Czékus Péter a városi média élén

Czékus Pétert választották meg a Komáromi Városi Televíziót működtető és a Komáromi Lapokat kiadó Com-Média önkormányzati cég élére. Batta György korábbi ügyvezető igazgató egy évvel ezelőtti lemondása után átmeneti jelleggel már eddig is ő irányította a városi médiavállalatot.

tevet-nez

A Com-Média Kft. ügyvezető igazgatói posztjára kiírt pályázatra ketten jelentkeztek, a két pályázót legutóbbi ülésén hallgatta meg a komáromi képviselő-testület. Varga Róbert komáromi fotós, operatőr bemutatkozásában hangsúlyozta, 20 évvel ezelőtt már állt a városi televízió élén, korábban a magyar köztévének és a Duna Televíziónak is tudósított. Úgy vélte, a legfontosabb a városi tévé színvonalának emelése lenne, színesebb műsorokra lenne szükség, illetve jobban kellene ügyelni arra, hogy a magyar nyelven megszólaló bemondók, riporterek megfelelően hangsúlyozzanak – szerinte akár az ügyesebb gyerekek is szebben bánnak a magyar nyelvvel, mint a városi médiacég néhány alkalmazottja. Felrótta azt is, hogy a sugárzott képminőség alacsony, pedig ennek javításához csupán egy pár ezer eurós dekóder beszerzésére lenne szükség. Arra a képviselői kérdésre, hogy mennyire ismeri a városi médiacég működését, struktúráját, elismerte, nem igazán van képben. Varga Róbert nem volt túl meggyőző abban a tekintetben, hogy hogyan képzelné el a tévé és a Komáromi Lapok fejlesztését az elkövetkező 4 évben.

Czékus Péter, a Com-Média jelenlegi ügyvezető igazgatója korábban szerkesztőként, riporterként, fotósként és tördelőként is dolgozott a Komáromi Lapoknál, illetve a városi tévénél. Szerinte egyértelmű, hogy növelni kell a médiacég bevételeit – például több hirdetéssel, reklámmal. Különösen a városi tévé esetében nagyon szerény a reklámbevétel. Czékus szerint átszervezéssel költséghatékonyabbá tehető a működés is, bizonyos munkaköröket össze lehetne vonni – nem biztos, hogy kell külön vágó, külön főszerkesztő. Hangsúlyozta azt is, hogy a jövőben az igazgatónak csak az átszervezéssel, irányítással és bevételek növelésével kellene foglalkoznia – a médiatartalom előállítása nem az ő feladata lenne, mivel mindenre nem juthat ideje.

Arra a képviselői kérdésre, hogy milyen a médiacég anyagi helyzete, nincs-e csődközeli állapot, mint az előző igazgató idején, 2019 elején, az igazgató kijelentette: a helyzet jobb, nincsenek 60 napon túli kifizetetlen számláik. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, ha sikerül plusz forrásokat bevonni, a médiacég kisebb városi támogatásból is működhet – a jelenlegi évi 150 ezer euró helyett mondjuk 120 ezer is elegendő lehet. Azzal kapcsolatban, hogy mennyire szócsöve a tévé és az újság a mindenkori városvezetésnek, Czékus úgy vélekedett, figyelembe kell venni a városi média célját, azt, hogy a város tulajdonában van – elsősorban az a feladatuk, hogy a város által fontosnak tartott témákról tájékoztassanak és nem a botránykeltés.

A testület végül egyértelmű döntést hozott az igazgató személyéről. A jelenlévő 22 képviselő egyhangúlag támogatta, hogy Czékus Péter legyen – maradjon – a Com-Média Kft. ügyvezető igazgatója.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:

Tovább keresik a médiavezetőt

Menteni kell a városi médiacéget

Húszéves a városi tévé

Top