KOMVaK: fizetésemelés a cégvezetőknek

Több, a komáromi víz- és csatornázási művekkel kapcsolatos javaslatot is tárgyaltak december közepén a városatyák. Megszavazták, hogy az elért eredmények tükrében magasabb bért kapjanak az igazgatótanács, illetve a felügyelőbizottság tagjai, de arról is elvi döntés született, hogy a KOMVaK hamarosan új működési modell alapján üzemel majd.

vizmu-e1478875049521

Stubendek László polgármester a testületi ülésen hangsúlyozta, a KOMVaK az egy évvel ezelőtti teljes vezetőcsere után felszálló ágba került, Ruman Patrik irányításával felelős munka zajlik a 100 százalékban városi tulajdonú részvénytársaságban, konkrét eredményekkel.

Ruman Patrik vezérigazgató, aki egyben az igazgatótanács elnöke közölte, megindult a vízmű mélyreható átvilágítása, az ún. Due Diligance könyvvizsgálat, amelynek 90 napon belül lesz eredménye. A KOMVaK felmondta a korábbi bérleti szerződéseket a környező községekkel, helyette működési szerződések kötését javasolják – az ezzel kapcsolatos tárgyalások folyamatban vannak. Elkészült a vízmű 2020-ig szóló vállalkozói terve is, illetve a vízmű javasolta a cégvezetés jutalmainak – bérének – megemelését is.

A vízmű eredetileg egy bőkezűbb fizetésemelést javasolt, ám a képviselők egy ennél kisebb mértékű emelésről szóló, kompromisszumos képviselői javaslatot támogattak Gajdáč Ondrej beterjesztése nyomán. Ennek értelmében az új évtől az igazgatótanács elnökének (Ruman Patrik) az átlagfizetés 1,3-szorosának megfelelő összegű havi jutalmat javasolt, a két tagnak pedig az átlagfizetés 1,1-szeresét (Korpás Péter képviselő és Kóňa Bohumír). Mint elhangzott, Kóňa Bohumír eddig sem kapott, sőt, ezután sem kap egyetlen centet sem a vízműnél végzett munkájáért – mivel egyúttal a városi hivatal pénzügyi főosztályának vezetője is, erre nincs lehetőség. A felügyelőtanács elnöke (Szabó Béla képviselő) januártól az országos átlagfizetés 0,6-szorosának megfelelő összeget kap, míg felügyelőtanács tagjai (Glič Konštantín és Csudai Péter) az átlagfizetés 0,4-szeresének megfelelő jutalmat. Tavaly a 3. negyedévben 935 euró volt az átlagbér, ez az összeg évről évre emelkedik – hacsak nem köszönt be gazdasági válság.

A beterjesztő és az alpolgármester is hangsúlyozták, a vízmű új vezetése valóban konkrét eredményeket produkált – ezt még azok is elismerik, akik nem támogatták kinevezésüket. A jól elvégzett munkáért megfelelő fizetés is jár, ugyanakkor helyes volna betartani a fokozatosság elvét a jutalmak osztogatásakor is: ha a jövőben folytatódik a KOMVaK konszolidációja, tovább halad a prosperáló céggé válás útján, akkor lehet majd újra növelni a vállalatirányítóknak járó pénzt. A többség ezzel a gondolattal értett egyet, Benyó Zoltán viszont elhamarkodottnak vélte a kisebb mértékű emelést is, és megvárta volna a mélyreható átvilágítás eredményét.

Ruman Patrik javasolta, hogy a KOMVaK a jövőben új, a cég számára jobb gazdasági modell alapján működjön, és egy tervezetet is benyújtott az új üzemeltetési szerződésre – ezzel valójában a jelenlegi bérleti szerződéses formát cserélnék le. Egyelőre csak egy előzetes javaslatról van szó, amiről a jövőben további egyeztetések lesznek, és a Due Diligance átvilágítás eredményeiből kiindulva öntik végső formába. Elhangzott az is, hogy a KOMVaK véleményével ellentétben a városi hivatal jogi osztálya nem tartja helyesnek, hogy új alapokra helyezzék a vízmű működését – többek között azért, mert a városi kasszát ez valószínűleg jobban terhelné. Ugyanakkor Németh Iveta, a vagyonkezelési főosztály vezetője azt is hozzátette, hogy az új modell a város számára is hordoz előnyöket.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:

KOMVaK: havi 30 ezer plusz

KOMVaK: túl sok folyott el

“Ne a város vérét szívja a KOMVaK!”

Végrehajtás nem, kétes százezrek igen

Top