Új légzésfigyelőkkel a bölcsőhalál ellen

A Kereszteződés Alapítványnak – Nadácia Križovatka – köszönhetően öt új légzésfigyelő berendezéssel gazdagodott a komáromi kórház szülészete. A készülékek segítenek a bölcsőhalál elleni küzdelemben. A pozsonyi székhelyű alapítvány évek óta segíti a kórházat.

legzesfigyelok

A bölcsőhalál vagy hirtelen csecsemőhalál a baba egyéves koráig előforduló, váratlan, előzmények nélküli elhalálozását jelenti, amelynél utólagos vizsgálatok se tudják felderíteni a pontos okot. Ennek elkerülésében segítenek azok a készülékek, melyek az újszülöttek légzését figyelik. „Ha a csecsemő légzése 20 másodpercnél hosszabb időre kihagy, vagy ha a légzésszám percenként 10 légzés alá csökken, a készülék fény- és hangjelzéssel riaszt. A berendezés tehát nem akadályozza meg a légzésproblémákat, viszont azonnal figyelmeztet előfordulásuk esetén, ezzel pedig esélyt ad a csecsemőknek a túlélésre“ – mondta el Ingrid Moravcová, a kórház újszülött-gyógyászati osztályának főorvosa.

Sok szülő számára ad biztonságérzetet, ha nemcsak a kórházban, hanem otthon is légzésfigyelő ügyel gyerekére, ezért már évek óta lehetőség van a készülékek kikölcsönzésére is. „Nagyra értékeljük a hosszú évek óta fennálló együttműködést az alapítvánnyal, aminek köszönhetően a komáromi kórház újszülöttei nyugodtan alhatnak. Elsődleges feladatunk, hogy minőségi gondoskodást nyújtsunk újszülött osztályunkon“ – hangsúlyozta Miroslav Jaška, a komáromi kórház igazgatója.

(cs)

Kapcsolódó cikkeink:

Újra műtenek a komáromi kórházban

Fizetős tesztelés a kórházban

Hosszabb távon kell együtt élnünk a vírussal

Top