Jól alakul az ingatlanpiac Gútán

Viszonylagos, ám inkább pozitív mérlegű a gútai ingatlanpiac. Szakértők szerint kelendőek az új építésű házak, de a régiek – árvíz előttiek – felújítása is divat. Ingatlanpiaci körképünk Gútáról.

hazak (4)

Változások álltak be a gútai ingatlanpiacon. Egyre többen vásárolnak saját ingatlant. Akár régi házról, akár újról van szó. A 2008-as világválságot követően a több mint tízezer lakosú városban 2010-ben kezdett feléledni az ingatlanpiac. Bár az adás-vételek még mindig nem érték el a válság előtti szintet, mégis pozitív fejleményekről lehet beszámolni. Kováč Tivadar ingatlanközvetítő érdeklődésünkre elárulta, érzékelhető elmozdulás az ingatlanpiacon, elsősorban a régi házakra van kereslet. „Bár többeknek tanácsolom, ha módjukban áll, inkább új házat vegyenek, mivel a régire még költeni kell és a felújítása is időigényes” – kezdi a 32 éves szakember, aki hatodik éve foglalkozik ingatlanközvetítéssel. Szerinte az ingatlant eladásra kínálók viszonylag körültekintetőek: „Érezhető a közösségi szellem. Az ingatlanok eladásánál odafigyelnek arra, hogy kinek adják el a házat, mert nem akarnak a szomszédoknak rosszat. Ugyan vannak kivételek, de most a nagy átlagról beszélek.” Úgy fogalmaz, a gútaiak árvíz előtti és utáni időszámításban mérnek.

Városközpont és Puruk a kedvenc

„Kelendőbbek is az árvíz után épült, egyszintes és három-négyszobás házak. Nagyjából hatvan-hetven ezer euróért vásárolnak házat, bár fokozatos a drágulás. Ugyanakkor mindig az a kérdés, ki mennyiért hajlandó megvenni egy adott ingatlant. Nincsenek elrugaszkodott árak Gútán, és jól lehet közvetíteni az ingatlanokat. A régi típusú házak többnyire 20-30 ezerért kelnek el, azonban szükséges megjegyezni, ezekre még legalább ugyanennyit – vagy még többet – kell rákölteni, és akkor már érdemesebb új ingatlanba fektetni” – vallja a szakember.

hazak (2)

Az érdeklődők leginkább a városközpontot és környékét részesítik előnyben, de nagyon népszerűek a puruki városrész házai is. „Úgy mondják, azért szeretnének minél közelebb lakni a központhoz, mivel például a Diófa utcáról és még távolabbról körülményes gyalogosan vagy biciklivel bejutni a központba. Érdeklődőink javarészt a nem megfelelően kialakított járdarendszert kifogásolják, illetve a főút mentén az állandó zaj és por miatt nem akarnak lakni, így ezeken a részeken nehezebb is házat eladni. De körülményesebb a Béke és az Állomás utcán is házat értékesíteni” – mondja Kováč Tivadar, megjegyezve azt is, hogy az ingatlanvásárlás időjárásfüggő: „Jó időben jön meg az emberek kedve a házvásárláshoz.”

Emberbarát ügyintézés

Gútán, sok más helyhez hasonlóan, általában hitelből vásárolnak házakat az emberek. A kölcsönnel azonban körültekintőnek kell lenni, mivel a hosszabb távú elköteleződés nem várt bonyodalmakat is hozhat, amelyek évtizedekre befolyásolhatják egy család sorsát. „Egyelőre viszonylag egyszerűen és gyorsan lehet jelzáloghitelhez jutni, azonban júliustól már szigorodnak a feltételek, az adósságfék-szabályokkal bevezetik a hitelküszöböt és lesz adósságszolgálati ráta. Mindenképpen érdemes lesz szakemberrel konzultálni a lehetőségekről” – árulja el Kováč Tivadar, aki nemcsak ingatlanokat közvetít, hanem hitelintézést is vállal, illetve egyéb ügyviteli folyamatokban is segít. A 3 százalékos közvetítői díja az ügyviteli illetéken túl tartalmazza a hirdetésekre szánt pénzkeretet. Így sem az eladónak, sem a vevőnek nem kell vesződnie felesleges papírmunkával, különféle hivatali ügyintézéssel (földhivatal, anyakönyvi hivatal, pénzintézet) foglalkoznia.

hazak (5)

Becslése szerint Gútán 200-220 ház eladó. „A legnehezebben éppen a kockaházakat lehet eladni. Gútán jelenleg nyolc vár gazdára. De aki lát benne fantáziát, az az alsó szinten irodáknak adhatna helyet, míg az emeleten bérlakások kialakítására van lehetőség.” A kétszáz eladható házból nyolcvannal foglalkoznak aktívan, a többiről viszont mintha „megfeledkeztek” volna a tulajdonosok, és egyre rosszabb állapotba kerülnek. Holott ha csak telekként is, de értékesíthetőek lennének, azokra ugyanis folyamatosan van kereslet.

Lélek a házban

Az eladhatóság szempontjából fontos lenne, ha a tulajdonosok az értékesítés előtt kirámolnák a házat. „A teljesen üres szobába ugyanis könnyebb új dolgokat beleképzelni, mint ha zsúfolva lenne limlomokkal. Ha a ‘lelke’ megvan, akkor még a kevésbé tetszetős, vagy az eredeti elképzeléstől eltérő elosztású ház is új lakóra talál.”

Kováč Tivadar az ingatlanközvetítésben is az őszinteségben hisz, hiszen a szépítés hosszú távon árt az üzletnek: „Nem vásári eladó vagyok, hanem ingatlanközvetítő. Azért vagyok, hogy segítsek az embereknek ingatlant eladni és ingatlanhoz jutni, s nem azért, hogy jól megszedjem magam úgy, hogy még a rabbinak is eladom a sertéskolbászt. A lelkiismeretem nem engedné. Kisvárosban élünk, mindenki ismer mindenkit, és ezért a piac is emberbarát. Az eladók is megválogatják, kinek adják el a házukat.”

Gútát és egész térségünket jellemzi, hogy az emberek szeretnek saját ingatlanjukban lakni. „Nálunk még él az a hagyomány, hogy harminc éves kor felett már saját ingatlannal kell rendelkezni a berögződött és bevett család-ház-kirándulás sémája miatt. Ám Nyugaton már sokkal lazábbak ezek a kötődések, ott az emberek inkább albérletben laknak, mert tudják, sosem lesz az övék. Ez nálunk is egyre népszerűbb. Várólisták vannak albérletekre, és amint üresedés van, az első néhány órában tucatnyian érdeklődnek. Ez azonban általában nem igényel közvetítőt.”

hazak (6)

Problémamentes konkurenciaharc

Ami pedig a konkurenciát illeti, Kováč Tivadar elmondja, nincs vérre menő rivalizálás, van egy tisztelet a helyi piacon, nem akarja egyik a másikat leigázni. „Ha egy kollégának sikerül nyélbe ütnie egy üzletet, akkor gratulálok neki és kívánom, hogy legközelebb nekem legyen sikerem. Mert vannak időszakok, amikor nehezebb ingatlant értékesíteni, bár Gútán általában egy év alatt lehet eladni egy házat.” Hangsúlyozza, nem ex­kluzív szerződéssel dolgozik és a városban nem is ez a bevett gyakorlat, hanem, hogy egy ingatlant több közvetítő is árul, valamint maga a tulajdonos is kereshet vevőt. Gútán az a trend, hogy szeptembertől decemberig, illetve március elsejétől nyár elejéig „pörög az ingatlanpiac”.

Óva int attól, hogy különféle kétes kimenetelű ügyekbe bonyolódjanak az emberek, még akkor is, ha a hátrányos helyzetben lévőknek nem egyszerű, de a saját szakállra való intézkedés komoly bonyodalmat okozhat. „Körültekintőnek kell lenni. Jóval többe kerül az embereknek önerőből intézni, mintha ingatlanközvetítőt bíznának meg. Ráadásul a hivatali ügyintézés során felmerülhetnek további költségek, ha egy-egy szerződés módosítására van szükség. Az ingatlaniroda mindezt térítésmentesen intézi. Így az eladó és a vevő is biztonságban érzi magát. Gútán még nem annyira bevett ez a gyakorlat az ingatlantulajdonosoknál, bizonyára az előítéletek itt is megjelennek.”

Ha nem jön komolyabb gazdasági válság, tovább drágulhatnak az ingatlanok Gútán, így a szakemberek szerint még mindig jövedelmező tud lenni az ingatlanba való befektetés.

Borka Roland
fotók: Fűri Gábor

Kapcsolódó cikkeink:

Nézze meg, milyen lesz a Komáromi Korzó!

Lassult az ingatlanpiac pörgése

Felpörögtek a lakáseladások

Top