Munkanélküliség: régiónk fekete lyuk

Júniusban 16,34 százalék volt a munkanélküliségi ráta a Komáromi járásban. Az országos átlagnál – 12,78 százalék – továbbra is jóval magasabb az állástalanok aránya térségünkben. 

Már az elmúlt években is jellemző volt, hogy az egész nyugat-szlovákiai régióból kilóg a Komáromi járás, mellékelt térképünkön is látszik (minél zöldebb egy járás, annál magasabb a munkanélküliség), hogy a többi járáshoz képest nálunk kiugróan magas az állástalanok aránya. A munkaügyi hivatal adatai szerint 54 686 gazdaságilag aktív lakos közül 9 744 ember keresett munkát az elmúlt hónapban. A két szomszédos járásban, a Dunaszerdahelyiben és az Érsekújváriban 11 százalék körüli a regisztrált munkanélküliek aránya.

munkanélküliség

Az elmúlt néhány évben gyakorlatilag egyetlen olyan komolyabb beruházás sem érkezett az észak-komáromi régióba, mely tömegesen új munkahelyeket teremtett volna, s növelte volna a foglalkoztatottságot. Csak a statisztikát sikerült kozmetikázni, metodikai trükköknek és a kormány néhány törvénymódosításának köszönhetően.

(cs)

Top