Jövőre kezdődik a Vág-híd felújítása

Komárom. Jó esetben a jövő év második felében kezdődik és 2021 májusában befejeződik a Vág-híd felújítása. A határátkelő átépítése pedig már az idén novemberben indulhat, az „izsai körforgalom“ viszont egyelőre nem szerepel az útkezelő vállalat terveiben. Minderről Bastrnák Tibor parlamenti képviselő számolt be sajtótájékoztatóján, megjegyezve, jelenleg folyamatban van Komárom tervezett északi elkerülő útjának környezeti hatástanulmánya.

vág

Bastrnák Tibor legutóbb tavaly nyáron tájékoztatott a Komárom közlekedését érintő állami fejlesztésekről és tervekről. Azóta történt néhány új fejlemény, aminek nyomán a beruházások megvalósulásának tervezett időpontjait pontosították.

Elsőként a határátkelőhöz – az Erzsébet híd és a felnyitható kis Duna-híd közé – tervezett körforgalom épülhet meg. A beruházó Szlovák Útkezelő Vállalat (SSC) 760 ezer euróból, az idén novemberben kezdi a kivitelezést, befejezése jövő áprilisra várható.

Ezt követően, a jövő év második felében már a tulajdonképpen két hídból álló Vág-híd felújítása kezdődhet meg. A tervdokumentációra, melynek 2019 végéig kell elkészülnie, 146 ezer eurót különített el az SSC, a 2020-as munkálatokra 660 ezret, végül a kivitelezés befejező szakaszára 2,4 millió eurót szánnak. Ha minden a tervek szerint halad, 2021 májusában már a megújult Vág-hidat használhatják az autósok. Bastrnák Tibor hangsúlyozta, a hídfelújítással és a határátkelőhöz tervezett fejlesztéssel már számol az útkezelő vállalat, a szükséges pénzek szerepelnek a költségvetésében.

A Híd komáromi parlamenti képviselője bízik abban, hogy sikerül elérniük, hogy az állami vállalat már jövőre további pénzeket különítsen el olyan fejlesztésekre, melyek Komárom közlekedését tennék gördülékenyebbé. A várost átszelő főút jelzőlámpás kereszteződéseit kellene átszervezni – elsősorban a Pozsonyi úti bevásárlónegyednél található letérőt, illetve a kórháznál lévőt. Már jelenleg is komoly dugók alakulnak ki a reggeli és a délutáni csúcs idején, ha pedig forgalomba helyezik az új Duna-hidat, tovább növekedik majd a Komáromon átmenő gépkocsik száma.

A belváros tehermentesítésében azonban Komárom északi elkerülő útjának megépítése lenne a kulcs, ám ennek megvalósulására valószínűleg még hosszú évekig várni kell. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, jelenleg a környzetvédelmi hatástanulmány készítése van folyamatban. Hozzátette, az ezzel kapcsolatos további részletekről a hamarosan Komáromba látogató Érsek Árpád közlekedési miniszter fog beszámolni.

korforagalom2-e1520425391429

A sajtótájékoztatón még egy fontos, sokak által régóta követelt közlekedési probléma megoldása is szóba került: az I/64-es főút izsai lehajtójánál lévő kereszteződés biztonságosabbá tétele, például egy körforgalom kiépítésével. A képviselő szerint a beruházás hamarosan bekerül a kereszteződések modernizációját érintő tervek közé, ez azonban nem jelenti, hogy egyhamar meg is valósul. „Az útkezelő vállalat nem zárkózik el a beruházástól, azonban a dolgok úgy működnek, hogy az állami társaság elsődlegesen olyan projektekbe vág bele, amelyek tervei már készen vannak. Bár a tervek elkészítése is az SCC feladata lenne, mégis, a folyamat felgyorsításához az kellene, hogy a problémás kereszteződés által leginkább érintett önkormányzatok – elsősorban Komárom, illetve a környező falvak – összefogjanak, és pár 10 ezer eurós költséggel ők készíttessék el a kereszteződés biztonságosabbá tételét célzó terveket“ – vázolta a szlovákiai realitást Bastrnák. Hangsúlyozta, ha ez megvan, a Híd kormánytagként és minisztere segítségével el tudja érni, hogy viszonylag gyorsan átépítsék az izsai kereszteződést, ahogy ezt az említett többi közlekedési beruházás esetében is megteszik.

(d)

Bastrnák Tibor reagál

Két év múlva felújítják a Vág-hidat

Prioritás az izsai körforgalom

Top