Húszéves a városi tévé

KOMÁROM. Húsz évvel ezelőtt indult el a Komáromi Városi Televízió. A helyi televíziók között országosan is úttörő szerepet játszott.

batta

A komáromi képviselő-testület 1996 szeptemberében döntött a Komáromi Városi Televízió megalapításáról, 2 millió 180 ezer koronát különítve el erre a célra. A műsorszolgáltatási engedély, azaz a licensz 1996 decemberében lépett érvénybe, az első adást pedig 20 évvel ezelőtt, 1997 novemberében sugározták.

A városi televíziót működtető és a Komáromi Lapokat kiadó társaság nevének kiválasztása, a cég logójának megalkotása az első igazgató, Gráfel Lajos nevéhez fűződik. Az akkori törvények értelmében egy korlátlan felelősségű társaságot kellett alapítani, amely a Com-Média, azaz komáromi média nevet kapta. Az új televízió székháza a Tiszti pavilon történelmi épületében kapott helyet, itt alakították ki a stúdiót, a vágószobákat. A munkatársakat versenypályázat útján választották ki: szinte valamennyien ezt a szakmát is tanulták.

tv

Ifj. Batta György már az induláskor a városi médiához került, később főszerkesztővé nevezték ki, egy éve ő a Com-Média igazgatója is. „Nem sok város mondhatja el magáról, hogy saját frekvenciája, csatornája van. Országos viszonylatban, a helyi televíziók között úttörő szerepet játszottunk annak idején. Mára már több helyi televízió megszűnt, vagy szünetelteti adását, velünk ez a húsz esztendő alatt nem fordult elő, sosem történt meg, hogy ne készült volna el egy-egy műsor. Dolgoztunk akkor is, amikor két hónapig fizetést sem kaptunk. Emellett talán Európa-szerte is ritkaság, de Szlovákiában bizonyosan, hogy bár akadtak személycserék, az első adásokat szerkesztő munkatársak zöme együtt maradt, kitartottak egymás mellett jóban-rosszban. Igyekeztünk odafigyelni a műszaki fejlesztésekre is, néhány éve már digitálisan sugárzunk. Műsorainkat – a saját terresztriális adónknak köszönhetően – antennával is foghatják, s nemcsak Komáromban, hanem 20-25 kilométer távolságban is. Ott vagyunk a facebookon, a youtube-on, illetve a Telekom Magio csomagjában is“ – sorolta az igazgató-főszerkesztő, megjegyezve azt is, hogy – bár szellemiségével nem ért egyet – a komáromi tévé eddig mégsem sértette meg egyetlen alkalommal sem a nyelvtörvényt, ugyanakkor pont emiatt a jogszabályi korlátozás miatt nehézkes az élő adás beindítása.

Úgy véli, az évek folyamán nézőik többsége hűséges maradt, s rendszeresen megnézi a róluk szóló, nekik készülő műsorokat. „Köszönjük tanácsaikat, ragaszkodásukat és támogatásukat, ahogy hirdetőink, a mindenkori városvezetés, illetve képviselő-testület támogatását is“ – hangsúlyozta Batta György.

(d)

Kapcsolódó cikkeink:

Lemondott a városi média vezetője

Városi média, de milyen?

Egy lépés hátra

Top