Ezek a járdák újulnak meg az idén Komáromban

Négy éve kezdődött el a járda-felújítási program Komáromban, azóta minden évben 150 ezer eurót fordít erre a célra a város. Idén sem lesz másképp.

jardak

A képviselő-testület múlt csütörtöki ülésén jóváhagyták az idei évre tervezett járda-felújítási (hivatalosan járdajavítási) programot – egy listát, melynek sorrendje szerint kerülnek sorra az egyes szakaszok.

Layout 1

Becslések szerint idén a táblázatban szereplő járdaszakaszok kerülhetnek sorra, mivel a betervezett 150 ezer eurónyi keret valószínűleg ennyire futja majd. Hogy pontosan mennyi járda újulhat meg, az függ majd a közbeszerzés eredményétől, hogy a kivitelezésre jelentkező vállalatok milyen árajánlatot tesznek – mutatott rá Keszegh Béla polgármester. Ugyanakkor a listán további tételek is szerepelnek, így ha csak jövőre is, de sor kerülhet a következő gyalogjárókra is: Határőr utca (mindkét oldalon), Nap utca (Munka utcától a Nádas utcáig, Nádas utcától az Augusztus 29. utcáig), Nádor utca (a hídtól a Fürdő utcáig, mindkét oldalon), Duna rakpart (Lehár utcától a Fürdő utcáig, a város felőli oldalon), a Kereszt utca (Őrsújfalu), valamint az Augusztus 29. utca (mindkét oldalon).

A polgármester hangsúlyozta, Komáromban 67 kilométernyi járda van, amelyből nagyjából 20 kilométernyi borzalmas állapotú, így nem egyszerű megmondani, melyik szakasz kijavítása történjen előbb. Ha a város egyszerre szeretné kijavítani a legrosszabb állapotú 20 kilométernyi járdát, az nagyjából 3 millió euró lenne. „A négy évvel ezelőtt indult programmal hosszú évek semmittevése után végre léptünk egyet előre, és fokozatosan igyekszünk behozni a lemaradást” – jegyezte meg, hozzáfűzve, a sorrend megállapításakor figyelembe vették a szakemberek véleményét, a lakossági kéréseket, továbbá a közműszolgáltatók kéréseit és terveit is – van, ahol a járda alatt hamarosan vezetékeket cserélnek, így ésszerű ezt követően belefogni a járdafelújításba.

A 2016-ban indult járda-felújítási koncepció keretében először a Temető sor és a Belső körút egy kilométeres szakasza újult meg, egy évvel később pedig a Belső körút egy további szakasza, valamint a Gazda utca mindkét oldali gyalogjárói, illetve a Szövetkezet utca járdája több mint 300 méter hosszan. 2018-ban a Štefánik téri, a Lúdpiac téri, a Petőfi utcai, a Lehár utcai és az Építők utcai járdák egyes szakaszain végeztek teljes körű felújítást, majd a tavalyi évben a Petőfi utcában, a Lehár utcában, a Király püspök utcában, a Nádor utcában, a Béke utcában és az E.B. Lukáč utcában folytatódott a járdák rendbetétele. A felsoroltakon kívül a 2016-ban és 2017-ben lezajlott nagy útfelújítási projekt keretében további járdaszakaszokat is felújítottak a Király püspök utcában, az Eötvös utcában és a Jókai utcában.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Utak és járdák javítását várják a lakosok

Járdafelújítás 150 ezerből

Folytatódik a járdafelújítás

Top