Még idén átadják a belvárosi bérlakásokat

Komárom. Ha minden a tervek szerint halad, még a karácsonyi ünnepek előtt birtokba vehetik a bérlők az új belvárosi bérlakásokat, amelyeket a Štefánik park melletti korábbi irodaházban épített a város. Jelenleg az utolsó simításokat végzik a lakásokon, az udvaron folyamatban van a parkolók kialakítása. Energiatakarékos, alacsony rezsijű lakások készültek, a lakásigénylők közül még szeptemberben, sorsolással választották ki a majdani bérlőket. Családosok, illetve gyermeket tervező fiatalok költözhetnek be a tetszetős belvárosi otthonokba.

Már csak kisebb munkálatok zajlanak a Štefánik park melletti, 1963-ban emelt épületben, amelyben pár éve még a Komáromi Járási Hivatal egyes részlegei működtek. Miután azonban az itteni hivatalok átköltöztek a felújított Kertész utcai (piramis épület melletti) ügyfélközpontba, a város tulajdonában lévő épület üresen maradt.

A városvezetés ezért 2021 végén kezdeményezte, hogy az önkormányzat alakítson ki 16 bérlakást az épületben. Az elképzelést a képviselők nagy többséggel támogatták, elkészültek a tervek, majd a város benyújtotta támogatási kérvényét az építésügyi és közlekedési minisztériumhoz, illetve kedvezményes hitelkérelmét az Állami Lakásfejlesztési Alaphoz. Tavaly augusztusban kiderült, sikeres volt a pályázat – az 1,15 millió eurós lakásfejlesztés költségeinek 35 százalékát állami támogatásból merítette a város, a fennmaradó nagyobb részt pedig az Állami Lakásfejlesztési Alap kedvező hiteléből finanszírozta.

A közbeszerzésen győztes komáromi Tonex vállalat hamarosan végez a lakásépítéssel, az utolsó munkálatok zajlanak az épületben. Az udvaron már kiépítették a térköves parkolókat, jelenleg az alvállalkozó – a Korekt Kft. – az ide vezető utat aszfaltozza.

Tizenhat korszerű lakás

Összesen 16 fészekrakó lakást alakítottak ki a volt irodaépületben. Ezek közül kilenc 50 négyzetméteres, 4 lakás 66 négyzetméteres, 1 lakás 70 négyzetméteres, míg kettő 75 négyzetméteres. Hat lakáshoz erkély is tartozik, ezen kívül mindegyikhez pince – földszinti tároló rész – is, továbbá két közös kerékpártároló helyiség. Az alsó részben kaptak helyet a különböző főkapcsolók és a kazánház is – a meleg víz előállítását a tetőn elhelyezett nyolc napkollektor segíti. Ez utóbbi az A0-ás normának megfelelő szigeteléssel együtt hozzájárulnak ahhoz, hogy a lakások energetikailag hatékonyak legyenek, a rezsiköltségek ne legyenek magasak.

A havi bérleti díjak 230 eurónál kezdődnek, a legnagyobb, 75 négyzetméteres lakás havi díja 348 euró. Ezek jelentősen alacsonyabbak a jelenlegi piaci áraknál. Az udvaron 22 parkoló szolgálja a bérlakások lakóit, minden lakáshoz egy ingyenes hely jár, hat parkolót a látogatóba érkezők használhatnak.

Költözés karácsony előtt

Szeptember második felében az is eldőlt, hogy kik költözhetnek be a városi otthonokba. Mivel a 16 lakásra háromszor annyi megalapozott igénylés érkezett, nyilvános sorsolással döntöttek a majdani bérlőkről.

Ha minden a várakozások szerint halad, a lakók decemberben, a karácsonyi ünnepek előtt birtokba vehetik új otthonukat – addig lezajlik a kollaudáció, letelnek a kötelező határidők.

Keszegh Béla polgármester korábban hangsúlyozta, a belvárosi lakásokat kifejezetten olyan komáromiaknak építtette az önkormányzat, akik családosak vagy gyermeket terveznek, a fiatalabb korosztályhoz tartoznak, ám piaci alapon nem tudnának megfizetni egy hasonló ingatlant. Fontos feltétel volt ugyanakkor, hogy a majdani bérlőnek legyen elég bevétele, és képes legyen fizetni a bérleti díjat, rezsit.

Rövid időn belül már a második bérlakásos beruházás valósult meg Komáromban: tavaly októberben az örsújfalusi 14 bérlakásba kötlözhettek be a lakók.

(csá)

Top