Valami bűzlik Dániában és Szlovákiában

SZŐGYÉN/NAGYMEGYER. Az elmúlt időszakban felerősödtek azok a hangok, melyek a Szlovákia déli részén dán tulajdonosi háttérrel működő sertéstelepeket érintik. Az utóbbi években elszaporodó megafarmok mellékhatásai napi szinten keserítik meg a közelükben lévő települések lakosságának életét: elmondásuk és tapasztalataik szerint gyakran kibírhatatlan bűz terjeng a levegőben, nem beszélve a többi káros hatásról, mint a hatalmas mezőgazdasági erőgépek és kamionnyi nagyságú teherautók megnőtt forgalma, amely többek között az úthálózat, valamint a különböző ingatlanok állapotát és állagát is nagymértékben rongálják, vagy már nem is beszélve a szántóföldekre kihordott hígtrágya hatásáról a föld alatti ivóvízkészletre.

disznoknagy

Az emberek szerint a sertéstelepek működtetői mindig azzal érvelnek, hogy ők betartanak minden előírást, viszont az aggódók méltán kérdezik, akkor mitől van az a gyakori és kibírhatatlan bűz. Több településen ez már évek óta tartó probléma, de vannak olyanok, melyek ezt már a közeljövőben megtapasztalhatják. Az előbbire példa az Érsekújvári járásban található Szőgyén, amelynek szomszédságában már több mint egy évtizede működik ilyen sertéstelep a gyakran kibírhatatlan bűzével. A Dunaszerdahelyi járás harmadik legnagyobb településére, az ország egyik legnagyobb mértékben látogatott termálfürdőjével rendelkező Nagymegyerre pedig lehet, hogy éppen ugyanez vár. Ugyanis a csallóközi kisváros Újmajor részében megszüntetett tehenészete helyébe egy 24 ezer férőhelyes, hízók nevelésére szánt sertésfarmot szeretne az ott működő cég felépíteni, míg másik telephelyén, a város kataszterében lévő Nagydűrön újabb állománybővítésre kért engedélyt, ezek szerint már 9 ezer anyadisznót tartanának ott, nem beszélve arról, hogy a Nagymegyerhez közeli Füzesben található telephelyükön tartott kismalacok számát 35 ezerről 45 ezerre emelnék meg.

Többek között ezek is elhangzottak azon a találkozón Szőgyénben, amelyen több nagymegyeri önkormányzati képviselő és a polgármester, Samuel Lojkovič is részt vett, valamint néhányan azon nagymegyeri aktivisták közül, akik teljes mértékben ellenzik az újmajori sertéstelep megépítését, illetve a nagydűri farm bővítését. A szőgyéniekhez tapasztalatszerzés céljából jöttek, a községi hivatalban Vígh Gábor polgármester fogadta a csallóközieket, de a megbeszélésen jelen volt Blahovics László alpolgármester és Ladislav Mikula, a környezetvédelmi szakbizottság elnöke, valamint több helyi aktivista is, továbbá Benčič Péter, a Zöld Párt komáromi járási szervezetének elnöke. A találkozóra meghívást kapott Csicsai Gábor, a Híd párt országos képviselője is, de végül nem tudott megjelenni parlamenti elfoglaltsága miatt. Az összejövetelen mindenki elmondhatta a sertéstelepek kérdésében szerzett tapasztalatait. Az elhangzott vélemények között volt olyan, amely az emberek elleni merényletnek tartja az ilyen sertésfarmok működését a környezetszennyezésük miatt. Benčič Péter szerint például a Komáromi járásban lévő Nagykeszi tőszomszédságában található sertéstelep esetében a dán tulajdonos több részben is félrevezeti a közvéleményt. A szőgyéniek megjegyezték, községükben sokszor olyan erős és maró bűz árad az ottani sertésfarm felől, hogy szinte nem lehet kibírni, már-már hányingere van az embernek tőle. Elmondásuk alapján a dán gazda mindig azzal érvel, hogy ő betartja az előírásokat, sőt azt mondja, hogy őt ez nem érdekli, mert a szag úgysem mérhető. A február 12-én lezajlott találkozón az is elhangzott, hogy ugyanezzel a tulajdonosi háttérrel rendelkező cégcsoport kilenc sertéstelepét zárták be Dániában tiltott szerek használata miatt, amit a gyorsabb súlygyarapodás érdekében vetettek be, és ezért ottani bírósági perek egész sora folyik ellenük, ezt igazolandó még egy szlovák nyelvre lefordított dán cikket is felolvasott az egyik szőgyéni aktivista.

SZŐGYÉN-NAGYMEGYERI KÜLDÖTTSÉG-DÁN SERTÉSTELEPEK KÉRDÉSE_03

A mintegy háromórás gyűlés részvevői végül abban egyeztek meg, hogy az elkövetkező napokban létrehoznak egy polgári társulást, amely révén sokkal nagyobb esélyt látnak az egészséges életkörnyezethez való jogaik érvényesítésére. Ennek érdekében akár a települések, régiók is összefoghatnának, amire meg is van a hajlandóság a községek részéről. A nagymegyeriek hazafele megtapasztalhatták a szőgyéni sertéstelep bűzfelhőjét, valamint a még csak részben működő nagykeszi megafarmét is, pedig ki sem szálltak a buszukból.

Kovács Zoltán

Top