Tantermet neveznek el Ipóth Barnabásról és a Czirfusz-családról

Komárom. Hamarosan újabb két tanteremet neveznek el a Selye János Gimnáziumban. Ezzel folytatják azt a lassan két évtizedes hagyományt, mely szerint úgy állítanak emléket a gimnázium nagy tiszteletnek örvendő egykori pedagógusainak, illetve később híressé és elismertté váló volt diákjainak, hogy egy-egy tantermet róluk neveznek el.

A 2000-es években kezdődött az a gyakorlat, mely szerint egy-egy legendás tanárról, vagy kiemelkedő szakmai karriert befutó diákról neveznek el tantermeket a komáromi magyar gimnáziumban. Andruskó Imre igazgató elmondta, egyik testvériskolájukban, a budapesti Szent István Gimnáziumban látta azt, hogy egyes tantermek a világirodalom nagyjairól, vagy éppen magyar történelmi személyiségekről kapták nevüket. Ennek alapján jött az ötlet, hogy a Selye János Gimnáziumban pedig olyan elismert személyiségek legyenek a névadók, akik akár diákként, akár tanárként kiemelkedtek.

Idén két tantermet is elneveznek. A fizikai szaktanterem az egykori matematika-fizika szakos tanár és igazgató, Ipóth Barnabás nevét veszi fel, aki 2017-ben hunyt el és idén ünnepelte volna 80. születésnapját. 1969 óta tanított a gimnáziumban, majd 1991-től tíz éven keresztül az intézmény igazgatója volt. 2000-ben Szent Gorazd-emlékéremmel ismerték el munkásságát, 2013-ban Komárom Pro Urbe-díjjal tüntette ki. Fia, Ipóth Szilárd városi képviselő, nőgyógyász lapunknak elmondta, büszke arra, hogy édesapja nevét viseli majd egy tanterem szeretett intézményében. A hagyományokhoz híven családjuk is vállalta azt, hogy a fizikai szaktantermet saját költségükön felújítják, korszerű felszerelésekkel látják el. Megjegyezte, a fizikum felújításakor figyelembe veszik Ipóth Barnabás egykori diákja, Hevesi Anikó ajánlásait is, aki jelenleg fizikát oktat a gimnáziumban.

Egy másik tantermet, a kémiai laboratórium melletti osztályt a Czirfusz-családról nevezik el. Czirfusz Gábor 1975-től 1993-ig, nyugdíjaztatásáig volt a gimnázium megbecsült pedagógusa, elsősorban kémiát oktatott. Egyedülálló módon a legendás pedagógusnak, akit mindenki csak „papának” szólított, már az édesapja és a nagyapja, sőt, fia, lánya, de még 5 unokája is a gimnázium padjait koptatták, vagyis egymás után 5 generáció maradt hű az iskolához, ezért a kémikum melletti tantermet a Czirfusz-családról nevezik el. Czirfusz Gábor fia, Czirfusz Attila orvos, egyetemi professzor is ismert személyiség Komáromban: a Szent Valéria Rendelőintézet és a Semmelweis Ignác Egészségközpont vezetője. Kérdésünkre elmondta, nagy megtiszteltetés a család számára a névadás. Viszonyuk az iskolához több mint 110 éves elkötelezettség és természetes összefonódás iskolapéldája. Hozzátette: a nevüket viselő osztálytermet már felújították, s reméli, hogy a diákok mihamarabb birtokukba vehetik.

A tantermekben egy névadókra emlékező bronztáblát, portrét és életrajzot is kihelyeznek.

Tekintettel a járványügyi helyzetre, egyelőre kérdéses, hogy mikor tartják a két tanterem ünnepélyes keresztelőjét. A legvalószínűbb, hogy erre már csak ősszel kerül sor, a Generációk Nagytalálkozójával egybekötve.

(csá)

Kapcsolódó cikkeink:
Befejeződött a gimnázium felújítása
Konczer József nevét vette fel a gimi kémikuma

Top