Átadták az őrsújfalusi bérlakások kulcsaitKomárom. Múlt csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át az új városi bérlakásokat Őrsújfalun. Egyelőre 10 lakást vehettek át a bérlők, további 4 vár gazdára – utóbbiakra november 15-ig újra pályázhatnak a lakosok a régi feltételek szerint.

Tavaly áprilisban döntött úgy a komáromi önkormányzat, hogy átépítik a 2005-ben megszűnt őrsújfalusi iskola épületét és startlakásokat alakítanak ki benne a komáromiak számára. A város ezt követően sikerrel pályázott, így a 750 ezer euró értékű beruházás 40 százalékát a Közlekedési- és Építésügyi Minisztérium támogatásából fedezték, 60 százalékát pedig az Állami Lakásfejlesztési Alap biztosította kedvezményes hitel formájában. A közbeszerzést megnyerő komáromi Tonex Kft. kifejezetten gyorsan, 10 hónap alatt befejezte az építkezést, 7 háromszobás és 6 kétszobás lakást, továbbá 1 garzonlakást alakítottak ki. A 14 lakás megfelel a legújabb előírásoknak, rekuperációs légtechnikával és 8 napelemmel a tetőn, amely a meleg víz előállítását segíti. Az épület hőszigetelése A0-ás normának felel meg, így a rezsiköltségek is a lehető legalacsonyabbak. Az épület mellett 21 parkolóhelyet alakítottak ki az új lakóknak, a város rendezte a zöld területet is.

Az elmúlt hetekben rendben lezajlott az üzembe-helyezési eljárás (kollaudáció), illetve a bérlakásigénylés első fordulója. Összesen 22-en igényelték a várostól, hogy utaljanak ki számukra startlakást Őrsújfalun. Közülük 11-en feleltek meg a pályázati feltételeknek, ám végül egy pályázó úgy döntött, nem veszi át a lakást. Így múlt csütörtökön 10 lakás kulcsait adták át a bérlőknek, az üresen maradt négy lakás bérlésére pedig egy újabb körben lehet majd pályázni, a kérelmeket a városi hivatal vagyonjogi főosztályának bérlakás részlegére kell eljuttatni november 15-ig.

A csütörtöki ünnepélyes átadáson részt vett Katarína Bruncková építésügyi államtitkár, aki az állami bérlakás-építési programot felügyeli. Elismerően szólt arról, hogy ilyen rövid idő alatt megvalósult a beruházás, egyúttal hangsúlyozta, kifejezetten örül annak, hogy környezetbarát és hatékony energetikájú lakások épültek, melyeknek olcsó lesz a fenntartása. Keszegh Béla polgármester szerint hiánypótló projekt valósult meg, egyúttal rámutatott, Őrsújfalu városrész képviselője, Molnár Marian is jelentősen hozzájárult a sikerhez.

Katarína Bruncková a belvárosba is ellátogatott, ahol két hete kezdődött építkezés: itt összesen 16 fészekrakó lakás kialakítására kerül sor a Štefánik park szomszédságában, a volt megyeházához kapcsolódó épületben, mely néhány évvel ezelőttig a Komáromi Járási Hivatal több részlegének adott otthont. Ezek a bérlakások is az őrsújfalusi fejlesztéshez hasonló konstrukcióban épülnek meg, azaz állami támogatással és előnyös hitel segítségével.

Arról, hogy a belvárosban létesülő lakásokat pontosan milyen feltételekkel lehet majd kibérelni, jövőre dönt az önkormányzat – az előzetes szándék az, hogy olyan gyermekvállalást tervező fiatalok, illetve gyermekes családok költözhessenek be, akiknek anyagi helyzete nem engedi meg, hogy ilyen lakásokhoz piaci alapon juthassanak hozzá.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Indul a belvárosi bérlakások építése
Várják a bérlők jelentkezését Komáromban
Épülhetnek a startlakások Komáromban
Új komposztáló épül 1,3 millióból

Top