Tetszik, amikor több nyelven buzdítanak!

A komáromi MBK Rieker COM-therm kosárlabdacsapat szurkolóinak egyik kedvence, a főleg a hárompontos dobásokra specializálódott Saša Jankovič a horvátországi Rijekából (Fiume) származik. A sportággal először 13 évesen ismerkedett meg. Az iskolában az egyik edző felfedezte a tehetségét és rábeszélte, hogy csatlakozzon a K.K. Kantrida nevű klub diákcsapatának keretéhez. A kosárlabdához fűződő szenvedélye azóta is tart. A “mesterlövész” Horvátországban és Szlovákiában is több csapatnál megfordult, Komáromba pedig már nem először tért vissza. Vele beszélgettünk.


jankovi

• Mivel ez egy újévi interjú, az első kérdés adott: mit vársz 2018-tól?

– Leginkább azt szeretném, ha mindenkinek jól szolgálna az egészsége, de főleg nekem és a hozzám közel állóknak. Továbbá boldog lennék, ha a csapat eljutna a bajnoki döntőbe.

• Komáromban a szurkolók egyik legnagyobb kedvence vagy. Mit gondolsz erről?

– Természetesen az ilyesmi mindig jólesik az embernek, de egyébként is a szívembe zártam ezt a várost. Aki ismer, jól tudja. Imádok itt játszani, a csodálatos közönség mindig extra erőt ad, még akkor is, ha nem megy a játék. A ligában csak nagyon kevesen büszkélkedhetnek ilyen táborral.

• Komáromban tehát már otthon érezheted magad, már csak azért is, mert a barátnőd is idevalósi…

– Mondhatjuk, hogy Komárom a második otthonom. Soňa, a jegyesem is innen származik, ez egy újabb ok, miért is áll közel a szívemhez ez a város.

• Előfordul, hogy az utcán felismernek, és megállítanak?

– Igen, többször is. Jólesik és egyébként is szeretek pár szót váltani vagy fényképezkedni a szurkolókkal, de főleg a gyerekekkel. Miattuk van minden, értük játszunk, ezért ez senkinek sem jelenthet gondot.

• A szurkolók közül viszont sokan úgy gondolják, ez a szezon eddig nem sikerült valami fényesre, de azért tudjuk, hogy a lényeg a rájátszásban dől el.

– Így igaz, eddig nem úgy teljesítünk, ahogy azt szerettük volna, de ismét sok az új játékosunk és az edzőnk is nemrég érkezett. Ugyanakkor hazai pályán csak egy vereségünk van, de az is igaz, hogy idegenben nem nagyon megy a szekér. Ennek ellenére őszintén remélem, harcban leszünk valamelyik éremért.

• Mi dönthet majd a kulcsfontosságú pillanatokban és mikor mondhatjuk el, hogy a szezon sikeres volt?

– A legfontosabb meccseken az aktuális forma, a csapatszellem, a harciasság és a szív dönt majd. Aki a legjobb lesz ezekben, az ünnepelheti majd a bajnoki címet. Remélem, ez nekünk fog sikerülni, és akkor elmondhatjuk majd, hogy egy tökéletes szezonon vagyunk túl. Jelenleg azonban a legfontosabb célunk az elődöntőbe való jutás, onnantól már minden megtörténhet.

sasa_jankovic

• Komáromban már az “arany” időkben is játszottál, akkoriban nagy volt az eufória. Nem gondolod, hogy a szurkolók most már automatikusan a sikert várják? Nem megterhelő ez számotokra?

– Az utóbbi években a bajnoki cím melett néhány döntő is összejött, ráadásul a klub egy nemzetközi kupát is nyert. Ezzel egészen biztosan magasra került az a bizonyos léc. Annak ellenére, hogy most akadozik a gépezet, hiszem, hogy a legfontosabb időszakban tele lesz a sportcsarnok, és a szurkolók segítségével elérjük céljainkat.

• Térjünk vissza a magánéletedhez. Lehetőséged nyílt megismerni a szlovák kultúrát, de mellette a magyart is, hiszen egy vegyes lakosságú városban élünk. Hogy tekintesz a magyar-szlovák kapcsolatra?

– Nos, az én szemszögemből ez elég érdekes, hiszen Komáromban sok magyar szót hallani, annak ellenére, hogy Szlovákiában vagyunk, ugyanakkor nagyon tetszik ez nekem, főleg, amikor több nyelven buzdítanak minket. Ez egy kuriózum, más csapatoknál ilyen nem volt.

• Azt tudjuk, hogy szlovákul jól beszélsz, de ragadt rád valami a magyar nyelvből is?

– A magyar nagyon nehéz és gyors nyelv, még mindig kínlódok vele. Első körben természetesen káromkodni tanultam meg (nevet – a szerk.), később jöttek a számok, de az egyszerűbb mondatok is mennek már. Azt gondolom azonban, hogy ez minden, ennél többet nem leszek képes megtanulni.

• Nagy mókamester hírében állsz. Mondasz nekünk egy viccet?

– Sokat ismerek, de főleg a rövid poénokat szeretem. Rendben, mondok egyet. A rendőr megállítja a szőke nőt és azt mondja neki: „Jó napot! Kérem a kereszt- és a vezetéknevét!“ Erre a szőke: „Rendben, de akkor engem hogy fognak hívni ezután?“. Szőke csajok, ne haragudjatok. (nevet – a szerk.)

• Amikor éppen nem a klubnál végzed a teendőid, mit csinálsz a szabadidődben?

– Playstation-nel játszom, vagy éppen kávézok a csapattársaimmal, de Soňával is eljárok „shoppingolni“. Esténként filmet nézünk és „cslovecsezünk”, ez amolyan szokás lett nálunk.

• Bizonyára sok mindent megszerettél nálunk, már ami a gasztronómiát illeti. Mondanál nekünk erről valamit?

– Sokat járunk a haverokkal a Ramsesbe, ott már szinte kötelező bútordarabok vagyunk. Enni a Prestige-ben szeretek, de leginkább Soňa édesanyjának a főztjét imádom, főleg a pörköltet galuskával. Senki nem csinálja jobban nála, szinte már függő vagyok tőle.

• Nem mondanánk, hogy ennek itt az ideje, de azért mégis megkérdezzük: gondolkodtál már azon, mit fogsz csinálni a játékos pályafutásod végeztével?

– Mindenképpen a kosárlabda mellett maradnék, mint edző. Itt szeretnék maradni Szlovákiában, családot alapítani és persze folytatni a sportot, amit imádok. A sport tett azzá, aki vagyok.

• Karriered során már rengeteg érmet gyűjtöttél, szlovák bajnok és kupagyőztes vagy. Mi motivál még?

– Szeretnék még egyszer bajnoki címet ünnepelni, mert fantasztikus érzés ujjongó és boldog emberek ezreit látni. A játékosok ugyan jönnek-mennek, de az ő büszkeségük megmarad.

• Tudni lehet rólad, hogy szereted a focit. Kik a kedvenc csapataid?

– Elsősorban az NK Rijeka. Amikor hazalátogatok, mindig kimegyek egy meccsre. Az európai klubok közül a Liverpoolnak szurkolok, Szlovákiában pedig az ötödik ligás FK Activnak. Több mérkőzésüket is láttam már élőben, szorítok nekik.

• Érdekelnek más sportágak is? Mit szeretsz még csinálni, vagy nézni a tévében?

– Szinte minden sport érdekel, de leginkább a teniszt, a dartsot, a kézilabdát és a pókert szeretem.

• Utolsó kérdés: mit üzensz az olvasóknak?

– Megragadnám az alkalmat, hogy kellemes karácsonyt és boldog új évet kívánjak. Ezen belül is főleg sok szerencsét, egészséget, szerelmet és sikert!


Mihalička Róbert/Kovács Gerzson Dávid

Ezüstérmes a komáromi kosárcsapat

Top