Új játszótér, új termek a komáromi ovibanKomárom. Múlt szerdán ünnepélyesen adták át a Ferences barátok utcai magyar óvoda teljesen felújított épületszárnyát, melyben egy tornaterem, egy csoporthelyiség és szociális helyiségek is helyet kaptak. Ennek köszönhetően az új tanévtől 20-szal több óvodást vehet fel az intézmény. A játszótér is megújult.

A június 15-i átadón a városvezetők, városi képviselők, iskolaügyi szakemberek, komáromi tanintézmények igazgatói, valamint a szülői munkaközösség vezetője is jelen voltak – az óvodások egy rövid fellépéssel, tánccal és énekkel kedveskedtek a vendégeknek.

Keszegh Béla polgármester köszöntőjében a város legcsaládiasabb óvodájának nevezte a Ferences barátok utcait, megjegyezve, két fia is az intézménybe járt korábban és nagyra tartja az óvópedagógusok munkáját. Hozzátette, jelenleg 33 gyerek jár a belvárosi óvodába, ám a befogadóképesség bővítésének köszönhetően további 20 ovis felvételére nyílik lehetőség. Ez azért is fontos, mert évtizedek óta óriási a túljelentkezés a kis óvodába, így minden évben viszonylag sok gyereket el kell utasítaniuk.

Az óvodát 181 ezer euróból fejlesztették. Ennek nagyobb része támogatás, amit az Integrált Regionális Fejlesztési Alapból merítettek, miután a város 2019-ben sikeresen pályázott a regionális minisztériumhoz. Az önkormányzat 48 ezer euróval járult hozzá a költséghez. A rendelkezésre álló összegből az elavult, korábban csak raktárként használt épületszárnyat teljesen felújították, szociális helyiségeket is kialakítottak, valamint a szükséges bútorokat, felszerelést is beszerezték – utóbbiakat a város finanszírozta, miután nem volt elszámolható a pályázat keretében.

Pinke Elvíra, az óvoda igazgatónője kiemelte, régi álmuk valósult meg a beruházással. Az új épületrészben egy tornateremként használható helyiséggel gazdagodtak, így a kis óvodában már télen, rossz időben is mozoghatnak a gyerekek, továbbá egy új csoporthelyiség nyitására is nyílik lehetőségük. A főépületet és a felújított épületszárnyat egyúttal folyosóval kötötték össze, így végig belső térben járhatnak a gyerekek a két rész között. A fejlesztés lényeges eleme, hogy a játszótér is megújult: új hintákat, mászókákat helyeztek ki. Az igazgatónő kiemelte, minden érintettnek hálásan köszöni a segítséget és a támogatást.

Az átépítést a közbeszerzést megnyerő komáromi Darton Kft. végezhette. Az építési munkálatok 2021-ben kezdődtek, és idén májusban az épület használatba vételéhez szükséges utolsó engedély is megérkezett.

(cs)

Top