Újabb 88 lakás épülhet

Komárom. További bérlakások építését tervezi a város, elsősorban családok számára. Összesen 88 lakás épülne a Dohány utca és a Gőz utca által határolt városi területen, amelyet hosszú éveken át a Clean City vállalat bérelt igen jutányos áron. A múlt csütörtöki önkormányzati ülésen a képviselők egyelőre az építési szándékot hagyták jóvá.

Rövid időn belül már harmadszor épülhetnek bérlakások Komáromban. A város elsőként Örsújfalun alakíttatta át bérházzá a megszűnt iskola épületét, a 14 lakásba tavaly szeptemberben költözhettek be bérlők. Idén pedig a belvárosban, a Štefánik park melletti, 1963-ban emelt épületben hoztak létre 16 bérlakást – az épületben pár éve még a Komáromi Járási Hivatal egyes részlegei működtek. Utóbbi lakásokat kifejezetten családok, illetve olyan fiatalabb korosztályhoz tartozók részére, akik gyermekvállalást terveznek. Miután a lakásokra háromszoros volt a túljelentkezés – akik teljesítették is a bérlési feltételeket –, a majdani bérlőkről nyilvános sorsolással döntöttek.

Mint arról már írtunk, a lakások gyakorlatilag elkészültek, most Keszegh Béla, Komárom polgármestere elmondta, november 21-ig a használatbavételi eljárás (kollaudáció) is befejeződik, a lakosok pedig ezt követően, valamikor december első felében költözhetnek be. A képviselő-testület ülésén Kovács Dávid kiemelte, a napokban egy alapos ellenőrzést tartott az illetékes hatóság, amelynek során mindent tökéletesen rendben találtak – ez nem jellemző, legtöbbször tucatnyi kisebb-nagyobb hiányosságot tárnak fel.

Decemberben átadják a belvárosi bérlakásokat

Mindkét megvalósult bérlakásos beruházásnak a versenytárgyalás során kiválasztott Tonex vállalat volt a kivitelezője. A finanszírozásuk is hasonlóképpen történt: sikeres pályázat nyomán a város a költségek egy részét állami támogatásból fedezte, másik részét pedig az Állami Lakásfejlesztési Alap nyújtotta előnyös hitelből.

Telephely helyett 88 bérlakás

Most pedig egy újabb, még nagyobb volumenű bérlakásos projekt indul, a korábbiakhoz hasonló konstrukcióban, az Állami Lakásfejlesztési Alap közreműködésével. A vonatkozó pályázatot legkésőbb jövő év májusában be kell adni, addig pedig le is kell bonyolítani a közbeszerzést. A majdani nyertes kivitelező készíti majd a terveket – a projektdokumentációt – is, ezért jelenleg kevés részlet ismert arról, pontosan hogyan néznek ki, milyen paraméterekkel rendelkeznek majd a bérházak, lakások.

Az azonban már ismert, hogy 88 bérlakást építtettne a város, melyeket előreláthatólag 8 lakótömbben alakítanának ki – néhány szintes bérházakban. Teljesen újonnan épülnének, tehát nem egy már meglévő ingatlant alakítanának át, mint korábban. A lakások a Clean City vállalat Dohány utca melletti telephelyén épülnének – ez egy közel 10 ezer négyzetméteres városi terület, melyet a cég évek óta kedvezményes áron bérel. A beruházás a Dohány utca túloldalán lévő városi telek egy részét is érinti.

Megújul az egész városrész

A polgármester elmondta, a helyszínválasztás egy szélesebb koncepcióba illeszkedik, melynek során teljesen megújul a kérdéses városrész. A szomszédos, Gőz utcából nyíló területen jelenleg is zajlik egy magánberuházás, az ukrán tulajdonosi hátterű Davydov Building Kft. épít bérházat – bár az építkezés az orosz-ukrán háború miatt megakadt, a közeljövőben befejeződhet ez az ingatlan-beruházás is. 2012-ig ezen a területen teljesen lepusztult házak álltak, ahol vérhasjárvány is felütötte a fejét, sokan panaszkodtak az itt élők összeférhetetlen viselkedése miatt. A KFC stadionjának átépítése és komplexumának fejlesztése is rendben halad a szomszédos területen, sőt, a közeli röplabdacsarnok is megújulhat – erről bővebben kapcsolódó írásunkban olvashatnak.

A Clean City jelenlegi telephelyén épülnek majd

A közeli Vág-partot hamarosan valódi sétánnyá alakítják, vagyis az autós forgalmat a fal mellé szorítanák, míg az újraaszfaltozott úttest vízhez közeli része teljesen a korzózóké, kerékpárosoké, görkorisoké lenne. Ehhez kapcsolódik, hogy a közeljövőben szabaddá tennék a bejárást a spiccre, egészen a Duna és a Vág folyók találkozásáig – jelentette be a polgármester. A spicc végén lévő terület egyik része a Verejné prístavy vállalat tulajdonában van. A társaság beleegyezett abba, hogy 10 méteres szélességben elbontsa a kerítést, amivel lehetővé válna a szabad bejutás egészen a spicc végéig – itt a tervek szerint egy pihenőhelyet alakítana ki a város, padokkal, asztalokkal.

Vagyis jelentős felújítás vár a városrészre – a KFC sportkomplexuma, az erőd és a Vág által határolt lokalitásra. A mostani fejlesztés részeként a bérházak környékét is családbaráttá alakítják, játszóterekkel, parkosított közösségi térrel. Parkolókat is kialakítanak, a lakóházak szolárpanellel lesznek felszerelve, A0-ás normának megfelelő szigeteléssel – vagyis alacsony rezsijű lakások lesznek.

Fészekrakó lakások

Maguk a lakások fészekrakó céllal létesülnek, hasonlóan a belvárosiakhoz. Elhangzott, a városnak vannak szociális lakásai is – a Gazda utcán akad olyan is, ahol 29 euró a havi lakbér –, ám a mostani ingatlan-beruházással kifejezetten a családalapítás előtt állókat és a gyermekes családokat szeretnék segíteni.

Andruskó Imre, a Szövetség képviselő kijelentette, támogatják a városvezetés terveit, szerinte a helyszínválasztás is megfelelő. Bízzunk benne, hogy a súlyos pénzügyi gondok miatt az új kormány nem „üríti ki“ a lakásfejlesztési alap kasszáját – fűzte hozzá.

Ha minden jól megy – sikeres lesz a város pályázata –, leghamarabb jövő ősszel kezdődhet meg a lakótömbök építése, és két évvel később – 2026 őszén – be is fejeződhet.

Csaba Ádám

Még idén átadják a belvárosi bérlakásokat
Átadták az örsújfalusi bérlakások kulcsait

Top