Zöld busz és okos megoldások

Korábban már többször beszámoltunk arról, hogy egy 1 millió euró összértékű sikeres pályázatnak köszönhetően elektromos buszjárat közlekedik majd Észak- és Dél-Komárom között, miközben a két város fő buszpályaudvarát is felújítják, okosmegállókat építenek ki, és egy mobilappot is fejlesztenek.

BYD_ebus_at_IAA_2016-e1529305779244

Újabb részletek derültek ki a nyertes projektről, melynek résztvevői Dél-Komárom városa, a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (KNYKK), továbbá az észak-komáromi Comorra Servis járulékos szervezet. A pályázatírásban a Pons Danubii EGTC működött közre. A megvalósuló beruházásról Molnár Attila dél-komáromi polgármester, Stubendek László leköszönő észak-komáromi polgármester és utódja, Keszegh Béla, a KNYKK vezérigazgatója, Németh Tamás, valamint Nagy Tamás, a Comorra Servis igazgatója tájékoztatták a sajtó képviselőit.

Hamarosan egy új elektromos busz közlekedik majd a Duna két partja között, jó eséllyel a dél-komáromi ipari parkban, a BYD vállalat gyárában készült jármű – amennyiben ők nyerik az ezzel kapcsolatos közbeszerzést. Németh Tamás elmondta, jelenleg hétköznapokon 11 járatpár, hétvégén 7 járatpár közeledik a két Komárom között, ami a jövőben is maradna, most a buszt cserélik korszerűbbre, egyben környezetbarátra. Egyelőre nem tervezik a menetrend módosítását sem. Mint mondta, jelenleg 30 és 50 százalék közötti a járatok kihasználtsága, ezen szeretnének javítani a szolgáltatások minőségének javításával, hogy valódi alternatívát tudjanak kínálni a személyautós egyéni közlekedéssel szemben.

A két végállomást, a fő buszpályaudvarokat is felújítják. Észak-Komáromban már korábban megújult az épület külső része, most a belsőt fejlesztik, beleértve az akadálymentesítést is, összesen 194 ezer euróból. A dél-komáromi buszállomásra 124 ezer eurót fordítanak a beruházás keretében.

Ezen kívül több buszmegálló is teljesen megújul, Észak-Komáromban a volt Európa hotelnél, illetve a Petőfi utcán. Fontos és lényeges elem az is, hogy a megújuló megállókba – és a két fő buszpályaudvarra – digitális okospaneleket helyeznek ki. Ezek az utasok tájékoztatására szolgálnak majd. Mutatják, mikor indul a busz, mi a célállomás, az adott megálló neve, mennyi a pontos idő. Sőt, a várakozók azt is megtudhatják, éppen merre jár a busz (GPS alapon). Ezen információkat és néhány más adatot egy mobilapplikáció segítségével is lehívhatják az emberek, melynek elkészítése ugyancsak része a fejlesztésnek.

A fejlesztés megvalósulásának határideje 2020 augusztusa, azonban hangsúlyozták, ennél jóval hamarabb szeretnék befejezni, így az elektromos busz akár már jövőre hadrendbe állhat.

Észak- és Dél-Komárom vezetői hangsúlyozták, a jövőben tovább mélyítenék a kapcsolatokat, hogy minél inkább megvalósuljon az „egy Komárom szellemisége“. További közös pályázatokat terveznek, segítenék a két oldal közötti munkaerőmozgást, amiben az új Duna-híd nagy segítséget jelenthet, együttes erővel fejlesztenék a turizmust. „A közös gondolkozás és fellépés nemcsak megduplázza, hanem megháromszorozza a hatásfokot. Mindkét félnek előnyös“ – szögezte le Keszegh Béla, hozzátéve, Dél-Komárom sok tekintetben Észak-Komárom előtt jár, ezért a cél a felzárkózás. Molnár Attila elismerően szólt a Pons Danubii segítségéről, rámutatva arra is, hogy nemcsak a környezetbarát tömegközlekedésre nyertek közös pályázatot, de a 3 millió euró összértékű Cultplay játszóterek megválósítása is folyamatban van a Duna menti térség városaiban, ahogy az egymillió eurós KOMBI kerékpárkölcsönző rendszer kiépítése is zöld utat kapott.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Okosmegállók és új busz egymillióból

Öt évre eldől a tömegközlekedés sorsa

Jöhet a 4-es busz Komáromban

Top