Zöld válasz: Hogy lesz egy csapásra kevesebb szemetünk?

Emberek vagyunk. Sok dolgot szeretünk könnyen megúszni. Főleg azokat, amelyeket kellemetlennek gondolunk. Így van ez a szeméttel is.

komposztalas

Nem gondolunk bele, hogy milyen hatalmas mennyiséget termelünk, és ezt mennyi energia-, idő- és pénzbefektetés megfelelően kezelni. Fontos, hogy ebben is meglássuk a saját felelősségünket és megpróbáljunk arra törekedni, hogy napról napra kevesebb szemetet termeljünk. Ezt két módon tehetjük meg a legegyszerűbben. Az első, hogy kevesebbet fogyasztunk. A második, hogy ha már fogyasztunk, és ezáltal szemetet termelünk, a lehető legnagyobb mennyiségben szelektáljunk. Tegyük ezt magunkért, a környezetünkért, a jövőnkért, minden és mindenki mástól teljesen függetlenül. Gondolkodjunk felelősségteljesen!

A fogyasztás csökkentésére és a hulladék szelektálására is adtunk már tippeket e rovatban. Menjünk most kicsit mélyebbre. Azt is tudjuk már, hogy 1 átlagos EU-s polgár egy év alatt 480 kg szemetet termel (www.480.sk). Ennek csupán 4 %-a nem újrahasznosítható.

De mi az, amellyel a leghatékonyabban tudjuk csökkenteni a szemét mennyiségét? Ez a módszer nem más, mint a komposztálás. Személyesen azt tapasztalom, hogy kezdetben nagyon nagy ellenszenv övezi ezt a témát, viszont ha beszélünk róla egy kicsit, és közelebb hozzuk az emberekhez, mindjárt máshogy áll a dolog, és hirtelen a legfelkapottabb témává válik.

Mit is jelent a komposztálás? Tulajdonképpen ez nem más, mint lebomlás. A szemetünkben 40-45% biológiailag lebomló (azaz komposztálható) hulladék található. Azért ez a leghatékonyabb módszer a szemét csökkentésére, mert egy csapásra a mennyiség közel felétől megszabadulunk.

Hogyan is kell csinálni? Fontos, hogy a komposztba csak növényi eredetű hulladék kerülhet, ez alól kivételt csak a tojáshéj képez. Dobhatunk bele teafiltert, kávézaccot, WC-papír gurigát, tojástartót, használt papírzsebkendőt, almacsutkát, zöldséghéjat. Arra kell csupán figyelnünk, hogy megfelelő legyen a nedvessége és a szellőzése. Az sem árt, ha időnként megkeverjük a komposztunkat. A megfelelően kezelt komposzt nem büdös, nem folyik és nem száraz. Attól függően, hogy mekkora darabokban rakjuk bele az anyagokat, pár héten-hónapon belül nyomelemekben gazdag, dús földet kapunk. Ez az egyetlen módszer, amellyel földet tudunk előállítani. Itt is fontos a fajtagazdagság. Minél több dologból áll a komposztunk, annál tápanyagdúsabb lesz. Fontos még az élő és élettelen összetevők aránya, ezt szén-nitrogén aránynak hívjuk. A megfelelő szén-nitrogén arány 30:1, azaz sokkal több élettelen anyag kell bele, mint élő.

Hol lehet komposztálni? Mi például egy panelház negyedik emeletén komposztálunk. Ezt a módszert vermikomosztálásnak nevezik. Zárt rendszerben, giliszták segítségével történik a lebomlás. Esetünkben a mosogató alatt.

Néha a nagy változáshoz merészség kell. Nálunk ez a lépés volt az eddigi legmerészebb, de ugyanakkor a legnagyobb változást is ez hozta a szemetünk mennyiségének tekintetében. Szívesen segítünk ebben másoknak is, rovatunk legközelebbi részében erről olvashatnak majd. A témával kapcsolatos kérdéseiket elküldhetik a kompakt.komarom@gmail.com címre is.

Szegi Aranka

 Kapcsolódó cikkeink:

Zöld válasz: A műanyagok szelektálása egyszerű

Zöld válasz: Miért fontos az újrahasznosítás?

Zöld válasz: A felelősségteljes szemétkezelésről

Zöld válasz: Tudatos vásárlás, kevesebb szemét

Top