Komáromi fejlesztések 2020-ban

Idén megvalósuló beruházásokról, fejlesztésekről döntöttek a komáromi képviselők legutóbbi ülésükön. Negyedmillió euró elköltését 2020-ban is a képviselők javasolhatták, mindegyikük 10-10 ezer eurónyi városi pénz sorsát határozhatta meg. További 200 ezer eurót sportlétesítmények felújítására fordítanak. Ezeken kívül egyéb beruházásokat is terveznek, amelyek sorsa viszont nagyban függ attól, sikerrel zárulnak-e a kapcsolódó pályázatok.

Az elmúlt években kialakult az a szokás, hogy összesen negyedmillió eurónyi összeg sorsáról a 25 önkormányzati képviselő dönt oly módon, hogy minden képviselő 10 ezer euró értékben javasolhat egy városban megvalósuló kisebb fejlesztést, javítást, beruházást. Van, aki a 10 ezer eurót több részre osztja, más képviselők viszont egyeztetnek, összeadják a saját pénzkeretüket, és együttesen egy jelentősebb felújítást céloznak meg.

Az önkormányzati képviselők nagy többsége már reagált a városi hivatal felszólítására, és megtette javaslatát, ezek alapján pedig az I-es táblázatunkban közölt lista állt össze az idén megvalósuló kisebb fejlesztések tekintetében:

Layout 1

Tavaly kezdődött el az a program, mely a városi tulajdonú sportlétesítmények felújítására és fejlesztésére irányul. Idén ez is folytatódik, most is 200 ezer eurót fordít az önkormányzat erre a célra. Egyrészt városi szabadidős sportpályák korszerűsítése történik, másrészt városi fenntartású iskolák sportlétesítményeire is jut pénz. A 2020-as sportfejlesztések listáját a II-es táblázatban találják:

Layout 1

A február eleji önkormányzati ülésen jóváhagyták azt is, hogy ebben az évben mely járdaszakaszokat újítanak fel az ezt célzó program keretében. Ahogy az elmúlt években, most is 150 ezer eurót fordít erre a város (előző számunkban részletesen beszámoltunk a tervezett járdafelújításokról).

További – tőkejellegű – beruházásoknak is zöld utat adtak a városatyák. Valójában nem is most határoztak ezekről, hanem már a tavalyi évben, most csak azt hagyták jóvá, hogy 2020-ban folytatódjanak, fejeződjenek be. Néhány esetben további pénzforrást rendeltek a projekthez. Többek között a következő beruházásokról van szó: az őrsújfalui kultúrház tetőszerkezetének felújítása, a Tiszti pavilon tetejének, valamint homlokzatának rekonstrukciója, a Zichy-palota tetejének és homlokzatának felújítása, az E. B. Lukáč és Barátság utcák kereszteződésének átépítését célzó projektdokumentáció elkészítése – körforgalom tervezése –, közlekedésbiztonsági elemek kihelyezése az Erzsébet-szigeten, a két Komárom közötti tömegközlekedésről szóló pályázat önrésze (buszpályaudvar, megállók felújítása), vagy például kamerák telepítése egyes hulladéktároló állomásokhoz – összesen közel 200 ezer euróba kerülnek a felsorolt tételek. Idén befejeződik a megyeháza felújítása is, ami még 2015-ben kezdődött – a rekonstrukció utolsó szakasza 200 ezer euróba kerül –, ezt még a költségvetés elfogadásakor hagyták jóvá a képviselők.

71689536_3156400027766883_4253256394687381504_n-909x682

Komárom további beruházásokat is tervez idén, ám nagy részük függ attól, sikerrel zárul-e a vonatkozó pályázat – érkezik-e külső forrásból támogatás –, a központi erőd kapcsán például két 1-1 milliós beadvány is folyamatban van. Ugyancsak befolyásolja a fejlesztések megvalósulását az, hogy a tavalyi évet mennyi többlettel zárja a város, esetlegesen milyen pluszbevételek érkeznek még az idén – mutatott rá Keszegh Béla, Komárom polgármestere. „Fontosnak tartom, hogy az átfogó programokat, mint a járdák felújítása, a sportpályák fejlesztése következetesen folytatjuk, és évente látszik az eredménye. A város minden pontján, de a külterületeken is zajlik a munka. Szinte havonta készülnek új pályázati beadványok, amivel próbálunk minél több külső pénzt a városba hozni, de a költségvetésben szereplő összegek is igazolják, hogy folyamatos az építkezés” – összegezett a polgármester.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta február 18-i számában jelent meg.)

Ezek a járdák újulnak meg idén Komáromban

Újítják a belvárosi épületeket

Már ingyenesek a városi buszok

Top