Törékeny hímestojás-csodák

Amennyiben a „hobbi” hímestojás-díszítők közt osztanának mesteri címet, a komáromi Dikácz Nikoletta már biztosan magáénak tudhatná. Keze közül igazi mesterművek kerülnek ki. „Szakajtójában” találhatunk színpompás tyúktojásokat, provance-i tájakat idéző kacsatojásokat, elegáns törtfehér csipkemintás strucctojásokat.

„Anyai ágon családunk nőtagjainak mindennapjaihoz szorosan hozzátartozott a kézimunkázás, az amatőr művészkedés, az alkotás. Kötöttek, hímeztek, horgoltak, varrtak. A húgommal együtt mi is hamar eltanultuk és követtük a családi mintát. Arra azonban nem emlékszem, hogy tojást díszítettek volna. Talán ezért is fogtam neki tizenöt-tizenhat éves koromban. Először egyszerűbb, festett tojásokat készítettem, majd autodidakta módon egyre bonyolultabb technikákat tanultam meg. Ma már az interneten rengeteg oktató videó érhető el. Persze, kezdetben nem ment minden simán, voltak kudarcok is. Tojásfajtától függően változik törékenységük” – osztja meg velünk tapasztalatait Nikoletta.

Az aranyosi származású komáromi fodrásznő, aki esténként kikapcsolódásként alkot, legtöbbször akrillal, temperával, modellező-, üveg- és kerámiafestékkel alapozza le a megmosott, kifehérített (ettől a belsejében lévő hártya lelúgozódik) tojásokat, majd viaszos technikával, gombostűfejjel viszi fel a népies, geometrikus, virágdíszes, motívumokat. Ha úgy adódik, dekupázs technikával varázsol, vagy éppen csipketechnikával készít leheletfinom, gyönyörű tojásokat. „Egyszer egy tévéműsorban figyeltem fel a különleges csipketechnikára. Nagyon megtetszett. Csak, ehhez előbb be kellett szereznem egy elektromos gravírozót. Akkor még nem tudtam, hogy az azsúrozás milyen sok türelmet, nagy precizitást, kellő gyakorlatot és rengeteg időt igényel” – mesélte. A kifújt tyúktojásokat egész évben gyűjti, a többi fajtát viszont vásárolja.

Dikácz Nikoletta, aki hatvannégyszeres véradó, befejezésül elárulta: szüleitől nem csupán a munka szeretetét tanulta meg, de azt is, az egyik legfontosabb cél, hogy jót tegyünk másokkal.
JN.

Húsvéti díszbe öltöztek régiónk települései

Top