Így működik az új harcsási gyűjtőudvar

Miután az utolsó szükséges engedély is megérkezett, két hete megnyitotta kapuit az új hulladékgyűjtő udvar Komáromban, mely a régi tőszomszédságában, Harcsáson épült fel. De hogyan működik? Ennek jártunk utána.

A komáromiaknak nem kell bemutatni, hogy az elmúlt bő egy évtizedben milyen kaotikus állapotok uralkodtak a régi gyűjtőudvaron. Most azonban ez végre megváltozott.

Mint arról fél éve beszámoltunk, már tavaly decemberre elkészült az új harcsási gyűjtőudvar, azonban a működéshez szükséges utolsó engedély csak pár hete érkezett meg – így csak június 20-án nyithatta meg kapuit.

Városi beruházás támogatással

Az új hulladékgyűjtő udvar kiépítése 350 ezer euróba került. Az önkormányzat saját forrásból 210 ezer eurót költött rá, míg a fennmaradó 140 ezer eurót a környezetvédelmi alaptól merítette egy sikeres pályázat nyomán. A kivitelező a közbeszerzést megnyerő, komáromi székhelyű Tonex vállalat volt. A város a bejárat előtti részen saját forrásból az útburkolatot is kijavította.

Az új udvart a régi tőszomszédságában építették meg, Harcsás legelején – a bejárat a Vág-híd lábától 70 méterre található, a Harcsási út első kanyarjában. Míg a régi udvart a Clean City hulladékgazdálkodási vállalat működtette, az újat már a városi hivatal fejlesztési és környezetvédelmi főosztálya – ezen belül a környezetvédelmi osztály.

Kulcsár Szabó Attila főosztályvezető kérdésünkre elmondta, a beruházás részeként mintegy 2000 négyzetméteren lebetonozták a városi tulajdonú területet, lefektették a közműhálózatokat, 159 méteres új kerítést húztak fel, valamint egy nagykapacitású mérleget is elhelyeztek. A leglényegesebb azonban egy 177 négyzetméteres új épület, amiben a nyilvántartási iroda működik, egyúttal öltözőt és szociális helyiségeket is kialakítottak benne – toalett és zuhanyzó – az alkalmazottak részére. Ezenkívül 4 zárt raktárhelyiség az egyes hulladékfajták – pl. leselejtezett elektronikus berendezések, fénycsövek – tárolására szolgál.

Csakis komáromiaknak, ingyen

A főosztályvezető kiemelte, a hulladékgyűjtő udvar kizárólag a Komáromban állandó lakóhellyel rendelkező lakosok számára jött létre, vállalkozási tevékenységből származó hulladék átvételére és lerakására nem szolgál. Az udvar hétfőtől péntekig 8 órától 17 óráig tart nyitva, szombaton pedig délelőtt, 8 és 12 óra között.

A gyűjtőudvarban a következő hulladékfajták adhatók le ingyenesen:

• papír,
• üveg,
• többrétegű italos kartondobozok (pl. tejes doboz),
• fémdobozok és csomagolások,
• ruházat és egyéb textília,
• fénycsövek és higanytartalmú hulladék,
• leselejtezett berendezések, melyek klórt vagy fluort tartalmazó szénhidrogéneket tartalmaznak,
• további elektronikus készülékek,
• étkezési olajak és zsírok,
• elemek és akkumulátorok,
• műanyagok,
• nagyméretű hulladék,
• használt gumiabroncs.

Ezenkívül apró építkezési törmelék is leadható, ez azonban már díjköteles, amint a városi rendelet szabályoz. Eszerint 1 kg építkezési törmelék lerakása 0,025 euróba kerül (tehát pl. 1 tonna 25 euróba) – a végösszeget a gyűjtőudvar irodájában készpénzben kell befizetni.

Annak megállapításában, hogy ki milyen súlyú, mennyiségű hulladékot hozott, a nagykapacitású mérleg nyújt gyors és kényelmes segítséget. Az autóval érkezőknek (elsősorban építkezési törmelék, illetve nagyobb méretű/mennyiségű hulladék esetén) elég ráállniuk, és a mérleg megméri, mekkora a jármű súlya a hulladékkal együtt (akár utánfutóval). Majd amikor a hulladékot lepakolják, egy újabb mérés következik, most már csak az üres kocsi súlyát állapítják meg, a két mérési érték különbözete pedig kiadja a behozott hulladék súlyát.

A város megújult weboldalán egyébként – komarno.sk – minden lényeges információ megtalálható a gyűjtőudvarral kapcsolatban, a hulladékgazdálkodás menüpontra kattintva.

Duplájára bővítik

Az új hulladékgyűjtő udvar megnyitása után a régit bezárták. Ezt majd teljesen kitakarítják, rendezik a terepet, egyes részeit lebetonozzák – a város igyekszik majd erre a célra is némi pályázati támogatást szerezni. Ha megtörténik a régi udvar rendbe tétele, a duplájára bővül a hulladékudvar területe, miután a két terület egymással szomszédos. Az új udvar jelenleg 4700 négyzetméteren működik.

Csaba Ádám

Top