Új piknikhely a Holt-Vág partján

Komárom. Új, hangulatos piknikezőhely létesült a Holt-Vág partján. Tavasztól bárki ingyenesen használhatja sütésre, főzésre, piknikezésre, pihenésre. A Pons Danubii pályázott és nyert támogatást a magyar külügyminisztériumtól. Évről évre bővül a partszakasz, ami a nagyközönség pihenését szolgálja.

Bara Zoltán, a térség szlovákiai és magyarországi városait tömörítő Pons Danubii Európai Területi Társulás igazgatója kérdésünkre elmondta, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumához pályáztak, és nyertek el 7 millió forintnak megfelelő összeget egy kisebb turisztikai fejlesztésre. Nevezetesen egy piknikezőhely létesítésére Komáromban, a Holt-Vág partján – a tó délkeleti részén, a csónakkölcsönzőtől a Vág folyóhoz vezető útszakasz mellett. Eddig folyamatosan „újratermelődő“ fekete szemétlerakat volt a kérdéses területen, remélhetőleg ez megszűnik.

Még nem történt meg a piknikezőhely hivatalos átadása, ám az építése gyakorlatilag befejeződött. A fejlesztés során egy asztallal, padokkal felszerelt filagóriát helyeztek ki a vízpartra, mellette pedig egy sütőhelyet alakítottak ki, bográcsállvánnyal. A csaknem 4 áras területre további 4 szabadtéri padot helyeztek ki, összesen 10 fát – 4 galagonyát, 3 madárberkenyét, 2 vérszilvát és egy kocsányos tölgyet – ütettek ki, továbbá bokrokat, dísznövényeket. A füvesítés is folyamatban van, a tavaszi szezonra megtörténik a hivatalos átadás, és bárki ingyenesen sütögethet, bográcsozhat a tóparti piknikezőhelyen. Kerékpárállványokat is kihelyeztek, így a város körül bringázók számára is kényelmes pihenőhelyet kínál majd.

Beleillik a koncepcióba

A piknikezőhely előkészítése az önkormányzattal együttműködve történt. Az elmúlt években egyértelműen látszódik a város azon törekvése, hogy minél nagyobb partszakaszt tegyen elérhetővé a Holt-Vágon. Hamarosan a most létesült piknikhely melletti terület is hozzáférhetővé válik a lakosok számára. „Úgy gondolom, sikeresnek mondható a korábbi csónakkölcsönző projekt, amellyel szintén egy korábban alig használt részt kaptak vissza a komáromiak, de a turisták által is kedvelt szolgáltatást nyújt. Itt hamarosan egy kinti szauna nyílik, így bővül az egész éves kihasználtság. A tó északnyugati partján nemrégiben ismeretterjesztő játékok és fedett filagóriák kerültek ki, továbbá egy játszótérre is beadtunk pályázatot. Szeretnénk, ha a Holt-Vágnak megmaradna a természetes arculata, miközben minél több embernek biztosít aktív kikapcsolódást“ – mondta kérdésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere.

Naszvad is csatlakozott

Bara Zoltántól azt is megtudtuk, a Pons Danubii néhány hete további taggal bővült, Naszvad is belépett a tömörülésbe, melynek elsődleges célja, hogy az Európai Regionális Fejlesztési Alapból minél több pályázati forrást bevonjon a Duna két oldalán húzódó térségbe. Az idei tervekről szólva kiemelte, egy nagy költségvetésű turisztikai fejlesztést készítenek elő, amelyről az év második felében születhet pozitív döntés – ennek keretében Észak- és Dél-Komáromban, Gútán, Naszvadon, Tatán, Kisbéren és Oroszlányban valósulnának meg turisztikai beruházások, ám az igazgató egyelőre nem kívánt konkrétumokat elárulni ezzel kapcsolatban.

Pihenőhely a spiccnél

Egy további, kisebb vízparti fejlesztés is folyamatban van Komáromban: egy kilátóhely létesül a Vág és a Duna összefolyásánál, a komáromiak által leggyakrabban spiccnek nevezett résznél.

A beruházás a város és a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat együttműködésében valósul meg – a projektet az önkormányzat készíttette, a kivitelezést a vízgazdálkodási társaság vállalta fel. A vízpartot egy szakaszon lépcsősen alakították ki termésköves-acélhálós megoldással – az egyes szintekre hamarosan faborítás kerül, hogy kényelmesen lehessen üldögélni a Vág partján. Ezenkívül egy partra vezető lépcsőt is építenek még.

Fekete György, a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi részlegének igazgatója kiemelte, a Vág-parti beruházás nemcsak rekreációs célokat szolgál, hanem árvízvédelmi szempontból is lényeges – egy vízszintmérőt is kialakítanak.

Keszegh Béla polgármester úgy véli, elkészülte után népszerű találkozóhellyé válhat, ahol gyönyörködni lehet a természetben a Duna és a Vág találkozásánál. Emlékeztetett, a közeli Vág-parti csárdánál tavaly kialakított kilátó-pihenő is közkedveltté vált. „A spicc egy igazán különleges hely. Az itteni terület egy részét most próbáljuk visszaszerezni a Szlovák Földalaptól. Mindent megteszünk azért, hogy a töltőállomást eltávolítsuk onnan. Megtörténtek az előkészületek a Vággal párhuzamos út szélesítésére, a csárdától a spiccig – ez már a következő testületi ülésen téma lesz. Az út felújításával és szélesítésével egy biztonságos sétány jönne létre a kikapcsolódni vágyók számára. Egyúttal a Gúta és Karva irányából kerékpárutakon érkező bringások is biztonságosabban jutnának a belvárosba, amennyiben erre, a spiccen keresztül haladnának“ – hangsúlyozta a polgármester.

Csaba Ádám

Top