Befejeződött a gimnázium felújítása

Komárom. Befejeződött az elmúlt száz év legnagyobb beruházása a Selye János Gimnáziumban. A patinás épület teljes külsejét restaurálták, cserélték az ablakokat, ajtókat. A költségeket – 1,7 millió eurót – teljes egészében a Nyitra Megyei Önkormányzat biztosította.

A komáromi magyar gimnázium már 2008-ban és 2009-ben is szerette volna felújítani épülete külsejét uniós pályázat segítségével, ám ez akkoriban nem jött össze. Végül a komáromi tanintézmény fenntartója, a Nyitra Megyei Önkormányzat segített, mely még 2017 őszén döntött úgy, hogy saját forrásból felújítja az épületet. Bartal Zoltán tervei alapján a megye hirdette meg a kivitelezésre kiírt közbeszerzést, amit a komáromi Darton Kft. nyert meg. A felújítás során Csütörtöki András restaurátor is közreműködött.

Az 1,7 millió eurós beruházás keretében megújult a világítás, korszerűsödött a fűtésrendszer, kicserélték az ablakokat – az eredetivel megegyező, faszerkezetű nyílászárókat szereltek be, továbbá a műemlékvédelmi hivatal jóváhagyásával restaurálták a stukkókat, valamint hőszigetelték a tornatermet. Az épület hőszigetelésére nem volt lehetőség, mert az épület ugyan nem műemlék, viszont műemléki zónában helyezkedik el. A felújítás része volt egy akadálymentesítő fejlesztés is – egy személyi emelőt, ún. emelőlapot szereltek be a földszinti lépcsőknél a kerekesszékesek számára.

Andruskó Imre igazgató elmondta, a jövőben folytatnák az akadálymentesítést, mindhárom szinten kialakítanának egy-egy mellékhelyiséget a mozgássérülteknek is, a lépcsőházba pedig egy felvonót építenének be. Egy, az épület patinájához illő, kovácsoltvas jellegű liftben gondolkoznak. A tervek el is készültek 10 ezer euróból, ugyancsak megyei forrásból, ám az építkezést egyelőre halasztották – tekintettel a járványügyi helyzetre és a romló gazdasági helyzetre a Nyitra Megyei Önkormányzat a jövő évre nem tervezte be az ezzel kapcsolatos költségeket. Ugyanakkor, miután a tervek elkészültek, és a megye távlati beruházásainak listáján is szerepel, az igazgató szerint néhány éven belül megvalósul az akadálymentesítés következő lépcsője is.

A gimnázium beltéri részeinek újrafestése is érik, ennek költségét a gimnázium saját maga próbálja előteremteni – összespórolni – néhány év alatt, a diáklétszám függvényében érkező állami támogatásból.

Andruskó Imrétől megtudtuk, az építkezés befejeződött, már csak kisebb mennyiségű építési törmelék eltakarítása van hátra, ami napokon belül megtörténik. Hangsúlyozta, a gimnázium nevében mindenkinek köszönetet mond, aki hozzájárult a nagyszabású felújításhoz, beleértve a megye képviselőit, hivatalnokait, továbbá a kivitelezőket, tervezőket is.

(cs)

(Cikkünk a Delta október 27-i számában jelent meg.)

Újul a komáromi gimnázium épülete

Top