Európai elismerés a KOMBI bringakölcsönzőért

Rangos elismerésben részesült a Pons Danubii Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC). A Régiók Európai Bizottsága a KOMBIbike határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer kiépítését díjazta. Jövőre megépül a tömörülés székhelye Komáromban – az épületben egyúttal egy innovációs központ is létesül, mely a régió kisebb vállalkozóinak termékfejlesztését segíti, illetve a digitalizációt és a virtuális valóság felhasználását támogatja.

Kézzelfogható eredmények

A Pons Danubii EGTC 2010-ben alakult meg, akkor még három-három magyarországi és szlovákiai város részvételével. Azzal a céllal, hogy segítse térségünk együttműködését, a határon átnyúló, uniós finanszírozású beruházások kidolgozását és megvalósítását annak érdekében, hogy a határ mindkét oldalán élőknek azonos lehetőségeket teremtsen. Az elsődlegesen turisztikai jellegű és munkaerő-piaci fejlesztéseket menedzselő szervezetnek jelenleg hét tagja van: Szlovákiából Észak-Komárom, Gúta és Naszvad (Érsekújvár is csatlakozna), míg Magyarországról Dél-Komárom, Tata, Kisbér és Oroszlány tagjai a tömörülésnek. Megalakulása óta Bara Zoltán az igazgató.

Több mint egy évtized alatt számos sikeres pályázat és projekt köthető nevükhöz. Stratégiai dokumentumok, későbbi fejlesztések alapjául szolgáló tervek és elképzelések készítése, workshopok és szakmai rendezvények szervezése, határon árnyúló munkaerő-piaci projektek megvalósítása mellett kézzelfogható és látványos beruházásokat is irányítottak. 2014-re nekik köszönhetően épült meg a Komárom – Gúta kerékpárút szakasz, valamint egy rövidebb rész a dél-komáromi Monostori Erőd mellett. A Komárom – Ógyalla – Érsekújvár bringaút részletes tervei is a pályázatuk nyomán elnyert támogatásból valósult meg. Látványos tematikus játszótereket építtettek a Cultplay elnevezésű projektjük keretében, melyek kilenc térségbeli városban egy-egy régióbeli turisztikai látványosságot formáznak.

Európai szakmai elismerés

Most viszont a tavaly májusban elindult, határon átnyúló közösségi kerékpárkölcsönző rendszert díjazta az Európai Régiók Bizottsága az „Európa határokon átnyúló építése“ kitüntetéssel. A KOMBIbike névre keresztelt bringakölcsönző 9 városban épült ki, összesen 13 dokkoló állomással, 95 hagyományos és 35 elektromos biciklivel. Egyszerre szolgálja a térségben élők és az idelátogató turisták igényeit.

Európában 84 európai területi együttműködési csoportosulás működik, ezek közül kétévente két EGTC egy-egy konkrét projektjét ismerik el. A 2022-es másik díjazott a Gect GO EGTC olasz-szlovén tömörülés, mely a határon átnyúló egészségügyi szolgáltatások hálózatának kiépítéséért nyerte el a fődíjat.

Bara Zoltán november 25-én Liberecben vette át a kitüntetést. „Örömmel tölt el bennünket, hogy tevékenységünk elismerésben részesült. Közös sikerünk ez. Nemcsak csapatunk összes munkatársáé, akiknek ezúttal is köszönöm munkájukat, hanem egész térségünké a Duna mindkét oldalán“ – emelte ki a Pons Danubii igazgatója.

Innovációs központ Komáromban

Kérdésünkre elmondta, jelenleg is több fejlesztést készítenek elő, illetve pályáznak. Folyamatban van a határon átnyúló, 2,7 millió euró összköltségű gazdaságélénkítő programjuk, mely a TAPE NovumDanuvium nevet viseli. Ennek keretében kiemelt cél a fenntartható és minőségi foglalkoztatás előmozdítása, a térség kisebb vállalatainak segítése a termékfejlesztés és a digitalizáció terén. A fejlesztés számos eleme már megvalósult, ám a Komáromot érintő leglényegesebb része egy innovációs központ építése a Komáromi Korzó szomszédságában. (Tatán már meg is kezdte működését az ottani innovációs központ, melyet ugyancsak az átfogó projekt keretében alakítottak ki.)

Bara Zoltán kifejtette, a komáromi innovációs központ – ha úgy tetszik gyártási laboratórium – a Jedlik Ányos utca mentén épül fel. Egy 571 négyzetméteres, egyszintes épületet terveztek, melynek nagyobb részébe számos korszerű gép és berendezés kerül, függően a régió vállalkozóinak igényeitől is: például 3D-nyomtató, CNC-marógép, robotok, lézervágók. Ezeket térségünk vállalatai használhatják majd elérhető áron. Egy autóipari kisvállalkozó például ki tudja majd fejleszteni azt az alkatrészt, amit a későbbiekben tömegesen is gyárthat. A központban egy IT-fejlesztő műhely is működik majd, amely a digitalizációt és a virtuális valóság felhasználását támogatja, illetve mutatja be, egyúttal a Pons Danubii EGTC-nek is otthont ad majd az épület – a társulás lesz a központ tulajdonosa.

Közbeszerzés útján választották ki a központot építő társaságot, jelenleg már az alapozás készül. A tervek szerint 2023 augusztusára elkészül az épület és még ekkor át is adják a komáromi innovációs központot.

(csaba)

Útjára indult a legnagyobb határon átnyúló kerékpárkölcsönző rendszer
Innovációs központ épül Komáromban
Lezárult az uniós támogatású projekt
Új piknikhely a Holt-Vág partján

Top