Örömmel látom a fiatalokat, akik új színt hoznak

Horváth Árpádot, az újraválasztott gútai polgármestert az önkormányzati választások eredményeiről kérdeztük.


Miként értékeli a gútai választásokat?
Azt hiszem a kampány viszonylag korrekt módon lezajlott, bár voltak éles kijelentések, a legtöbb dolog a józan ész határain belül volt.

A korábbi 2757 választója azonban 1892-re csökkent.
Azt hiszem ebben szerepet játszik az, hogy alacsonyabb volt a részvétel most, mint négy éve. Ráadásul, a 2010-es eredmény volt átlagon felüli siker. Ezt látom a csökkenés mögött.

Furcsa helyzet, ha a hivatalvezető indul a polgármester ellen.
Nem igazán értettem Németh Iveta döntését, hiszen jó volt a munkakapcsolatunk. Az ő ambíciói nagyobbak voltak, én ezt elfogadtam. A kampányban ugyan nem dicsért, rengeteg embert megszólított, de betartotta a játékszabályokat. A legtöbb gútai viszont azt nem értette, hogy miért mondja, hogy az elmúlt években többet is el lehetett volna érni, amikor ő a városi hivatal egyik legfontosabb pozíciójában dolgozott.

Németh Iveta viszont képviselő lett, megvan már az új hivatalvezető?
Egyelőre még nem, a következő hetek egyeztetése során dől el, ki vezeti a hivatalt.

Tervez személycseréket, vagy legalább a posztok újraversenyeztetését?
Ebben meghallgatom az új hivatalvezető álláspontját is. Vannak dolgok, amik jól működnek és folytatni szeretném, de akadnak területek, ahol változtatni szeretnénk, az új követelményekhez igazítva a tennivalót.

Koczkás Beáta marad alpolgármester?
Igen, szeretném, ha ő folytatná. A most következő ciklusban azonban már konkrét feladatköröket szeretnék rábízni a sok más folyamatosan felmerülő kérdés mellett.

Először fogja úgy vezetni a várost, hogy nincs meg a testületben az MKP-s többség. Mit jelent ez a jövőre nézve?
Nem hiszem, hogy ez gondot jelentene, az MKP tagjain kívül több olyan képviselő van, akik a józan ész szabályait követik, és mindig nyitottak az együttműködésre. Ahogy eddig, most is keressük a párbeszéd lehetőségét velük.

A 17-es teljes listából azonban csak 6 MKP-s jutott be. Ez az eddigi legrosszabb teljesítmény.
Az eredménynek volt több oka is. Elsőként azt az országos tendenciát említeném, hogy az emberek megcsömörlöttek a pártoktól és a függetleneket preferálták. Gútán itt volt a HellóGúta-jelenség, ami egy új, fiatalos csoport megjelenését és jó eredményét hozta, hiszen 7 jelöltből négyet tudtak bejuttatni a testületbe. Azt is be kell ismernünk, hogy az MKP listája sem volt a legerősebb. A tagok afelé hajlottak, hogy csak párttagok szerepelhessenek a listán, azonban meglátásom szerint a jövőben civileknek is helyet kéne adnunk a listánkon. Ezt a kérdést biztosan megvitatjuk.

Meglesz a testületben a támogatás?
Előreláthatólag a HellóGúta csoportja is frakciót alakít, de én személyesen minden egyes képviselővel szeretnék tárgyalni. Több kompromisszumra kényszerülünk, én azonban örömmel látom a tenni akaró fiatalokat is a testületben, akik új színt hozhatnak. Néha kicsit rámenősebbek és az önkormányzati munkát illetően tapasztalatlanabbak, azonban tele vannak tervekkel és nem sajnálják a szabad idejüket sem a jó dolgokra. Előreláthatólag december 8-án lesz az alakuló ülés, és akkor indul a munka. Véleményeink eltérhetnek, de remélhetőleg összeköt mindenkit az a közös cél, hogy Gútáért és a lakosokért szeretnénk dolgozni.

(kb)

Top