Van élet a Nokia után?A nyári kánikula közepén hidegzuhanyként jött a váratlan hír, bezárják a Nokia dél-komáromi üzemét. Az egykor dübörgő gyárban az ősz folyamán megválnak mind az 1800 dogozótól, ezzel véget ér egy 15 éves történet. A nagyszámú elbocsátás hatásait egyelőre csak sejteni lehet, de az szinte biztos, a szlovákiai oldalon jobban fogják érezni.

Váratlanul érte a régió lakóit, de még a gyár alkalmazottait is a bejelentés, miszerint november végén bezárja kapuit a Nokia-Microsoft komáromi gyára. A meglévő 1800 alkalmazottat szeptembertől három hullámban küldik el. A Nokia leépülése már pár éve érezhető volt, hiszen 2012-ben 2300 munkást küldtek el. 2013-ban a finn származású mobilgyártót felvásárolta a világ egyik legnagyobb vállalata, a Microsoft. A Nokia hosszú ideig piacvezető volt a mobilgyártásban, azonban az okostelefonok terén lemaradt, a Microsoft érkezésével azonban sokan bíztak az új lendületben. Akadtak reménykeltő jelek is, hiszen a Nokia volt vezére, Stephen Elop, aki akkor a Microsoft készülékgyártásáért felelt, egy titkos mustrán járt Komáromban, és azt rebesgették, hogy a telefonok mellett a Microsoft játékkonzolának, az Xboxnak a gyártása is Komáromba kerülhet.

A komáromi üzemben ugyan számítottak valamilyen bejelentésre, azonban a teljes bezárás forgatókönyvét tartották a legvalószínűtlenebbnek. Nemrégiben kapták meg az alkalmazottak a Microsoft logós tárgyaikat, az épületre is kikerült az új tulajdonos logója, a jelek még leépítésre sem nagyon utaltak. Az elkeserítő hír végül másfél hete látott napvilágot, miszerint a Microsoft 18 ezer embert küld el világszerte (összesen 127 ezret foglalkoztat), ebből Komáromban 1800-at, vagyis mindenkit. A dél-komáromi ipari parkot érzékenyen érinti az egyik legnagyobb vállalat távozása, ráadásul a lépéssel további 2-300 munkahely kerülhet veszélybe a beszállítók vonalán.

Az 1999-ben induló komáromi Nokia a térség egyik szimbólumává vált. A legjobb időszakában a bérelt munkaerőt is beleszámolva közel 10 ezer embernek (ebből 6 ezer belső alkalmazott) adott munkát. Dél-Komárom számára a dübörgő ipari park akkor aranybánya volt, hiszen volt olyan év, hogy az iparűzési adóból – Magyarországon ezt az adófajtát közvetlen az önkormányzat kapja – származó bevétele meghaladta az 5 milliárd forintot. Hogy arányaiban érzékelhessük ennek súlyát, elmondható, ez az összeg megközelítette a kétszer nagyobb lakossággal rendelkező Észak-Komárom éves költségvetését. A gazdasági válság érkeztével azonban visszaesett a termelés, de a Nokia esetében súlyos csapás volt, hogy az új generációs okostelefonok terén lemaradt versenytársaitól.

2012-ben jött az első kemény lépés, 2300 alkalmazottat küldtek el. Az ott dolgozók szerint a finn gyökerű vállalat a multikhoz képest nagyon jó körülményeket biztosított a munkavállalóknak, és az elbocsátáskor sem engedte el a kezüket. A munkások képviselete egy „kilépő” csomagot tárgyalt le a távozóknak. A vállalat egy belső állásbörzét is szervezett, ahol 92 cég kínálta a lehetőségeket. Akkor a 2300 távozó nokiás 72 százaléka tudott ennek köszönhetően elhelyezkedni.

A gyárbezárás bejelentése után most több szinten is beindultak az egyeztetések, hogy mentőövet dobjanak a nemsokára munkanélkülivé váló alkalmazottaknak. Reagált a magyar kormány is, Szíjjártó Péter államtitkár bejelentette, hogy felgyorsítják azokat a tárgyalásokat, amelyek a komáromi régióba szeretnének új befektetőt hozni, elsősorban a nagyobb hozzáadott értéket képviselő munkahelyek kialakítását támogatnák. Megjegyezte, összesen 5-600 új munkahely létesülhet Dél-Komáromban. Felmerült az is, hogy a Nokia átvenne a budapesti fejlesztési részlegére 150 alkalmazottat. 2012-ben a győri Audi szívta fel a legtöbb elküldött nokiást, amely most is jelezte, hogy a képzett munkaerőt átvenné. Győrben a német autógyártó felszálló ágon van, hiszen az elmúlt öt évben 5000 embert vett fel a korábbi kapacitáshoz. Megoldást kínálhat az Apple iPhone-jaihoz termékeket gyártó Foxconn leányvállalata, a PCE Paragon Solution Kft., melynek évek óta működik az üzeme a dél-komáromi ipari parkban, hamarosan azonban bővíteni fognak. A már meglévő, ám mostanáig kihasználatlan egyik gyártócsarnokukban néhány hónapon belül beindulhat a termelés, amivel néhány száz új munkahely jöhet létre. E lehetőség hallatán azonban nem minden nokiás lelkes, mondván, az ottani anyagi és munkakörülmények jóval elmaradnak az eddig megszokottól.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERAA Foxconn hamarosan néhány száz új dolgozót vehet fel

Milyen hatása lesz a bezárásnak?

A Nokia bezárása egyértelműen érzékenyen érinti a térséget. Mindamellett tudni kell, hogy Komárom-Esztergom megyében alacsonynak mondható a munkanélküliségi ráta, s bár a most elbocsátottak száma magas, de még így sem emelkedik majd jelentősen. Komárom környékén, a Duna déli oldalán a statisztikai hivatal adatai szerint az év elején csupán 4 százalékos volt a munkanélküliek aránya, a szomszédos győri régióban pedig még alacsonyabb, ami arra utal, hogy az elküldötteknek lesz alkalmuk máshol munkát találni.

Az 1800 alkalmazott nem kis része viszont szlovákiai munkavállaló. A munkaügyi hivatal először 500 ingázóról beszélt, azonban később kiderült, 650-680 személyt érint a mostani leépítés a Duna északi oldalán. A hír azért aggasztó, mivel a Komáromi járásban a munkanélküliségi helyzet korántsem mondható rózsásnak. A regisztrált munkanélküliek aránya 17 százalék körül mozog, amely a legmagasabb egész Nyugat-Szlovákiában.

Az észak-komáromi munkaügyi hivatal ugyan bejelentette, hogy igyekszik segítséget nyújtani, azonban kérdés, hogy mekkora a mozgásterük. Jelenleg csaknem 10 ezer az állástalanok száma a járásban, a hivatal kínálatában viszont csupán 50-60 munkalehetőség szerepel, és azok sem minden esetben felelnek meg az érintetteknek. A gondot az jelenti, hogy nincs munkalehetőség a régióban, amit közvetíthetnének, így sok esetben egy távolabbi munkahely nyújthat megoldást.

Anton Marek észak-komáromi polgármester a gyárbezárás után találkozott a munkaügyi hivatal helyi vezetőjével, a héten újabb egyeztetésre kerül sor. „Elsősorban azt szorgalmazzuk, hogy a szlovákiai munkavállalókat ugyanolyan feltételekkel küldjék el, mint amilyeneket a magyarországiaknak sikerül majd kialkudni” – mondta Dobi Róbert a városi hivataltól. Az MKP komáromi vezetői és Farkas Iván gazdasági alelnök a Nokia-gyár szakszervezeti vezetőjével, László Zoltánnal egyeztettek a kialakult helyzetről és a lehetséges kiutakról, míg a Híd részéről Vörös Péter parlamenti képviselő jelezte, interpellálni készül az illetékes szlovák minisztereket, és szorgalmazzák a komáromi gondok megoldását. A gyári szakszervezet ezen a héten kezd tárgyalni az elbocsátott dolgozóknak járó végkielégítésről.

Andor László; László Zoltán; Balogh BélaLászló Zoltán, a gyár szakszervezeti vezetője nyilatkozik

A dél-komáromi önkormányzat ugyancsak jelezte, mindent megtesz az ügy megoldása érdekében. Míg Dél-Komárom számíthat egy jelentős kormányzati támogatásra, addig az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatják, hogy a szlovák kormányzat nem töri össze magát a komáromi régióért. A nagyobb kormányzati programok a még rosszabbul teljesítő régiókba irányulnak, az infrastrukturális fejlesztések pedig mindig észak fele húznak. Elméletileg a komáromi térség földrajzi elhelyezkedése és adottságai jók, azonban sem a komáromi önkormányzat részéről nem tapasztalható semmilyen igyekezet a befektetők idecsábítására, sem a központi szervek nem tartják fontosnak a térséget.

A Nokia távozásával egyesek az ipari parkok jövőjét kérdőjelezik meg, mondván, előre látható volt, hogy a nagy cégek csak átmenetileg maradnak. Az itteni munkaerő a távol-keleti lehetőségekhez képest az elmúlt években megdrágult, így sok vállalat költözteti a gyártósorokat. A jövőben a magyar kormányzat csak olyan befektetőket támogatna, amelyek nagyobb hozzáadott értékű munkahelyeket hoznak létre, amihez viszont képzettebb munkaerő tartozik. A komáromi ipari park esetében a jövőben valószínűleg ez az átalakulás határozhatja meg a kiutat. Ehhez szükséges volna a képzések rendszerét is átgondolni, és a térség egyetemi oktatásának irányvonalait is ehhez igazítani.

(Keszegh Béla) (fotók: Delta, MTI)

 

(cikkünk a Delta július 28-i számában jelent meg)

Top