Zöldet kapott a Poliklinika és a fürdő felújítása

Komárom. Múlt csütörtökön a képviselők jóváhagyták, hogy mind a volt Poliklinika, mind pedig a városi fürdő főépülete felújítására egy átfogó projektdokumentáció készüljön. Ezek az első kézzelfogható lépések abba az irányba, hogy mindkét épület megújulhasson, hogy támogatásokra lehessen pályázni, esetleg más módon külső forrásokat bevonni, illetve, hogy a város saját pénzből fogjon bele a felújításokba.

Előző számunkban részletesen írtunk a két elképzelésről. A városi hivatal mindkét esetben 120 ezer euróra becsülte a részletes projektdokumentáció elkészítését, ami alapja lehet egy majdani építési engedély kiadásának.

A Klapka téri patinás épület kapcsán Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, fontos szempont, hogy olyan tervdokumentáció készüljön, amely szakaszokra bontható, és a hozzáférhető pénzek függvényében fokozatosan is fel lehessen újítani, illetve pontosan derüljön ki, hogy mennyibe kerülne a felújítás és egyes fázisai – ebben a városfejlesztési szakbizottság véleményére is szeretnének alapozni. Ugyancsak kiemelte, hogy az első szakaszban a tetőzetet kellene felújítani, hiszen a beázások megszüntetésével lehetne elérni azt, hogy tovább ne romoljon az épület állaga.

Andruskó Imre képviselő a polgármesterre utalva elmondta – aki az aznapi hídátadón is egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, de szlovák kormánytagokkal is –, fontos, hogy a város első embere jó kapcsolatot ápoljon a döntéshozókkal, hiszen ez az alapja annak, hogy állami források segítségét is igénybe lehessen venni egy-egy projekthez. Hozzátette, Knirs Imre korábbi alpolgármesternek is köszönet jár, amiért lobbizott a volt Poliklinika magyarországi forrásból történő felújításáért, még ha nem is járt sikerrel.

A komáromi termálfürdő esetében is elkészülhet a részletes tervdokumentáció a főépület felújítására. A polgármester elmondta, az előzetes tanulmány elkészítésekor azt tartották szem előtt, hogy egy reális, valóban megvalósítható és finanszírozható beruházás kerüljön az asztalra – és ne olyan, amely a magas költségek (korábban 19 millió eurós elképzelés is született), a valóságtól elrugaszkodott elképzelések miatt ugyanúgy a fiókok mélyén végzi, mint a korábbi tanulmányok. A fedett medencevilág, új szaunarészleg, szépészeti-wellness helyiségek kiépítését magába foglaló terv előzetes becslés szerint 3,5-4 millió euróba kerülhet. Egyúttal hangsúlyozta, a városvezetés várja a képviselők ötleteit is a részleteket illetően, amelyek a kidolgozandó részletes projektdokumentációba is bekerülhetnek.

Már a testületi ülésen elhangzott néhány ötlet, Andruskó Imre tetőre szerelhető napelemek felszerelését vetette fel. Gajdáč Ondrej alpolgármester pedig megjegyezte, a tanulmány nagyon jó ár-érték arányt vázol, és arra kell törekedni, hogy az üzemeltetés a lehető leghatékonyabb legyen – az energetikai megoldások terén minél nagyobb mértékben ki legyen használva a rendelkezésre álló geotermális energia, illetve a termálvízzel feltörő metángáz.

A képviselő-testület nagy többséggel hagyta jóvá a 120-120 ezer eurót a részletes tervek kidolgozására.
(csá)

(Cikkünk a Delta szeptember 22-i számában jelent meg.)

Kapcsolódó cikkeink:
Felújítanák a komáromi fürdőt
Meg fogjuk menteni a Poliklinikát!

Top