Új elöljáró a járási hivatal élén

Komárom. December 15. óta új elöljárója van a Komáromi Járási Hivatalnak: a komáromi Marek Mihály földmérőt, vállalkozót nevezte ki a belügyminisztérium. Szeretné, ha a hivatal ügyfélközpontúbbá válna és hatékonyabban segítené az emberek ügyes-bajos dolgainak elintézését.

A Komáromi Járási Hivatalt két éven át Banai Tóth Pál vezette, egy nehéz, járvánnyal terhelt időszakban. Az idei önkormányzati választások után azonban benyújtotta lemondását, miután a Szövetség színeiben megválasztották Dunamocs polgármesterének.

A megürült elöljárói posztra ezért új személyt keresett a belügyminisztérium, végül a komáromi Marek Mihályt találták legalkalmasabbnak a feladatra – december 15-én ki is nevezték a hivatal élére. Marek Mihály az elmúlt húsz évben geodétaként dolgozott családi földmérő vállalkozásukban, egy ideig, még a 2000-es években parlamenti képviselői asszisztensként is tevékenykedett.

A Komáromi Járási Hivatalnak nyolc részlege van, melyek közül hétnek a Kertész utcai, 2020 tavaszára megújult Ügyfélközpont ad otthont. Az épületben található a földügyi és erdészeti részleg, a környezetvédelmi, a válságkezelési, a vállalkozási, a szervezési, a közlekedésügyi, továbbá az általános belső ügyosztály. Az épületben székel a rendőrség több osztálya, itt adják ki a személyi okmányokat, de a jármű-nyilvántartási osztály is itt működik. Egyedül a Telekkönyvi Hivatal (Kataszteri Hivatal) található az ügyfélközpont falain kívül – az Erzsébet-szigeten –, ezért az új elöljáró szeretné szorosabbra fűzni a kapcsolatot és a kommunikációt ezzel a részleggel.

Kérdésünkre, hogyan értékeli a kétnyelvűség teljesülését a járási hivatalban, Marek Mihály azt felelte, nem lát problémát e téren. Egyrészt azért, mert a megújult ügyfélközpont 2020-as átadásakor ügyeltek a vizuális kétnyelvűségre: a fontos információk nemcsak szlovákul, hanem magyarul is feliratozva vannak. „A Komáromi Járási Hivatal alkalmazottainak nagy többsége pedig beszél magyarul, akárcsak jómagam. Nem gondolom, hogy 2023-ban a kétnyelvűség gondot okozna Komáromban“ – jelentette ki. Hozzáfűzte, az ügyfélközpontúság növelésére egyébként is prioritásként tekint, ennek pedig a minél zökkenőmentesebb kommunikáció is része. „Szeretném, ha minél közelebb kerülnénk az emberekhez, hogy hatékonyabban, a lehető legkisebb bürokráciával intézzük a számukra fontos ügyeket – már amennyire ezt a rideg közigazgatási előírások lehetővé teszik. A magánszektorból érkeztem, ami más szemléletmódot is jelent, a megoldásokra szeretnék összpontosítani“ – jegyezte meg.

Bár a járási hivatalok az államigazgatás régiós szintjén helyezkednek el, elöljáróit pedig a kormány nevezi ki – ezért alapvetően politikai funkciónak számítanak –, Marek Mihály bízik benne, hogy hosszabb távon, egy új kormány megalakulása esetén is lehetősége lesz elképzelései megvalósítására. „Szakmai alapon választottak ki a posztra, a feladat pedig új kihívást jelent számomra. Úgy érzem, kell két év ahhoz, hogy a hivatal átálljon az általam szorgalmazott működésre“ – zárta szavait a Komáromi Járási Hivatal új vezetője.

(csá)

Top