Sikeres lesz Komárom új városi cége?

Áprilistól felpörgött a KN Smart Servis városi cég működése, miután már ők végzik azokat a munkákat, amelyeket korábban szerződéses magánvállalatok láttak el. Járdasöprés, közterületek tisztítása, fűnyírás, zöldövezet gondozása és kertészeti munkák kerültek a városi vállalathoz. A terv az, hogy tovább bővüljön a vállalat, még több szolgáltatást nyújtva.

2020 februárjában a képviselő-testület végleg jóváhagyta, hogy Komárom egy saját városüzemeltetési céget alapítson, mely fokozatosan átveszi azon tevékenységeket, melyekért a város külső magáncégeknek fizetett. A cégalapításról szóló javaslat megállapította, a közszolgáltatásokat addig ellátó magánvállalatok csaknem mindegyike a korábbi városi cég – Technické služby – privatizálásával jött létre. A javaslat szerint a városi cég előnye, hogy teljesen az önkormányzat felügyelete alatt áll, rugalmasan tud reagálni egy-egy váratlan eseményre, és a különböző megvásárolt, illetve meglévő munkagépeket több területen is hatékonyabban tudja használni, függően az évszaktól: ugyanaz a gép a tavaszi lomtalanításkor szállításra használható, nyáron kaszálásra, ősszel falevelek összegyűjtésére, télen pedig hó eltakarítására.

Bár a képviselők egyetértettek azzal, hogy önmagában nem ördögtől való egy városi szolgáltató vállalat létrehozása, a konkrét javaslatot néhányan bírálták. Elhangzott, kevés a konkrét szám, nincs pontosan levezetve, hogy a városi cég milyen pénzforrásokból indul be, illetve az ellenzők megemlítették, a városnak érvényes keretszerződései vannak külsős cégekkel egyes munkák elvégzésére – fűkaszálás, kertészeti munkák, közterületek tisztítása –, a megállapodásokat pedig nem lehet csak úgy felmondani. Az önkormányzat végül szűk többséggel hagyta jóvá a cégalapítást, mely nem sokkal később meg is történt.

Áprilisban beindultak

Tekintettel az említett keretszerződésekre, a KN Smart Servis megalakulása után viszonylag kevés tevékenységet végzett, és csak idén áprilisban indult be igazán. Most ugyanis lejártak a korábbi szerződések, így a magáncégek helyett a városi cég vette át a kertészeti munkákat, a járdák és közterületek takarítását, a szemetes kosarak ürítését, illetve a zöldövezet karbantartását és a fűkaszálást. Utóbbi tevékenységnek egyelőre csak egy részét végzi 2022-ben, miután Komáromban viszonylag nagy területet, 118 hektárnyi zöldet kell kaszálni (a környék városaiban ez a terület 40-80 hektár), és ezt a mennyiséget idén még nem vállalja be egyedül a városi vállalat, mivel kapacitásaikat e pillanatban valószínűleg meghaladná – válaszolta kérdésünkre Varga Tamás alpolgármester, aki egyben a KN Smart Servis igazgatója. Ezért egy évig még a korábbi szolgáltató, a közbeszerzést megnyert Green Dream társaság kaszálja az említett terület 38 százalékát, alvállalkozóként. Elsősorban olyan külterületeket – például a bástyáknál, bringautak mentén –, ahol nagyobb, illetve speciális gépekre van szükség.

Varga Tamás szerint az utóbbi két hónapban sok pozitív visszajelzést kaptak a lakosoktól, az eddigi tapasztalatok azt mindenképpen mutatják, hogy a városi cég sokkal gyorsabban és rugalmasabban tud reagálni a lakossági megkeresésekre, mint a külső szolgáltatók, amelyeknél a megrendelések kiállítása, majd ennek nyomán a munkák elvégzése sokkal hosszadalmasabb. „A beérkező kérések nyomán és a betervezett feladatok alapján a város minden hétfőn megrendeli a szükséges munkákat, melyeket az adott héten el kell végeznünk, majd a városi cég a hónap végén ez alapján kiállítja a számlát“ – mutatott rá az igazgató. Megjegyezte, természetesen mindig lehet és kell is javítani a szolgáltatásokon – a legtöbben a gyakoribb kaszálást kérik számon. Ezzel kapcsolatban azt mondta, idén 8 alkalommal kaszálják majd a parkokat és játszótereket, másutt azonban ennél kevesebbszer, a bástyáknál például csak kétszer – az ütemterv szerint. Azokra a kritikákra, miszerint túl drágán kaszálnak, egy friss statisztikával reagált, melyből kiderül, Komáromban egy négyzetméternyi fű lenyírása 0,055 euróba kerül, Érsek-újvárban pontosan ugyanennyi, Dunaszerdahelyen, Vágsellyén és Nyitrán viszont 0,080 euró.

Felvirágozták a belvárost

Az elmúlt hetekben több kertészeti munkát is végeztek. A Klapka téren, a Szentháromság szobor előtt virágágyást alakítottak ki, ez a rész már évek óta várt erre. Frissen ültetett virágok kerültek a belvárosi Vársor úti kiskörforgalomba, a kauflandi körforgalomba, utcai cserepekbe, illetve a tágabb belvárosban 85 darab kandelábert – öntött vasból készült lámpaoszlopot – díszítettek élő muskátlival. Idén összesen 16 590 tő virágot ültetnek ki Komáromban, ebből 12 ezer már kikerült – a maradék őszi növény. A virágok öntözését, gondozását is a cég látja el, emellett az élő sövények vágását is, városszerte 5 kilométernyi hosszan.

A közterületek takarítását, söprését eddig a Clean City végezte, most ezeket a szolgáltatásokat is a városi cég vette át (az úttest tisztítása a Comorra Servis feladata). Egyúttal az utcai szemeteskosarak ürítését is, amiknek telítettségével mostanában akadnak problémák – a kukázók mellett azok miatt, akik ezekbe a kosarakba teszik bele otthoni szemetüket, vagy éppen az üzletükben összegyűlt hulladékot. Varga Tamás megjegyezte, igyekeznek kezelni a jelenséget, egyúttal kéri a lakosokat, főként a belvárosi üzletek tulajdonosait, hogy nagyobb méretű hulladékot ne rakjanak a boltjuk előtt lévő kis szemetesekbe, mert azonnal betelnek, így a járókelők már nem tudják használni. Hozzátette, volt már olyan eset, hogy elpusztult tyúkot vagy halat találtak a szemeteskosárban. Városszerte 365 darab szemétkosár van kihelyezve, amiket egy-két naponta ürítenek, a kutyaürülékre szolgáló 32 tárolót is ők takarítják, továbbá az összes szemetes konténer környékét.

A városüzemeltetési cég jelenleg 4 kisebb és egy nagyobb univerzális fűnyíró traktorral, 1 nagy utánfutós traktorral, továbbá 3 kisteherautóval rendelkezik. A három autóból egy fűnyírásra, egy a virágok és fák öntözésére, míg a harmadik a szemeteskosarak ürítésére szolgál. További kisebb gépek és szerszámok állnak rendelkezésükre, köztük 9 damilos fűkasza és két nagyobb levélporszívó. Varga Tamás elmondta, gépparkjukat szeretnék tovább bővíteni, elsődlegesen egy öntözésre és utcasöprésre is alkalmas járműre lenne szükségük, de a személyi állományt is növelnék – jelenleg 26 alkalmazottja van a KN Smart Servisnek. Céljuk továbbra is az, hogy a cég egyre több városüzemeltetési szolgáltatást legyen képes ellátni. A két évvel ezelőtti, cégalapításról szóló javaslatban hosszú távon 48 alkalmazott és további adminisztrációs munkatársak felvétele szerepelt, egyúttal az is, hogy szemétkezeléssel kapcsolatos feladatokat is ellátna a vállalat.

Oldják a lakossági kéréseket

Az igazgató kiemelte, a lakosok rengeteg észrevételt közölnek a közösségi hálón, ám igazán hatékonyan akkor tudnak reagálni, ha ezeket vagy a KN Smart Servis weboldalán – knsmart.sk – keresztül közlik, vagy pedig a cég facebook-oldalán üzennek, esetleg az info@knsmart.sk email címen jelzik kérésüket.

Varga Tamás szerint az eddigi tapasztalatok azt mutatják, Komárom jó irányba mozdult a városi cég létrehozásával, ugyanakkor a legutóbbi testületi ülésen olyan képviselői vélemények is elhangoztak, amik megkérdőjelezték ezt. Hozzátette, idén a városi bü-dzsében nagyjából 450 ezer euró van előirányozva az említett tevékenységek elvégzésére.

Nem egyszerű kiszámolni, hogy az említett összeg azt jelenti-e, hogy a város olcsóbban lesz képes ellátni azokat a közszolgáltatásokat, melyeket korábban a három magáncég végzett. A majdnem félmilliós büdzsé ugyanis egyelőre csak egy tervezett pénzösszeg, a fűkaszálást a városi cég még nem vette át teljesen, az év első hónapjaiban pedig még a magáncégek végezték ezeket – viszont a téli hónapokban nem is volt nagyon munka, így költség sem e téren. Másrészről, ha a négyéves keretszerződések áraihoz viszonyítunk, pár éve jóval alacsonyabbak voltak a bérköltségek és nem volt szinte mindenre kiterjedő, brutális drágulás sem. Előzetes számításainkból mindenesetre olcsóbbnak tűnik a városi cég, és legalábbis szemre, hatékonyabbnak is.

Leghamarabb jövőre, az idei év gazdasági számainak ismeretében lehet levonni következtetéseket azzal kapcsolatban, sikertörténet-e a városi cég létrehozása.

(cs)

(Cikkünk a Delta május 31-i számában jelent meg.)

Új komposztáló épül 1,3 millióból
Fűnyíró traktort és bozótvágókat vesz a város
Zöldet kapott a komáromi városi cég

Top