Tovább szépül Komárom kapuja

A nyár folyamán megépült a két körforgalom az Erzsébet híd lábánál, néhány hete pedig átépítették az itt található játékterem külsejét is, így már nem csúfítja a környéket a giccses, vásári hangulatot idéző látvány, mely sokaknak szúrta a szemét. Közben a szomszédos épület, az egykori vámház felújítása is elkezdődött, továbbá a volt vámterületen található korlátok újrafestése is megtörténik. Így lépésenként valóban méltóbb külsőt kap Észak-Komárom déli kapuja.

Sok komáromi szemét szúrta a színes fényekkel villogó, vásári körhinták és játékok látványvilágát idéző nyerőgépes játékterem a határátkelőnél. Képviselők is szóvá tették az ízléstelen külsőt, ami méltatlan a város egyik kapujához. Miután az épület magántulajdonban van, a városvezetésnek korlátozott lehetőségei voltak. „Minden törvényes eszközt bevetettünk annak érdekében, hogy nyomást gyakoroljunk a tulajdonosra, illetve a bérlőre, és a színesen villogó épület ne csúfítsa a környéket. Bírságokat szabtunk ki, visszatartottunk különböző engedélyeket, a közlekedésrendészettel is közöltük kifogásainkat“ – mondta el kérdésünkre Keszegh Béla, Komárom polgármestere. Bár a tulajdonos nem igazán volt segítőkész, a magyarországi bérlő megértette a város szempontjait, és teljesen átalakították a továbbra is játékteremként működő épület külsejét, így most már jóval esztétikusabb látványt nyújt.

A polgármester elmondta, a játékterem működtetői azt is vállalták, hogy az épület körüli zöld területet is rendbe rakják, ami meg is történt, illetve le fogják festeni a rozsdásodó korlátokat az egykori teljes vámterületen – az úttest túlsó oldalán is.

Újítják a szomszédos épületet

Az elmúlt hetekben megkezdődött a szomszédos ingatlan felújítása is. Az egykor vámházként szolgáló épületet a 2006 és 2010 közötti időszakban vette meg a város az államtól, ám az alatta lévő telek magántulajdonban maradt, így patthelyzet állt elő. Komárom önkormányzata nem tudta értékesíteni az üresen álló ingatlant, amely egyre rosszabb állapotba került, csak csúfította a környéket, miközben évi 1800 eurót volt kénytelen fizetni a telekhasználatért. Végül a képviselők – még 2015-ben – úgy döntöttek, jobb megoldás híján a város a telektulajdonos vállalkozónak adja el az ingatlant.

Az ősz folyamán megkezdődött az épület belső és külső felújítása. Információink szerint az épület belsejében egy nagy teret alakítanak ki, ám az egyelőre nyitott kérdés, hogy a tulajdonos milyen célra használja majd a megújuló épületet. Úgy tudjuk, többek között étterem beindítása is felmerült. A téli időszakban egy időre leállnak majd a munkálatok, a tervek szerint jövő nyárra fejezik be, beleértve az ingatlan rákötését a közműhálózatokra.

A nyár folyamán a közútkezelő vállalat 550 ezer eurós beruházása nyomán két körforgalmat alakítottak ki az Erzsébet híd északi lábánál, továbbá parkolókat, leállósávokat, illetve a járdák is megújultak. A város pedig a közvilágítást újította fel a volt vámterületen, 58 ezer euróból, de a pénzügyminisztérium tulajdonában lévő épületet is részlegesen felújították a közelmúltban. Ha a fenti fejlesztések is megtörténnek, továbbá a tavasz folyamán virágokat is kihelyez az önkormányzat, az egész környék sokkal szebb látványt nyújt majd, mint 2 évvel ezelőtt.

(csaba)

Kapcsolódó cikkeink:

58 ezerből új közvilágítás az Erzsébet hídnál
Két új körforgalom a határnál

Top