Zöld válasz: Szúnyogok a láthatáron

A szúnyogok inváziója a klímaváltozással egyre egyértelműbb. A melegebb égövről érkező szúnyogok hazánk felé is terjeszkednek, betegségeket hordozva. Szúnyogirtásra szükség van, ezt senki nem vitatja, de mikéntje nagyon lényeges az ökoszisztémára nézve.

szunyog

Két út lehetséges: kémiai, valamint biológiai irtás. Bármennyire is kellemetlenek, a szúnyoglárvák, kifejlett szúnyogok a vízi és szárazföldi ökoszisztémák nélkülözhetetlen elemei. Irtani kell őket, de veszélyt jelent, súlyos környezeti- és természetvédelmi katasztrófával jár, hogy a szúnyogirtás során jelenleg elsősorban kémiai szereket használnak a gyakorlatban. Lássuk, milyen érvek szólnak az egyik, illetve a másik módszer mellett vagy épp ellene.

A kémiai irtás jellemzői:

A kémiai anyagok ára jóval alacsonyabb a biológiainál, és egyszerűbb alkalmazni is azokat. A légi permetezéssel kiszórt méregfelhő szinte kizárólag a repülő szúnyogokra hat. A módszer a nem repülő, levelek fonákján rejtőzködő szúnyogokra hatástalan. A vegyszerek nem csak a szúnyogokra hatnak, hanem az összes rovarra is, például a beporzó méhekre. Ezen keresztül valamennyi rovarfogyasztó állatfajra, tehát az egész táplálékláncra. Az elhullott rovarok közt a szúnyogok aránya csak 0,1 százalék! A többi elhullott ízeltlábú közt méhek, katicák, hasznos bogárfajok vannak. A rovarölő szer a vizekbe kerül, így a magasabb rendű szervezetekre is hat, a teljes vízi ökoszisztémára ugyancsak. A városlakó molnárfecskék 2010-es 64 százalékos állománycsökkenése minden bizonnyal a szúnyogirtásban keresendő. Szúnyogirtást követően tapasztalnak konkrét madárelhullásos eseteket is, elsősorban fekete rigók és széncinegék esetében, melyeknél egyik napról a másikra teljes fészekaljnyi fióka pusztul el. Elsősorban idegmérgeket használnak szúnyogirtásra! A kiszórt permetfelhő 30-40 percet lebeg a területen. Huzamos idejű alkalmazásuk ellenállóságot alakít ki a kémiai szerekkel szemben.

A biológiai irtás jellemzői:

A biológiai irtás a kémiaival szemben szelektív, csak a szúnyogokat öli meg. Biológiai védekezésnél baktériumokat alkalmaznak, amelyeket a szúnyoglárvák elfogyasztanak, ezáltal megmérgezik és elpusztítják a lárvákat. Az alkalmazási dózisok betartásával a vízi élőlényekre nem ártalmas, a szárazföldi rovarokra nincs hatással. A biológiai védekezés drágább, mert felméréseket kell végezni hozzá a kezelendő terepen, amelyhez szakemberekre van szükség.

A biológiai védekezés másik formája a régmúltban keresendő, amikor is az emberek tanyákon laktak, a házaikat körbeépítették istállókkal, így a szúnyogok az állatokat támadták, nem az ember vérét szívták. Az istállók másik áldásos hatása az volt, hogy fészkelő helyet nyújtottak a fecskéknek, a padlásokra denevérek költöztek be. A lakókörnyezetünk elszennyeződését, fenntarthatatlan társadalmi igények és szokások kialakulását jelzi ezen fajok eltűnése.

És mit tehetünk mi?

A táplálékláncban betöltött szerepük miatt a szúnyogok teljes kiirtása ökológiai katasztrófához, fajok tömegeinek kipusztulásához vagy vészes megfogyatkozásához vezetne! Ne várjuk el a teljes szúnyogmentességet!

Helyezzünk ki mesterséges denevérodúkat, ezek az eszközök a panel- és irodaházaknál is remekül alkalmazhatóak. A denevérek egy-egy éjszakai vadászat alkalmával akár több ezer szúnyogot is elfogyasztanak.

Figyeljünk arra, hogy a fecskék megmaradhassanak a környezetünkben. Sárgyűjtőhelyek kialakításával, műfészkek és mesterséges telepek kihelyezésével növeljük az állományukat. Alakítsunk ki élőhelyeket ezeknek a ritka és hasznos élőlényeknek.

Törekedjünk a környezetünk biológiai sokféleségének kialakítására, megtartására, ezzel tehetünk a legtöbbet a saját életminőségünkért.

A biológiai sokféleség jelentőségére rovatunk következő részében hívjuk fel a figyelmet. Keressenek minket bátran a kompakt.komarom@gmail.com email címen, ha megszólítja Önöket a Zöld válasz c. rovatunk.

Szegi Aranka

Kapcsolódó cikkeink:

Zöld válasz: A 21. század szemete

Zöld válasz: A gyermekeké a jövő

Zöld válasz: Fenntartható élet

Zöld válasz: Permakultúrás szemlélet

Zöld válasz: Az vagy, amit megeszel

Zöld válasz: Terítéken az ételpazarlás

Zöld válasz: A legjobb háziállatok

Zöld válasz: A műanyagok szelektálása egyszerű

Zöld válasz: Miért fontos az újrahasznosítás?

Zöld válasz: A felelősségteljes szemétkezelésről

Zöld válasz: Tudatos vásárlás, kevesebb szemét

Zöld válasz: Hogy lesz egy csapásra kevesebb szemetünk?

Top