Drágít az izsai szeméttelep, két új teherautó érkezhet

Március elsejétől még többet kell fizetni Komáromnak azért, hogy a város hulladékát az izsai szemétlerakatban helyezhesse el. Közben az önkormányzat jóváhagyta, hogy a KN Smart Servis minimum egy, de akár két új teherautóval bővítse a hulladékszállítást végző gépparkját.

Az izsai szeméttelepet működtető REKO Recycling társaság ismét áremelési javaslatot nyújtott be Komárom önkormányzatához. A vállalat az inflációra hivatkozva az eddigi díjszabás 5 százalékos emelését kérte, amit a képviselők jóváhagytak legutóbbi ülésükön – ennek értelmében a korábbi 40 euró helyett márciustól 42 euróért helyezheti el a város a vegyes hulladék tonnáját telepükön. Legutóbb tavaly januárban emelték a díjszabást, akkor 36,4 euróról emelték a tonnánkénti tarifát 40 euróra. Ahogy akkor, most is emelkedett a többi szemétfajta lerakási díja is.

Mint azt Keszegh Béla polgármester hangsúlyozta, a városnak nincs valódi mozgástere, minden más lehetőség drágább lenne. Ha egy távolabbi lerakatba kellene szállítani a szemetet Komáromból, az elsősorban a szállítási költségek miatt – üzemanyag – is jóval drágább lenne.

Andruskó Imre képviselő úgy vélte, az 5 százalékos drágulás nem olyan borzasztó, ugyanakkor aggályait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy bizonyos hiányosságok miatt hatósági eljárás indult a teleppel szemben, és felmerült a bezárása. Fel van készülve a város egy ilyen forgatókönyvre? – tette fel a kérdést.

Egy új kukás autót biztosan vesznek

A polgármester leszögezte, Komáromot nagyon nehéz helyzetbe hozná az izsai lerakat bezárása, ugyanakkor igyekeznek erre felkészülni. Ezzel is összefüggött egy későbbi programpont: a KN Smart Servis városi cég a képviselők jóváhagyását kérte ahhoz, hogy két új teherautót vásároljon, kifejezetten a hulladékgazdálkodással összefüggő tevékenység céljaira.

Molnár Marian képviselő, a KN Smart Servis igazgatója elmondta, az egyik teherjárműre azért van szükség, mert április 1-jétől a városi cég szállítja el összes a szemetet a komáromi jogi személyektől – vagyis a vállalkozóktól, de az iskoláktól és egyéb intézményektől is. Eddig a Clean City társaság végezte ezt a szolgáltatást. Erre a célra a városi cég egy új, Mercedes típusú kukáskocsit vásárol 210 ezer euróért (+ÁFA), a közbeszerzést már lefolytatták, most a testület is rábólintott a beszerzésére.

Ha bezáratnák az izsai telepet

A másik teherautó megvásárlása pedig kifejezetten az izsai lerakat esetleges hatósági bezárásával függ össze. Egy nagy szállítási kapacitású járművet vásárolnának, de csak abban az esetben, ha az izsai telep nem tudná fogadni a város szemetét. Ekkor ugyanis a hulladékot jóval távolabbi telepre kéne szállítani, a jelenlegi gyűjtőkocsiknak sokszor kellene fordulni oda-vissza több mint száz kilométert megtéve a legjobb esetben is. Nemcsak az üzemanyagköltség ugrana meg, de a kukás autók sem tudnák elég hatékonyan gyűjteni a szemetet a városon belül, hiszen jóval hosszabb időt venne igénybe a távolabbi telepre való szállítás. Egy olyan utánfutós teherautó vásárlásának szándékát hagyták jóvá a képviselők, amelyik 4-5-ször több hulladékot képes szállítani egyszerre, egy fuvarral, mint a meglévő kukás kocsik.

Molnár Marian kérdésünkre elmondta, a második teherautóval kapcsolatban még nem folytatták le a közbeszerzést, a vásárlásra – jelen állás szerint banki hitelből – csak akkor kerül sor, ha valóban szükség lesz rá, tehát bezáratnák az izsai szeméttelepet. Hozzátette, egy olyan lehetőség is felmerült, hogy esetleg pályázati támogatásból fedezné a város a beszerzést.

Csökkent a büntetőilleték

Keszegh Béla a hulladékkezelés kapcsán kiemelte, tavaly 9 560 tonna hulladékot szállított Komárom az izsai szeméttelepre, egy évvel előtte 11 270 tonnát, miközben 2017-ben a 14 ezer tonnát is meghaladta a mennyiség. Vagyis csökken a komáromiak által megtermelt szemétmennyiség, ami elsősorban a növekvő szeparálási aránynak köszönhető. Örvendetes, hogy ez a szelektálási ráta tavaly már meghaladta a 33 százalékot. Ez azért is jó hír, mert a magasabb aránynak köszönhetően Komáromnak idén már kisebb büntetőilletéket kell fizetni a vegyes hulladék tonnájáért – a korábbi tonnánkénti 27 euró helyett 22 eurót. Csak ezen idén 50 ezer eurót spórol a város. Ezt a pénzt azonban így is a hulladékgazdálkodásra kell költeni, mivel a lakossági szemétdíj összege még mindig csak a szemétkezelési költségek felére elég. Tavaly 32 euró/fő szemétdíj mellett az 1 lakosra eső szemétkezelési költség 67 euró volt. Idén januártól a szemétdíj ugyan 39 euróra emelkedett, ám az ebből befolyó pénz sem fogja fedezni a kiadásokat, hiszen a drágulás folyamatos a hulladékkezelés terén.

A polgármester ismételten hangsúlyozta, csak a lakosokkal közösen lehet elfogadható szinten tartani a szemétdíj összegét, a minél magasabb hulladékválogatási aránnyal. A város is igyekszik megteremteni a körülményeket: megépült az új komposztáló, megújult a harcsási gyűjtőudvar, épültek a zárt kukatárolók.

(csá)

Többet szeparálunk, ám még ez is kevés
Veszélyben az izsai szeméttelep működése?
Már működik az új komposztáló Gadócon
Drágít a szemétlerakat

Top