Drágít az izsai szeméttelep

Januártól még többet fizet Komárom az izsai szemétlerakatban elhelyezett hulladékáért. Egy tonnányi vegyes szemetet az eddigi 36,4 euró helyett 40 euróért vesz át a telep a 2023-as esztendőben. A lakossági szemétdíj nem növekszik, marad az éves 32 euró/fős ár.

Legutóbb idén júniusban hagyták jóvá a képviselők, hogy a szeméttelep megemelje az árait a jelenlegi szintre – a lerakatot működtető REKO Recycling vállalat már 2021 végén jelezte ezt az igényét a város felé. Az ősz folyamán újabb tárgyalásokat kezdeményeztek a várossal – és a környező falvak önkormányzataival – a lerakati díjak növeléséről, az elszabaduló inflációra hivatkozva, illetve korábban arra is, hogy a telepen egy előválogató csarnokot kell kialakítaniuk, miután 2023-tól hatályba lép az az előírás, miszerint szemétlerakatba csakis olyan hulladék helyezhető el, ami átesett egy előválogatáson. Az előválogató csarnok kialakítása és felszerelése 3,5 millió euróba kerül a társaságnak – a beruházás folyamatban van. Bár az illetékes minisztérium nemrégiben jelezte, egy évvel halasztani fogják a kötelező előválogatás bevezetését – miután az önkormányzatok 80 százaléka ezt nem tudná megoldani –, a vonatkozó törvénymódosítást egyelőre nem hagyta jóvá a parlament.

A városvezetés és a REKO Recycling közötti tárgyalások nyomán végül kompromisszum született arról, hogy a vegyes hulladék tonnájának lerakásáért – mely a komáromi lakosok által termelt szemét háromnegyedét teszi ki – a városnak 2023-ban 40 eurót kell fizetnie. Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, többször is egyeztettek a vállalattal, de ennél alacsonyabb árat nem tudott kialkudni. A cég ugyanis már korábban is jelezte: ha a város nem egyezik bele az áremelésbe, készek felmondani a szerződést, mert az még akkor is kedvezőbb számukra, ha emiatt büntetést kapnak – más ügyfeleknek jóval magasabb áron adhatnák el szabad kapacitásaikat, mint Komáromnak.

2020-ban leállt a szemétszállítás

Tény, hogy 2020 júniusában, amikor a képviselők többsége elutasította a cég lerakati díj emelésére vonatkozó javaslatát, valamint azt is, hogy a város megvegye a telepet, a REKO Recycling bejelentette, hogy műszaki okok miatt a továbbiakban nem tudja átvenni a város szemetét. Ekkor 24 órára leállt a kukák ürítése a városban – miután nem volt hová szállítani az összegyűjtött hulladékot –, majd átmenetileg Komáromból a negyedi telepre voltak kénytelenek hordani, magasabb költséggel. A polgármester végül aláírta az áremelésről szóló javaslatot, mire a telep műszaki problémái is megoldódtak és újra átvette a komáromi hulladékot.

A legtöbb városi képviselő ezt egyértelmű zsarolásnak tartotta, és a múlt csütörtöki önkormányzati ülésen is elhangzott, a társaság visszaél monopol helyzetével. A polgármester ugyanakkor hangsúlyozta, sokkal drágább lenne Komáromnak, ha máshová – távolabb – kellene szállítania szemetét, különösen így van ez a mostani üzemanyagárak mellett. Kiemelte azt is, súlyos közegészségügyi kockázatot jelentene, ha ismét leállna a szemétszállítás.

A képviselők többsége végül nem vállalta fel a kétségtelenül valós rizikót, és rábólintott arra, hogy a város jövő évben még magasabb lerakati díjat (40 euró/tonna) fizessen az izsai lerakat használatáért. Ez a döntés azonban a lakosokat csak közvetve érinti (az önkormányzatnak kevesebb pénze marad más célra), miután a lakossági szemétdíj 2023-ban sem emelkedik, továbbra is fejenként 32 euró marad egy évre.

(csá)

Veszélyes az izsai szeméttelep?
Még többet fizet Komárom a szeméttelepnek
Komárom többet fizet a szemétért
Szemétháború Komáromban?

Top