Komárom városi cége gyűjti majd a szemetetMárcius elejétől a KN Smart Servis városi cég szállítja majd a komáromiak szemetét. Ennek érdekében két új, nagy kapacitású kukás autót vásárol. Legalább 120 ezer eurót fordít a város szeméttároló állomások felújítására és befedésére, de ha lesz rá lehetőség, az összeget akár meg is duplázhatja az önkormányzat. A városvezetés rugalmasságot és megtakarítást remél a lépéstől.

A KN Smart Servis veszi át a lakossági „hagyományos” hulladék elhordását a Clean City társaságtól – a magántársaság és a város közötti szerződés ugyanis február végén lejár. A múlt csütörtöki testületi ülésen a jelenlévő képviselők nagy többsége jóváhagyta a városvezetés elképzelését, ugyanakkor a Szövetség képviselőcsoportjának három tagja nem támogatta, hogy a városi cég tevékenységi köre a szemételhordással bővüljön.

Keszegh Béla polgármester stratégiai jelentőségűnek nevezte a lépést. „A célunk az, hogy a város minél több területen önellátóvá váljon, ne legyen kiszolgáltatva külsős cégeknek bizonyos szolgáltatások terén. Harminc év után újra visszakerül a városhoz a hulladékkezelés“ – emelte ki pénteki sajtótájékoztatóján.

Új kukás autókat vennének

Mivel a KN Smart Servisnek jelenleg nincs megfelelő járműve a hulladékszállításhoz, a képviselők jóváhagyták azt is, hogy közbeszerzés útján két, nagy kapacitású, új kukás autót szerezzen be, egyenként legfeljebb 210 ezer euró értékben. Mivel ez időbe telik, és nem zárul le márciusig, a városi cég járművet bérelne addig, amíg nem érkeznek meg az új kukás kocsik.

(képünk illusztráció)

A polgármester elmondta, felmerült az is, hogy a Clean City társaságtól vásárolják meg az ő használt járműveiket, ám végül túl magasnak találták a kért árat. A városi cég ugyanakkor a Clean City több korábbi alkalmazottját is átveszi – a KN Smart Servis csaknem egy tucat új dolgozóval kezdi meg a szemételhordást Komáromban.

Márciustól négy tevékenységet végez majd a városi cég a hulladékkezelés terén: összegyűjti és elszállítja a lakossági vegyes hulladékot, összegyűjti és elhordja a nagyméretű hulladékot, elszállítja a biológialag lebomló zöldhulladékot (zsákos zöld), továbbá kezeli ezeket az idén megépülő komposztáló telepen – utóbbi közel 1,3 millió eurós pályázati támogatásból és 283 ezer városi hozzájárulásból létesül.

Varga Tamás alpolgármester, aki egyúttal a KN Smart Servis igazgatója, elmondta: eleinte alvállalkozók bevonásával oldják meg a nagykapacitású konténerek ürítését, illetve a vállalkozók által termelt szemét elhordását.

A konyhai biológiai hulladék gyűjtését – barna kukák – továbbra is a Brantner cég végzi, a szelektált hulladék szállításának megszervezését viszont a RECobal gyártói felelősségvállalási szervezet (OZV) veszi át. Ez utóbbival kapcsolatban a polgármester úgy vélekedett, kifejezetten jónak tartja, hogy külön társaság végzi majd a szelektív hulladék összegyűjtését. „Ma 10-ből 8 komáromi azt állítja, felesleges szeparálni, úgyis összeöntik a szemetet és vegyes hulladékként végzi a válogatott is. Megpróbáljuk visszaszerezni a lakosok bizalmát, ezt pedig erősíteni fogja, ha nem ugyanaz a cég gyűjti majd össze a szeparált és a vegyes típusú hulladékot“ – fejtette ki Keszegh Béla, hozzátéve, tájékoztató kampány is indul majd ezzel kapcsolatban.

A testületi ülésen Andruskó Imre képviselő is szorgalmazta az emberek tájékoztatását a szelektálás megfelelő módjáról, illetve a szeparálás fontosságának hangsúlyozását (erről bővebben keretes írásunkban). Egyúttal kétségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a KN Smart Servis tartani tudja a javaslatban szereplő árakat. A szemételhordás költségeit ugyanis a 2019-es szintre tervezte be a városi cég, ami valóban ambiciózus célnak tűnik – a Clean City egyébként a tavalyi évben 19 százalékkal szerette volna megemelni ezt az összeget a drágulásra hivatkozva.

Rugalmasabb munkaszervezés

Keszegh Béla szerint a városi cég rugalmasabban tud majd reagálni egy-egy kellemetlen esetre, például nem kell a városnak külön megrendelőt kiállítani, ha valahol rendetlenség keletkezik. Szigorúbban fel akarnak lépni azok ellen – egyes vállalkozókkal szemben is –, akik a lakótelepi kukák mellé rendszeresen kiteszik szemetüket. A városvezetés reményei szerint az új rendszerrel elkerülhető lesz, hogy ugyanahhoz a lakótelepi kukaállomáshoz többször kelljen kimenni: összegyűjteni a hagyományos szemetet, elhordani a tárolók mellé illegálisan kirakott nagyobb méretű hulladékot, majd még a kuka körüli apró szemetet is összesöpörni.

Elhangzott, változik majd a szemételhordás üteme is: míg a Clean City négy napig gyűjtötte a szemetet a városban, a KN Smart Servis 5 napon át üríti majd a kukákat, ezáltal pedig egyes városrészekben, utcákban változhat a megszokott „kukás nap“, illetve a szemételhordás időpontja. „Erről azonban, ahogy a tavaszi nagytakarítás ütemtervéről is, részletesen tájékoztatjuk majd a lakosokat“ – jelentette ki a polgármester. Mivel a városi cég az eddiginél nagyobb kapacitású járművek beszerzését tervezi, a gyakoribb és intenzívebb lesz a szemétszállítás, ami tisztább környezetet teremthet.

A képviselők jóváhagyták azt is, hogy idén 115 ezer eurót fordít a város hulladéktároló állomások felújítására és befedésére, 5 ezer euróért pedig új konténereket is vásárol. Májusban azonban nagy valószínűséggel akár meg is duplázza az önkormányzat az erre a célra elkülönített pénzösszeget – amennyiben erre a nehéz helyzetben lehetőség nyílik.

Keszegh Béla kiemelte, folyamatosan bővítenék cégük gépparkját is, hogy minél több tevékenységet tudjon átvenni külső szolgáltatóktól. Szándékuk szerint elsődlegesen pályázati támogatásokból fedeznék az ezzel kapcsolatos költségeket.

Miért fontos a szeparálás?

Nem kérdés, hogy az emberiség megnövekedett szeméttermelése súlyos veszélyeket jelent a bolygó élővilágára, a jövőnkre nézve. Bár a legális szemétlerakatoknak ma már komoly biztonsági előírásoknak kell megfelelniük, a lerakott szemét nem tűnik el, és fejfájást okoz majd a jövő nemzedékeinek.

De van pénzben mérhető, azonnali hatása is annak, ha egy településen alacsony a szeparálási arány. Egyrészt az állam egy motivációs illetéket vezetett be, amelyet az önkormányzatoknak kell fizetniük annak függvényében, mekkora az adott településen a szeparálási arány. Minél nagyobb az újrahasznosított szemét aránya, annál kisebb ez az összeg, vagyis egy településnek annál kevesebbet kell fizetnie. Ehhez hozzájön, hogy ha kevesebb a vegyes szemét, akkor a szeméttelepekre is kevesebb kerül. Mivel a szemétlerakatok szinte évről évre emelik a lerakati díjaikat, e téren is súlyos összegeket takaríthat meg a város a magas szelektálási aránnyal. Új lerakatok nyitását már gyakorlatilag nem engedélyezik – legfeljebb a korábban már jóváhagyott bővítésekre kerül sor –, a telepek lassacskán be fognak zárni, vélhetőleg egyre magasabb árat kérve az elhelyezett szemétért. Végül csak a szemét elégetése (és a minél nagyobb arányú szeparálása) marad, azonban a hulladékégetők jóval magasabb árral dolgoznak, mint a lerakatok. És akkor a megnövekedett szállítási költségekről (drágább üzemanyag) még nem is beszéltünk.

Összehasonlításképpen: Ausztriában jelenleg nagyjából 100 euróba kerül egy tonnányi vegyes hulladék lerakása a szeméttelepen, Komárom e pillanatban 40 eurót fizet ugyanezért – januártól emelték meg. Az osztrákoknál viszont csak az összes hulladék 4 százaléka kerül lerakatba – vagyis a maradék 94 százalékot vagy újrahasznosítják, vagy elégetik.

A legtöbb helyen a lakosok által fizetett szemétadó eddig sem fedezte teljes mértékben az adott önkormányzat hulladékgazdálkodással kapcsolatos költségeit – Komáromban sem. Az önkormányzatok kipótolták a hiányzó összeget, ám ez sem tartható a végtelenségig. Vagyis a lakosok a felelősségteljes szeparálással tudják elérni, hogy az önkormányzat ne kényszerüljön a szemétdíj emelésére a növekvő költségek ellenére sem.

Csaba Ádám

Drágít az izsai szeméttelep
További zárt kukatárolók épülnek
Így működik az új harcsási gyűjtőudvar
Sikeres lesz Komárom új városi cége?
Új komposztáló épül 1,3 millióból

Top