Zökkenőmentesen indult a gútai önkormányzat

A Gútán szokatlan sokszínű képviselői leosztás ellenére magabiztosan, összezördülésektől mentesen tartotta meg alakuló ülését az önkormányzat. Stabil többsége egyik oldalnak sincs, így minden bizonnyal sokkal több egyeztetés és kompromisszum vár majd az újraválasztott polgármesterre. 

guta

December 8-án, hétfőn tartotta meg alakuló ülését a gútai önkormányzat, mely új létszámmal, már csak 17 képviselővel állt fel. A korábbi ciklusokban stabil MKP-s többség mostanra eltűnt, 6 MKP-s képviselő mellett 11 független kapott mandátumot. Mint kiderült, két 4-4 fős független frakció is alakul, így az MKP képviselői klubjával együtt három szervezett csoportosulás fog dolgozni. Három képviselő egyelőre semmilyen csoporthoz nem társult.

Az egyik független frakciót Németh Iveta, Angyal Béla, Árgyusi Imre és Ferencz László alkotják. Míg ez a csoport korábbi önkormányzati szereplőkből áll, addig új politikai erőként jelent meg az ugyancsak 4 tagú Fiatal Független Képviselők csoportja. Ez a frakció a HellóGúta csapatát jelenti Forró Tibor, Forgács Attila, Kárpáty Ernő és Angyal Tamás összeállításban.

Négy évvel ezelőtt vitáktól volt hangos az önkormányzat indulása, most azonban összetűzések nélkül, gyorsan lezajlottak a szavazások. Az egyetlen kritikus kérdés a városi tanács volt, ami eredetileg 5 taggal alakult volna, de a függetlenek 6 tagúra javasolták. Ennek jogi oldala körül is akadtak észrevételek, a tanács létszáma a törvények szerint legfeljebb a testület harmada lehet, 17 tagú testület esetén ezt vitatták. A főellenőr véleményezése után a testület elfogadta a 6 tagú tanács felállását.

A további szavazásoknál már széles volt az egyetértés. Az eddigi 9 szakbizottság helyett 10 alakult, ezekből hármat az MKP jelöltjei vezetnek, a többit pedig függetlenek. Új bizottságként jött létre a régiófejlesztési, idegenforgalmi és energetikai bizottság, amelynek élére Forró Tibor került. A HellóGúta képviselője szerint ezeken a szakterületeken egyelőre nem született átfogó elképzelés a város részéről, pedig több lehetőséget rejtenek. Mint mondta, elsősorban szakemberekkel és nem pártjelöltekkel szeretne dolgozni a bizottságban. Az ülésen csak a bizottsági elnökök személyéről döntöttek, a tagokat (egy bizottság 7-9 tagú lehet Gútán) a jövőben jelölik.

Horváth Árpád újraválasztott polgármester bejelentette, hogy újra Koczkás Beáta lesz az alpolgármester. A hivatalvezető személyéről csak később születik döntés.

A sokszínű leosztás és az előzmények miatt (több korábbi polgármesterjelölt került a testületbe) keményebb összecsapások feltételezhetőek a jövőben az önkormányzatban. Egyelőre jótékony hatása volt a fejleményekre az újonc HellóGúta csapatának, akik közvetítőként át tudták hidalni az egyes szereplők közti ellentéteket, majd egy részletes tárgyalássorozatnak köszönhetően zökkenőmentesen indulhatott a gútai önkormányzat következő 4 éves munkája.

(kb)

Top