Nincs döntés az összeférhetetlen lakókról

KOMÁROM. Problémás lakók, városi idősotthon, jövő évi Komáromi Napok, parkolórendszer – ezek a témák is felmerültek a múlt csütörtöki testületi ülésen.

13418772_1303373593025132_7452855463005164404_n

Ismét napirenden volt az I. és a II. lakótelep négy bérházában élő összeférhetetlen lakók ügye, akik pokollá teszik a környék többi lakosának életét. Stubendek László polgármester elmondta, folyamatosan egyeztetnek a lakosokkal és tulajdonosokkal, lépésről lépésre haladnak, és nehéz feladat a sok nem jó megoldás közül kiválasztani a lehető legjobbat. Hangsúlyozta, szeretnék elkerülni, hogy olyan döntést hozzanak, ami nem hogy megoldaná, de végül még tetézné is a gondokat. Mivel új információk merültek fel az ügyben, fél órás zártkörű tanácskozás után a képviselők úgy döntöttek, elnapolják a döntést, és nem szavaztak konkrét megoldásokról. A környékbeli házakban élő, végre nyugodt életet követelő lakosok jelenlévő képviselői ezt csalódottan vették tudomásul.

Marek Anton az interpellációk során rámutatott, bár a testület korábbi határozata szerint Komárom elutasította a cseppfolyósgáz áttöltő állomás megépítését, mégis azt olvasta a sajtóban, hogy megvalósul a projekt. A polgármester hangsúlyozta, senki nem adott ilyen értelmű beleegyező nyilatkozat a város részéről. Knirs Imre alpolgármester a volt Poliklinika épületével kapcsolatban azt mondta, napi szinten folytat tárgyalásokat az épület megmentéséről, és folyamatban van a megoldás.

Az Ispotály utcai idősotthon gazdálkodásának tárgyalásakor elhangzott, a polgármester kinevezte az új igazgatónőt Polgár Hedvig személyében. Az elmúlt hónapokban az intézményt átmenetileg vezető Jozefa Himlerová a dolgozók nevében elmondta, a képviselők és a sajtó által tálalt információk fájdalmasan érintették őket, hiszen mindvégig a 146 lakó érdekeit tartották szem előtt, és az új igazgatónőt is támogatni fogják ebben a törekvésében.

Megszavazták Szénássy Tímea és Kovács Dávid, a kulturális, illetve az idegenforgalmi bizottságok elnökeinek elképzelését, mely szerint még az idén kiírják a pályázatot a jövő évi Komáromi Napok szervezőjére. Ez azért előnyös, mert a majdani szervező sokkal hamarabb kezdheti összeállítani a műsort, és nemcsak az utolsó pillanatban – ez pedig azt jelenti, hogy több zenekar és együttes közül választhatnak, ráadásul olcsóbban sikerülhet őket Komáromba csábítani. Így ugyanannyi pénzből jobb programok lehetnek.

Téma volt még a parkolórendszer, melynek működtetését novembertől a Commora Servis városi cég veszi át. Nagy Tamás cégvezető elmondta, kiírták a közbeszerzést a parkolóórák javítására, valamint folyamatban van a parkolási díj SMS-sel történő fizetésének megoldása is. Keszegh Béla alpolgármester hangsúlyozta, azzal, hogy a város veszi át a parkolók üzemeltetését, 65 ezer euróval olcsóbb lesz a működés, a korábbi évi 50 ezer helyett 120 ezer euró lehet a tiszta bevétel, amit az utak és a közlekedés minőségének javítására lehet visszaforgatni. Feszty Zsolt hangsúlyozta, nem ért egyet azzal, hogy fizetős marad a belvárosi parkolás, szerinte próbaképpen legalább egy évig teljesen ingyenessé kellene tenni, ahogy ez Dél-Komáromban is van.

(csá)

Top