Húsvéti díszbe öltöztek régiónk települései

Valamilyen módon minden járásbeli település készül a húsvétra. Nyuszik, tojások, ünnepvárás.Ógyalla. Húsvétváró kézműves-foglalkozásra invitálta április 2-án az érdeklődőket a Csemadok ógyallai alapszervezete. A zsúfolásig megtelt Hagyományok Házában a családok apraja-nagyja ismerkedhetett meg a különféle technikákkal.

A kreatív ünnepváró ötletgazdája Zsapka Katalin, a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke volt, aki a Covid-járvány megjelenéséig hétfőnként Kreatív Műhely foglalkozásokat tartott a szervezet tagjainak. „Sajnos miután egyre-másra jelentek meg a korlátozó intézkedések, lehetetlenné vált a kézműveskör találkozóit rendszeresen megtartani. Pedig korábban nagyon sokfajta technikát kipróbáltunk. A legnagyobb sikere a papírvessző-fonásnak volt. Már mindenkinek hiányzott a közösségi élmény, az együtt alkotás öröme” – tudtuk meg Zsapka Katalintól. A húsvétváró program rengeteg érdeklődőt vonzott, az asztaloknál, ahol hagyományos írókával, viasszal, masnis technikával készültek a szebbnél szebb húsvéti tojások, az asztali- és ablak díszek, egymást váltották az ügyes kezű jelentkezők.

Az egyik helyiségben Radosiczky Györgyi és Zsapka Mária szaktanácsadó segítségével kipróbálhatták a vadonatúj szövőszékeket is. „Pályázat útján sikerült négy szövőkeretet vásárolnunk. Ezek közül kettőt állítottunk fel a szombati húsvétváróra” – árulta el az elnökasszony, aki elmondta azt is, hogy nagy öröm volt számára látni, hogy egy-egy családból akár több generáció is eljött. (jan)


Dunamocs. Április első szombatja a húsvétvárás jegyében telt Dunamocson. Az önkormányzat kezdeményezésére szervezett ünnepváró kézművesfoglalkozáson zsúfolásig megtelt a helyi kultúrház.

A dunamocsi iskola és óvoda kreatív pedagógusai, a Harmónia Szabadidőklub, a Csemadok helyi alapszervezetének tagjai és lelkes hagyományőrzők az írókázás, a fóliázás, a festés, a viaszolás technikájába vezették be a gyerekeket és minden érdeklődőt. A résztvevők asztali- és ajtódíszeket, kopogtatókat és húsvéti figurákat is készíthettek, volt továbbá mézeskalácssütés, a frissen kisült formákat rögtön ki is díszítették. A délután folyamán bemutatkozott a decemberben megalakult Mákvirák citeracsoport, a gyerkőcök első nyilvános fellépése nagy sikert aratott.

A húsvéthoz, ami az egyik legrégebbi és legjelentősebb keresztény ünnepünk, számos népszokás és hagyomány köthető. Régen a kifújt, festett tojásokat a villőzéskor a villőágakra aggatták fel, de ma már egyre gyakrabban kerülnek tojásfára. Dunamocson, a Húsvétvárón készült legszebb hímestojások a községi hivatal előtti téren, a falu első tojásfájára kerültek. (jan)


Lakszakállas. A falut járva már messziről feltűnik a hatalmas nyuszi és a hímes tojás. Ám ez a nyuszi nem ül a fűben ülve, szundikálva, hanem életvidáman áll, sőt, mintha éppen tornázna. Meg sem kell tőle kérdezni, hogy: nyuszi talán beteg vagy, hogy már nem is ugrálhatsz?

Kreatív kezek munkája a húsvéti dísz a faluközpontban. A készítők még a LAK feliratot is a tojásra pingálták, és ha hinni lehet a helyi Nyuszi-híradónak, azóta, hogy észrevettük és lefényképeztük, még néhány társa kikerült a falu különböző pontjaira. Szóval, nyuszi hipp, nyuszi hopp! Bennünket máris megfogott. (kép és szöveg: szél)


Bogya.


Csallóközaranyos.


Füss.


Gellér.


Martos.


Nemesócsa.


Top