Tovább újult a Zichy-pont

Komárom. Két évvel ezelőtti megnyitása óta folyamatosan történnek felújítások a belvárosban található Zichy-pontban. Idén a civil közösségi központ konyhája és mellékhelyiségei újultak meg.

b_zichy-pont

A közösségi mozgolódás egyik jelentős komáromi gócpontját 2017-től bérli a várostól három szervezet – a Villa Camarum Polgári Társulás, a Helios Fotóklub és a Nec Arte Nec Marte Polgári Társulás –, felvállalva a központ tatarozását is. A Zichy-palota jelentős mértékben elhanyagolt épületrészét az összefogás erejével varázsolták alkalmassá kis létszámú rendezvények, beszélgetőestek, író-olvasó találkozók, fotókiállítások és klubestek méltó színterévé.

A tíz éven át elhanyagolt épületrész Komárom központjában nyüzsgő, számontartott találkahellyé vált. A Zichy-pontot felkeresik irodalomszeretők, családok, kisgyermekes szülők, a lélektan iránt, a helytörténeti előadások iránt érdeklődők, fotográfusok – eddig több mint 150 rendezvény valósult meg a falak között.

A Villa Camarum számos pályázati lehetőséget igyekszik kiaknázni, hogy a központ mind infrastruktúrájában, mind pedig küllemében megfeleljen a kor kihívásainak. 2018-ban magyar állami támogatásnak köszönhetően új nyí-lászárók, bútorelemek, székek és műszaki berendezések tették szebbé és korszerűbbé a központot. Idén pedig ismét sikerrel pályáztak: a konyha és a mellékhelyiség felújítására került sor ugyancsak magyar állami forrásból.

Az illemhely teljes felújításon esett át, a falak tatarozására is sor került, továbbá egy klímaberendezéssel is gyarapodott a Zichy-pont. Az építési munkák befejeződtek, a kivitelező a Darton Kft. volt. Még a konyha berendezésének beszerzése van hátra, ami december végéig ugyancsak megtörténik, így a jövőbeni rendezvények valóban családbarát környezetben valósulhatnak meg.

A Zichy-pont sajtóközleményében rámutat, hamarosan egy elektronikus hirdetőfelületet helyeznek ki a civil központ ablakába, melynek segítségével az érdeklődők tájékozódhatnak a várható programokról, rendezvényekről. „A továbbiakban is helyet adunk civil szervezetek találkáinak, fényképészek kiállításának, folytatódnak a LelkiErőd-estek, rendszeresen próbálnak a falak között színjátszók és népzenészek, továbbá tanfolyamok és irodalmi estek is lehetőséget adnak az aktív kikapcsolódásra” – sorolják a komáromi civilek, hozzátéve, szívesen fogadnak bármilyen rendezvénnyel kapcsolatos ötletet, javaslatot a villa.camarum@gmail.com e-mail-címen.

(d)

Top