Andruskó: szeptembertől nem lesz nyugalom

Kovács Dávid 10 évvel ezelőtti blogbejegyzései miatt fakadt ki Andruskó Imre városi képviselő. Azt ígérte, minden hátralévő testületi ülésen „lőni fogja“ képviselőtársát. Komáromban még nem volt példa arra, hogy az egyik képviselő ilyen indulatosan fenyegesse meg kollégáját egy testületi ülésen.

Az ügy előzménye, hogy Kovács Dávid a május 20-án lezajlott testületi ülésen lemondott a digitalizációért és átláthatóságért felelős városi szakbizottság elnöki tisztségéről. Azt követően döntött így, hogy Andruskó Imre felszólította őt a lépésre.

Felszólították, lemondott tisztségéről

Andruskó Imre ugyanis rámutatott, a közvilágítás karbantartására kiírt közbeszerzés a városi hivatal hibájából helytelenül lett kiírva, a közbeszerzést pedig Kovács Dávid apósának cége nyerte. A képviselő hangsúlyozta, bár a családnak ehhez nincs köze, önhibájukon kívül keveredtek bele az „ügybe“, mégis úgy tartja, erkölcsi szempontból nem helyénvaló, ha ilyen személy áll a szakbizottság élén. Megemlítette, szükségét látja annak, hogy a nyár végéig a képviselők leüljenek, és tisztázzák esetleges nézeteltéréseiket, és kihúzzák az elmúlt 10 évben felhalmozódott tüskéket – szerinte a mostani eldurvult közbeszéd, a sértő és durva hangnem a múltban gyökerezik.

Kovács Dávid a felszólításra reagálva elmondta, köszöni Andruskó Imrének, hogy leszögezte, semmi köze a hibás közbeszerzéshez. Hozzáfűzte, apósa cége már legalább 25 éve végzi a karbantartást, annyi köze van az egészhez, hogy feleségül vette az egyik cégtulajdonos lányát. Szerinte a digitalizációért és átláthatóságért felelős városi szakbizottság elvégezte munkáját, hamarosan megszületik az új városi weboldal, ami a bizottság létrehozásának fő célja volt. Egyúttal bejelentette, egyetlen tisztséghez sem ragaszkodik, ezért lemond az elnöki posztról.

Új elnök helyett dühös fenyegetés

A következő testületi ülésen, július 1-jén került napirendre a megüresedett bizottsági elnöki tisztség betöltése. A programpont kapcsán a polgármester javaslatokat várt az elnöki tisztségre a képviselőktől, a korábbi lemondást kezdeményező Andruskó Imrét külön is megszólítva, hogy szeretné-e átvenni a bizottságot, illetve javasol-e bárkit is.

Andruskó Imre erre indulatosan reagált, mondván, ő nem kíván elnök lenni és mást sem jelöl. A bizottság megszüntetését javasolta, de közölte, most nem hajlandó a határozati javaslatot írásban benyújtani, majd csak szeptemberben. Ezt követően viszont minden közvetlen előzmény nélkül heves és furcsa kirohanást intézett képviselőtársa ellen – hasonlóra nemigen volt példa az elmúlt bő egy évtizedben. Kovács Dávid 8-10 évvel ezelőtti blogbejegyzéseire (a már megszűnt Napigerzson blogra) utalva kijelentette, az 50. életévét betöltve érzékennyé vált, és betelt nála a pohár, nem bocsátja meg a korábbi bejegyzéseket, melyek „ócsárolták“ őt. „Elegem van a fiatalemberből. A kocsmai szint 10 éve kezdődött. Szeptembertől jövő decemberig lőni fogom Gerzson képviselő urat. Minden ülésen téma lesz“ – jelentette be, természetesen nem fizikai, hanem folyamatos szóbeli támadásokat helyezve kilátásba. „Korábban állandóan megalázott. Ha valaki szelet vet, vihart arat. Most majd ő is megtudja. Nem lesz itt nyugalom szeptembertől jövő decemberig. Beindul a kocsmai szint. Ha ezt akarjátok, akkor ez lesz“ – fordult a polgármesterhez is.

A képviselők közül senki nem reagált a dühös kirohanásra. Keszegh Béla polgármester értetlenségét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy mit takar az „ezt akarjátok“. „Volt egy felszólítás, a bizottság elnöke eleget tett neki, lemondott. Nem történt semmi olyasmi, ami ezt a heves reakciót indokolná“ – vélekedett a polgármester, majd miután senki nem javasolt senkit a bizottság élére, levonta a napirendről a vonatkozó határozati javaslatot. Kovács Dávid megkeresésünkre csak annyit mondott, nem kíván ezzel többet foglalkozni, nem akarja kommentálni a történteket.

Szeptemberben valószínűleg napirendre kerül a digitalizációért és átláthatóságért felelős városi szakbizottság megszüntetésének kérdése. Kiderül az is, Andruskó Imre folytatja-e Kovács Dávid ellen indított harcát, esetleg addig sikerül-e tisztázni a régi nézeteltéréseket.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:

Elege lett a gyűlölködésből, távozik a helyi politikából
Tettlegességig fajult a benei petíció
Provokáció lehet a sorozatos feljelentések célja

Top