Már működik az új komposztáló Gadócon

Komárom. Október 30-án hivatalosan átadták az új, Gadóc városrészben megépült komposztáló telepet. A komáromiak díjmentesen adhatják le zöldhulladékukat, a kész komposztot is ingyen vihetik el.

Pár hete részletesen beszámoltunk arról, hogy elkészült Komárom új komposztáló telepe. Azóta próbaüzemben működött a telep, múlt hétfőn pedig át is adták. A telep Gadócon található, az ipari zóna szélén – Komáromból jövet rögtön a Gadóc helységnévtábla után kell jobbra térni.

Mint írtuk, a komáromi lakosok díjmentesen adhatják le zöldhulladékukat, sőt, a már kész komposztot is ingyenesen vihetik el. Előreláthatólag 3 hónapig tart, amíg a leadott biológiai hulladék komposzttá válik, vagyis jövő tavasszal lehet először komposztért jönni. Akár fuvart is lehet kérni a KN Smart Servis városi cégtől, ám ez már díjköteles.

A beruházás teljes költsége 1,48 millió euró, ebből 1,29 millió uniós és állami forrásból származik. Kiépült maga a komposztáló telep garázzsal, adminisztratív épülettel, komposztálósáncokkal, mérleggel, kerítéssel, bekötőúttal, valamint a szükséges gépeket és felszerelést is beszerezték – traktort, homlokrakodót, függesztett markolót, faaprítót, vágó- és keverőkocsit, osztályozószitát.

Mivel Komáromnak eddig nem volt komposztálója, csak Harcsáson egy zöldhulladék-lerakó állomás, a város 100 tonna osztályozott zöldhulladékot tudott elszámolni, ami nagymértékben rontotta a városi szelektált hulladék arányát – emiatt Komáromra magas állami büntetőilletéket róttak ki. A komposztáló üzemben viszont évi 2244 tonna biológiailag lebomló hulladék dolgozható fel, vagyis jelentősen javul majd a szelektálási arány a városban, ami megtakarítást jelent.

A komposztáló üzem munkanapokon 8 óra és 17 óra között tart nyitva, szombaton pedig 8-tól délig. Az üzemeltető a városi hivatal fejlesztési és környezetvédelmi főosztálya. További információ 035/28 51 362-es telefonszámon vagy a zp@komarno.sk elektronikus postacímen kérhető.

(cs)

Elkészült Komárom új komposztálója

Top