Magyar-szlovák miniszteri tanácskozás

Komárom. Baráti hangulatban, a városházán tárgyalt egymással Szlovákia gazdasági minisztere és Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Szóba került a határzár enyhítése, amit Komárom polgármestere és az MKP delegációja is szorgalmazott. Három hónap múlva teljesen befejezik az új Duna-hidat.

Múlt hétfőn délelőtt a befejezés előtt álló új Duna-hídon találkozott Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Richard Sulík, Szlovákia gazdasági minisztere, kormányalelnöke. Később a komáromi városházán folytattak kétoldalú tárgyalásokat, majd a Klapka téren rövid sajtótájékoztatót tartottak.

DSC_2078

Richard Sulík hangsúlyozta, kinevezése óta ez volt az első személyes kétoldalú találkozása egy külföldi partnerrel, a tárgyalásokat kellemesnek nevezte, melyek során nem merültek fel vitás kérdések.

Szijjártó Péter kiemelte, Magyarország és Szlovákia együttműködése az elmúlt évben sikertörténetek sorozatává vált, soha ennyi közúti és energetikai összeköttetés nem volt a két ország között. Ennek kapcsán megemlítette, az új komáromi Duna-hidat idén augusztusban adják át. Hozzáfűzte: minden adott ahhoz, hogy továbbra is kölcsönösen előnyös, a kölcsönös tiszteleten alapuló kapcsolat legyen a két ország között. Ez jó Szlovákiának, jó Magyarországnak és jó a felvidéki magyaroknak is.

DSC_2066

A felek megállapodtak abban, hogy 2020 végéig két ponton összekötik a két ország villamosenergia-hálózatát, továbbá a magyar-szlovák gázvezetékrendszereket összekötő interkonnektor kapacitását 3-szorosára növelik Magyarország irányából Szlovákia irányába.

A határzár enyhítéséről is szó volt

A magyar külügyminiszter hangsúlyozta, a világjárvány kapcsán is példamutató volt az együttműködés a két ország között, kölcsönösen segítették állampolgáraik hazatérését, megállapodtak abban, hogy a határ 30 kilométeres sávjában élő magyar és szlovák munkavállalóknak 11 határátkelőt biztosítanak, 10 helyen a teherforgalom is áthaladhat. Kérdésre válaszolva mindkét miniszter úgy vélte, legfőbb ideje, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba, megszüntessék az utazási korlátozásokat. Ne csak az ingázók, hanem a családtagok is minél előbb újra fel tudják venni a személyes kapcsolatot.

keszegh3

Szijjártó Péterrel az MKP delegációja is tárgyalt, közbenjárását kérve a határzár enyhítésében (bővebben Őry Péterrel készült interjúnkban). Keszegh Béla, Komárom polgármestere ugyancsak azt kérte a miniszterektől, tegyék lehetővé, hogy a határ két oldalán élő családtagok, rokonok mihamarabb találkozhassanak. „Ezzel kapcsolatosan már a központi válságstábot is megszólítottam. Elfogadhatatlan, hogy családokat szakít szét a határzár. Ugyancsak elfogadhatatlan, hogy a sokkal rosszabb fertőzési statisztikával rendelkező Ausztriával és Csehországgal Szlovákia már készíti elő a határok nyitását, Magyarország irányában viszont ez valamiért csúszik. Összehangolt érdekképviseletre és határozott fellépésre van szükség ennek megoldására“ – válaszolta kérdésünkre Komárom polgármestere.

(csá)

Top