„Újra magamra szavaznék”

Többen bírálták Batta Györgyöt – lapunkban is kritikával illettük lépését –, amiért saját magára szavazott, amikor a képviselő-testület a városi médiacég átmeneti igazgatójáról voksolt. Ezen az egy szavazaton múlt, hogy ő lett a befutó. Magával az érintettel készítettünk interjút, de a szavazáson tartózkodó Benyó Zoltánt és a nemmel szavazó Keszegh Bélát is megkérdeztük.

Volt időm a döntésen eltöprengeni, hiszen már a szavazás előtt tudtam, jelölni fognak a tisztségre – mondja a lapunknak adott interjúban ifjabb Batta György. A Com-Média ideiglenesen megválasztott ügyvezető igazgatóját lelkiismereti dilemmákról, pártközeliségről, szakmai tervekről, valamint arról kérdeztük, indul-e a városi médiacég igazgatói tisztségére kiírt versenypályázaton.

batta

Meglehetősen nagy hullámokat vert az elmúlt napokban, ahogyan megválasztották önt a Com-Média élére. Mit tapasztalt ebből az elmúlt egy hét alatt?

Eljutottak hozzám is a bírálat szavai, melyek természetesen nem estek jól. Még akkor sem, ha egynéhány vélemény tárgyi tévedéseket is tartalmazott. A negatív üzeneteknél azonban több volt a támogató telefonhívás és a biztató szó.

Úgy került az igazgatói székbe, hogy saját magára szavazott. Nem lett volna elegánsabb, ha a szavazás előtt bejelenti személyes érintettségét, vagy ha ezt elmulasztja, a másik két gomb valamelyikét nyomja meg?

Volt időm a döntésen eltöprengeni, hiszen már a szavazás előtt tudtam, jelölni fognak a tisztségre. Több véleményt is meghallgattam. Voltak, akik arra intettek, hogy tartózkodjak a szavazástól, és voltak olyanok is, akik azt mondták, hogy a saját magamra leadott szavazattal egyértelműen azt fejezem ki, hogy időlegesen vállalom a megmérettetést és a többletmunkát, ameddig nem születik meg a versenypályázat eredménye. Szeretem a mi kis cégünket, és úgy éreztem, nem hagyhatom cserben

Ha most visszatekernénk az idő kerekét, ugyanúgy magára szavazna?

Igen, a döntésemet ma is vállalom. Ugyanúgy tennék.

syavay

Ideiglenes jelleggel választották meg a városi médiacég ügyvezető igazgatójává. Mennyi időre?

Úgy tudom, nincs határidőhöz kötve. A város versenypályázatot ír ki, amelyre november 18-ig lehet jelentkezni. Annyi biztos, hogy a pályázat lefolytatásáig én irányítom a céget.

Jól sejtem, hogy ennél azért hosszabb távú tervei vannak?

Gondolkodom, hogy én magam is pályázom-e vagy sem, de nem hoztam még végleges döntést. Annyit elmondhatok, hogy a városi tévét és lapot egy kicsit a saját gyermekemnek is tekintem. Tizenkilenc évvel ezelőtt, amikor elindultunk, én mondtam fel az első műsorvezetői szöveget. Az újságírás a szakmám, a hivatásom, ezt tanultam az egyetemen, és szeretem csinálni.

A közvélemény egy része pártközeliségét, politikai elköteleződését is erősen kifogásolja. Menjünk a kritikák elébe: mit üzen azoknak, akik a hiteles, kiegyensúlyozott tájékoztatás és a közszolgálatiság alapvető normáinak betartását kérik majd számon tevékenységén?

Két dolgot. Az egyik: azok, akik politikai kötődésemet olvassák a fejemre, elfelejtik, hogy olyan jelöltet nemigen találni, aki ne tartozna egy számára elfogadható, és az ő szemléletét kifejező közösséghez vagy csoporthoz. És nem feltétlenül pártról beszélek. A másik: nem volt soha egyetlen olyan cikk, televíziós riport sem, amelyben én önkormányzati képviselőként nyilvánultam meg. Ahogyan arra sem találni példát, hogy akinek volt mondanivalója, az ne kapott volna lehetőséget a szereplésre.

„A pártközeliség biztosan nem szerencsés, mivel egyes dolgokban megkötheti az igazgató kezét” – nyilatkozta nem is olyan régen lapunknak Pék Zoltán, a Com-Média korábbi igazgatója. Egyet tud érteni elődje állításával?

Mit jelent az, hogy pártközeliség? Én nem vagyok és a múltban sem voltam tagja a Híd pártnak. Pártpolitikai tisztséget, funkciót nem töltök be. Szakmai és emberi közösséget vállaltam ezekkel az emberekkel, akik között vannak MKP-sok, Hídasok, függetlenek, magyarok és szlovákok egyaránt.

Ugye most nem arról akar minket meggyőzni, hogy semmilyen szállal nem kötődik a Híd párthoz, vagy annak tagjaihoz?

Nem, miért is tenném? Hiszen 2014-ben az összefogás listáján, Hídas és MKP-s politikusok oldalán kerültem be a városi képviselő-testületbe. Akkor is, és most is egy közösséghez, nem pedig egy pártközösséghez tartozom. Ezt a kötődést ugyanakkor szakmai tevékenységemtől el tudom választani. Ha most közzétenném, ki mennyi műsoridőt kapott, akkor a városvezetés szereplése legalább 80 százalék körül van.

testuleti

Beszélgetésünk elején már érintettük, a képviselő-testület, melynek ön is tagja, november 18-a után bírálja majd el a beérkező pályázatokat. Mire készüljünk: ha ifjabb Batta György pályázik, ismét magára szavaz?

Biztosan nem. A legutóbbi testületi ülésen – mások mellett – engem is jelöltek ideiglenesen erre a tisztségre, és ahogy fogalmaztam: én a szavazatommal fejeztem ki a szándékomat. Ha viszont pályáznék, akkor a megmérettetést vállaló többi jelentkezővel együtt magam is pályázó lennék, akit meghallgatnak, aki elmondja koncepcióját, terveit, majd elhagyja az ülést, a testület pedig szavaz, vagyis döntést hoz. Magyarán a tanácstermen kívül ülve – nem szavazva – várnék az eredményre.

Langschadl Mátyás


A Híd képviselői megfogadhatnák elnökük szavait

Keszegh Béla alpolgármester Keszegh1szerint a médiacég új vezetőjének megválasztása egy olyan lehetőség, ami lezárhatja az állandó vitákat, és végre szakmai szempontok kerülhetnek előtérbe.

„Azért is szavaztam határozott nemmel Batta György ideiglenes kinevezésére, mert ha megint rosszul rakjuk le az alapokat, akkor állandó lesz a konfliktus, amely a költségvetés elfogadásakor tovább fokozódik. Ez nem méltó a közel 160 éves múltra visszatekintő Komáromi Lapokhoz. Batta Györggyel személyesen semmi gondom, de egyértelmű a pártkötődése. Úgy gondolom, Komáromban vannak olyan rátermett szakmai jelöltek, akik a pártoktól függetlenek. Abban bízom, hogy a Hídas képviselőcsoport megfogadja elnökük, Bugár Béla szavait, aki a napokban egy másik ügy kapcsán azt nyilatkozta: ‘…ha egy párt közelébe kerül egy média, akkor az objektivitással baj van.’ Ráadásul a Com-Média nem magántulajdonban van, a komáromi lakosok 150 ezer eurójából működik évente, egy közszolgálati felület. Bízom benne, hogy a Híd-csoport következetes lesz, és érintettként is követni tudja ezt a korrekt irányadást. A kiválasztás folyamatában szerencsés lenne, ha nem a képviselők szövetkeznének erőviszonyok szerint, hanem egy országosan elismert, nem komáromi szakmai csoport mondana véleményt a jelöltekről.“


A városi médiában megállt az idő

Benyó Zoltán városi képviselő, akibenyo tartózkodott a szavazáson, úgy látja, a város polgárainak többsége már évek óta hiába várja a változást a cég működésében.

„Ezt a jogos igényt a testület többsége nem akarja tudomásul venni, ezért az utóbbi tíz évben a városi médiában megállt az idő. Most a cégvezető távozásával esély nyílna a szemléletváltásra. Kisebb támogatással, de hatékonyabb gazdálkodással működő, pártatlanul, pontosan és kiegyensúlyottan tájékoztató médiára lenne szükség, személyi és pártpropaganda nélkül. A képviselők többsége azzal, hogy Batta Györgyöt nevezte ki vezetőnek, újra bebizonyította, hogy a Com-Médiát továbbra is a sajátjának tekinti és egyelőre nem kér az áhított változásokból. Persze egy esetleg sikeres pályázat még hozhat fordulatot, de a testület jelenlegi összetétele és az előző pályázat lebonyolítása körüli trükközések nem sok reménnyel kecsegtetnek.“


Top