Tettlegességig fajult a benei petíció

Komárom. Két petíció is indult az egykori benei magyar óvoda helyére tervezett beruházás ellen. A tiltakozás ebben az esetben is téves információk miatt kezdődött. Végül tettlegességig fajult az ügy, amikor a beruházók és környékbeliek megbeszélésekor egy 60 év körüli, furcsán viselkedő férfi – állítólag nem ottani lakos – rátámadt az egyik vállalkozóra, többször is megütve őt. Jó hír azonban, hogy a tiltakozó lakosok és a vállalkozók megtalálták a közös hangot.

Még 2017-ben döntöttek a városi képviselők arról, hogy a benei magyar óvoda fenntartói jogait átadják a komáromi református egyházközségnek. A gyülekezet ugyanis egy új óvoda és bölcsőde építésére nyert el támogatást a Kárpát-medencei óvodaépítési és fejlesztési program keretében. A Csillag óvoda azóta felépült a Szövetkezet utcában és megnyitotta kapuit. A benei óvoda rossz műszaki állapotú épülete így megürült, az önkormányzat pedig eladásra hirdette meg az ingatlant és a hozzá tartozó telket.

Tavaly nyáron lefolytatták a nyilvános versenytárgyalást, melyre két ajánlat érkezett, végül a Wallton társaságot hirdették győztesnek, mely 111 ezer eurót kínált az ingatlanért – 6 ezer euróval többet, mint a másik pályázó. Miután a képviselők is jóváhagyták, az említett társaságé lett az egykori óvoda épülete és udvara – csaknem 2 ezer négyzetméternyi telek. A Kuchár Miloš és Šimon Péter komáromi vállalkozók által jegyzett cég később kérvényezte, hogy a területrendezési terv módosításával emeljék meg a terület beépíthetőségét 25 százalékról 45 százalékra, illetve hogy kétszintes épület helyett 2 + 1 szintes épületet is emelhessenek a területen. Erről az esetleges módosításról leghamarabb szeptemberben dönthetnek a képviselők.

Az első petíció “félrement”

Két petíció is indult

A kérvény benyújtása után a környéken lakók aláírásgyűjtésbe kezdtek, ám téves információk alapján. Az első petícióban azt kérték a polgármestertől és a képviselőktől, ne hagyják jóvá, hogy négyszintesnél magasabb lakóházat építsenek a területen, hiszen ez kedvezőtlenül befolyásolná életkörülményeiket. Miután kiderült, hogy szóba sem került egy ilyen magas lakóház építése, a lakosok újabb petíciót indítottak, melyben már a beruházók kérvényére reagáltak, és a beépíthetőség növelése, valamint egy 2 + 1 szintes társasház építésének engedélyezése ellen léptek fel. Összesen 229 lakos csatlakozott a követeléshez – az aláírók attól tartanak, hogy a beruházás forgalomnövekedést okoz, illetve az emeletről be lehet majd látni a környező családi házak udvaraira, így sérül a magánszférájuk. A jelenleg hatályos területrendezési terv szerint legfeljebb kétszintes épület emelhető a kérdéses telken.

A képviselő-testület legutóbbi, március 18-i ülésén több környékbeli lakos is felszólalt az ügyben, illetve a beruházók nevében Kuchár Miloš is, aki egyrészt nehezményezte, hogy alaptalan híreket és hazugságokat terjesztenek, másrészt rámutatott, egyelőre még nincs konkrét terv az ingatlanfejlesztéssel kapcsolatban. A felek ugyanakkor megegyeztek, hogy egy lakossági fórumon próbálják tisztázni a félreértéseket és álhíreket.

Közeledtek az álláspontok

A beruházók csütörtök délután a kérdéses ingatlannál találkoztak a helyi lakosokkal, hogy bemutassák terveiket. Két városi képviselő, Tárnok Magda és Andruskó Imre is jelen voltak. „Úgy gondolom, végre tiszta vizet öntöttünk a pohárba” – mondta el kérdésünkre Šimon Péter. A jelenlévő lakosok szintén úgy vélték, hogy nagyban közeledtek az álláspontok.

A vállalkozó elmondta, a kérvényükben szereplő plusz egy szint az előzetes elképzeléseik szerint egy teraszos, „penthouse” típusú második emelet építését jelentette. A lakosokkal folytatott megbeszélés nyomán azonban készek arra, hogy az erre vonatkozó kérvényüket visszavonják, tehát nem számolnak majd ezzel. Megemlítette, miután konkrét tervek még nem születtek, nyitottak arra is, hogy a környéken élő lakosok által kedvezőbbnek ítélt sorházak épüljenek a területen. Azt azonban továbbra is szeretnék elérni, hogy a beépíthetőséget 45 százalékra emeljék. Mint mondta, beépített területnek számít egy garázs, egy parkolóhely, vagy például egy medence vagy fészer is, amit esetleg a jövőbeni tulajdonosok szeretnének majd építeni telkükön – vagyis azt akarják, hogy a területrendezési tervben legyen egy kis tartalék arra, hogy az új háztulajdonos hosszadalmas kérvényezés nélkül is építhessen valamit a telkén. Šimon Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, a környékbeli családi házak telkei közül több is 40 százaléknál nagyobb arányban van beépítve, tehát nem kérnek semmi szokatlant.

A beruházók ígéretet tettek, ha elkészülnek a konkrét tervekkel, akkor a környékbelieknek ezt még azelőtt bemutatják, hogy építési engedélyért folyamodnának. „Ezt megígérjük, és így is lesz. Tisztességesen, a törvények betartásával vállalkozunk” – jelentette ki Šimon Péter, hozzátéve, erre valószínűleg még az idén sor kerül.

Sokkoló támadás

A konstruktív szellemben induló párbeszédet egy megdöbbentő incidens zavarta meg. Egy 60 év körüli férfi érkezett a helyszínre, kipattant az autójából, és alpári módon kezdte szidni a vállalkozókat. Šimon Péter elmondása szerint az ismeretlen lopással vádolta őket, és azzal fenyegetőzött, hogy „ki fogja nyírni” őket. „Igyekeztem megnyugtatni az illetőt, ám hiába, megütött. Próbáltam lefogni, de figyeltem arra, hogy ne üssek vissza. Később odébb mentem, hívtam a rendőrséget, ám a férfi odajött és újra ütött” – idézte fel a történteket Šimon Péter. A jelenlévő Tárnok Magda és Andruskó Imre megerősítette, a számukra ismeretlen férfi volt a támadó fél, és ha szükséges, tanúskodnak az ügyben. Mint mondták, a jelenlévő lakosok jelezték, a férfi nem a környéken lakik.

A támadó még a rendőrök kiérkezése előtt autóba ült és elhajtott, ám később azonosították. Az ügy egyelőre szabálysértésként zárult, a férfira a rendőrség 30 eurós pénzbírságot szabott ki, de előfordulhat, hogy lesz még büntetőjogi folytatása is az ügynek. Šimon Péter elmondta, sokkolták a történtek, és nem igazán érti, miért jelent meg ott valaki, aki nem ott lakik – szerinte provokálni akart. Hozzátette, felrepedt a szem-öldöke, véraláfutás van a szeme alatt és bedagadt, hányt, az orvosi látlelet pedig enyhe agyrázkódást állapított meg.

Andruskó Imre az eset kapcsán hangsúlyozta, a lakosoknak joguk van petícióban megfogalmazni aggályaikat, a vállalkozóknak pedig ugyanannyi joguk van kérvénnyel fordulni a városhoz. „Az is helyes, ha az érintettek elmondják véleményüket, akár a testület előtt is, akár lakossági fórumon, ám ennek a kölcsönös tisztelet alapján kell történnie. Veszélyesen eldurvult a helyi közélet” – utalt a legutóbbi testületi ülésen történtekre, ahol néhány lakos bekiabálva, kocsmai hangulatot idézve nyilvánult meg különböző ügyek kapcsán.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta eheti számában jelent meg)

Top