az egyik szülőnek (törvényes képviselőnek) is el kell kísérnie gyermekét, és fel kell mutatnia a másik szülő felhatalmazását, hogy eljárhat a nevében – ugyanakkor közjegyzői hitelesítésre nincs szükség. Ugyancsak be kell mutatni a gyermek anyakönyvi kivonatát, illetve mindkét szülő személyi igazolványát (esetlegesen a gyermek elhelyezéséről szóló bírósági végzést).

Szénássy Tímea, a városi iskolaügyi bizottság elnöke elmondta, a szülőknek előzetesen időpontot kell egyeztetniük az iskolával. „A Covid-járvány idején elővigyázatosságból lett bevezetve a konkrét időpont kérése. Az iskolák szerint ez bevált, ennek köszönhetően nincs várakozás, így ezentúl ilyen formában zajlik a beíratás. Március 27-től április 11-ig reggel 8-tól délután 3 óráig lehet időpontot kérni az iskoláktól telefonon, illetve e-mailben is“ – tudtuk meg a városi képviselőtől. Az iskolák elérhetőségei táblázatunkban találhatók.

A minisztérium rendelete értelmében április hónap folyamán (április 30-ig) az ország összes alapiskolájában le kell bonyolítani az elsősök beíratását. Jövő heti számunkban járásunk többi városának beiratkozási tudnivalóiról is beszámolunk.

Utalják a Bethlen-támogatást

Múlt kedden, március 21-én elkezdték utalni az előző tanévre vonatkozó Bethlen-támogatásokat – tájékoztatott a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége, megjegyezve, a kifizetés több ütemben zajlik. A támogatás összege most 55 euróra rúg, ám 2024 őszétől csaknem 5-ször ennyi lehet.

A pedagógusszövetség közleménye szerint a támogatások kifizetése a ČSOB bank közreműködésével, kizárólag banki átutalással történik a jogosult pályázók által az adatlapon feltüntetett és leigazolt számlaszámra. A magyar óvoda- és iskolaválasztást ösztönző Szülőföldön magyarul program keretében a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. folyósítja az oktatási-nevelési támogatásokat. Jelenleg – a megszokotthoz képest jóval később – a 2021/2022-es tanévre szóló oktatási-nevelési támogatások utalása zajlik.

Mint korábban is megírtuk, a következő tanévtől jelentősen megemeli a magyar iskolába járó gyerekek után járó támogatást a magyar kormány – a jelenlegi 22 400 forintról 100 000 forintra. Azaz több mint négyszeresére, vagy ha úgy tetszik, csaknem ötszörösére. Aktuális árfolyam mellett ez azt jelenti, hogy egy magyar iskolába járó felvidéki gyerek után évente közel 260 eurónyi magyarországi támogatást kapnának szüleik.

A 100 ezer forintra emelt támogatást azonban csak a következő tanévtől folyósítanák, azaz a 2023/24-es tanévre vonatkozóan. Ez azt jelenti, hogy még a jelenleg folyó tanévre is a korábbi, alacsonyabb összegű támogatásra írják majd ki a pályázatot, amit – amennyiben visszatér a korábbi gyakorlat – leghamarabb idén ősszel folyósítanak, és csak az ezt követő pályázati kiírás szól majd a százezer forintos összegről, aminek utalása vélhetően 2024 őszén kezdődhet meg.

(cs)

Top