Jól halad a Duna-híd építése

Múlt kedden ellenőrző napot tartottak az épülő komáromi Duna-hídnál Szlovákia és Magyarország két illetékes, közlekedéspolitikáért felelős minisztere. Érsek Árpádot Komárom északi elkerülő útjának megépítéséről, az izsai körforgalom kialakításáról, a Vág-híd felújításáról is kérdeztük.

SONY DSCÉrsek Árpád nyilatkozik a sajtónak

Palkovics László, Magyarország innovációs és technológiai minisztere és Érsek Árpád, Szlovákia közlekedési minisztere előbb a dél-komáromi hídfőnél zajló munkálatokat tekintették meg, majd az északi oldalra is ellátogattak, ahol a sajtó kérdéseire is válaszoltak.

„A tavalyi kisebb késedelmek után idén teljes intenzitással folynak az építési munkálatok. A magyar féllel együtt mindent megteszünk annak érdekében, hogy a híd már jövőre szolgálhassa az embereket“ – mondta Érsek Árpád.

Elhangzott, idén decemberre összekötik a két part irányából épülő elemeket, 2020 tavaszán pedig megkezdődhet a híd kollaudálása, majd késő tavasszal, nyár elején átadhatják a forgalomnak. Palkovics László megjegyezte, takarékossági okok miatt annak idején kétsávos hidat terveztek Komáromba, ma azonban már inkább négysávosra terveznék.

SONY DSC

Másfél év múlva épülhet az elkerülő út?

A Duna-híd építése tehát rendben zajlik, az észak-komáromiakat azonban legalább annyira érdekli, hogy mikor sikerül enyhíteni az új híd következtében megnövekedő forgalom hatását – azaz hogyan áll az északi elkerülő út építése?

Komárom önkormányzati képviselői 2017 novemberében hagyták jóvá, hogy az új városi területrendezési tervben sem módosul az északi elkerülő út korábban tervezett nyomvonala, és a Holt-Vág érintésével halad majd. Az azóta eltelt másfél évben milyen lépések történtek az elkerülő út érdekében? – tettük fel a kérdést Érsek Árpád miniszternek. „Ha minden jól halad, nem merülnek fel akadályok az engedélyeztetés során, akkor már a jövő év vége felé elkezdődhet az elkerülő út építése“ – válaszolta kérdésünkre, hozzátéve, kész a környezetvédelmi hatástanulmány, zajlanak az előkészületek. „Korábban a komáromi képviselő-testület is késleltette a folyamatot, amikor hónapokig halogatta a város új területrendezési tervének elfogadását, pedig csupán egyetlen lehetséges nyomvonal létezik, amely Nyitra megye területrendezési tervében is szerepel“ – fűzte hozzá a Híd közlekedési minisztere.

elkerulo

Körforgalom, Vág-híd

Érsek Árpád az „izsai“ körforgalom kiépítéséről szólva elmondta, a beruházásnak megvan az anyagi fedezete, meg lehet építeni, már csak meg kell tervezni, melyben számít a város segítségére is. Ennek némileg ellentmond, hogy a miniszter a Komáromi Járás Városai és Falvainak Társulása vonatkozó kérdésére idén márciusban azt válaszolta, hogy az I/64-es főút egészéről (Komárom – Nyitra – Nagytapolcsány) készült korábbi megvalósíthatósági tanulmány szerint nem megalapozott az izsai körforgalom kiépítése.

Mint ismert, május 11-én a Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) váratlanul belefogott a komáromi Vág-híd felújításába – pontosabban most csak 8 centiméter aszfaltréteget martak fel a közúti hídon, amivel a hídszerkezetre nehezedő terhelést enyhítették. Ez a nem szokványos eljárás is jelzi, súlyos gondok vannak a híddal. Érsek Árpád elmondta, statikai felmérések kimutatták, szükséges a Vág-híd aládúcolása támaszokkal, amire a közeljövőben sor kerül. Ezek azonban egyelőre csak gyors beavatkozások, nehogy nagyobb baj legyen, a híd tényleges felújítására később kerülhet sor. Érsek Árpád szerint ez leghamarabb a jövő évben kezdődhet meg – a teljes felújítás anyagi háttere elmondása szerint biztosított.

(csaba)

(Cikkünk a Delta június 4-i számában jelent meg.)

Jövőre kezdődik a Vág-híd felújítása

Séta a készülő Duna-hídon

Prioritás az izsai körforgalom

Épül a Duna-híd

Top